HTML

Mi ez?

Zsemledisznó mindenbe beleüti az orrát. Általános blog, hol ilyen, hol olyan tartalommal. Amolyan véleménymondós, de lesz történetmesélés is.
Magpet szerint. Bővebben?

Friss topikok

Linkblog

2011.03.31. 18:02 magpet

Közlekedés - frusztrált lelkek szennycsatornája?

Sokat járok autóval, bringával, gyalog, sőt időnként a roller is előkerül. Picit bosszant, hogy a közlekedés terén is egy furcsa polarizálódást látok: sokan egy biten próbálják ábrázolni a résztvevőket. Minden autós köcsög. Az összes bringás idióta. Tényleg kötelező ezt ilyen egyszerűen, gyűlölet-alapon kezelni? Friss off- és online élmények elemzésére tett kísérlet következik.



Pár hete kitaláltam, hogy feldobok a bringára egy kamerát, és kicsit rögzítgetem a történéseket. Aztán ha lesz belőle valami tanulságos, akkor összevagdosom, és megy a YouTube-ra. Két nap se kellett, hogy a szokásos kis városi útvonalamon összeálljon pár olyan felvétel, ami már méltó alapanyagnak tűnt, így megszületett az alábbi filmecske (aki látta, nyugodtan lapozhat):



Aztán ezt a filmecskét kitettem a CarCam.hu oldalra, valamint elküldtem az Index két érintett blogjának, az Autózz!-nak és a Kerékagynak, megosztottam a Facebook-on. Csendben figyeltem a YouTube számlálóját, nagyon gyorsan szaladt, hamar átlépte a 10000 megtekintést. Ebben nincs semmi érdekes, látogatott oldalról mutat rá a link, az autós/bringás hiszti mindig érdekes téma. Lehet csatlakozni, tiltakozni, felháborodni, vérontást követelni, saját szörnyű élményeket mesélni.

Az igazi érdekesség – bár sajnos nem sok meglepetést okozva – a kommentek olvasgatása volt. Hiába szerepel a videón egyértelműen, hogy a célja nem a gyűlölködés és az ellentétek szítása, hanem csak egy kis odafigyelés elérése, rengetegen azonnal a fentebb említett egybites gondolkodás mentén kezdték osztani az igazságot. Nem mennék bele idézgetésbe, aki ráér, olvasson bele a kommentekbe a linkelt blogokon, vagy akár a YouTube-on!

Minden szélsőség képviseltette magát. Az összes rohadt autósnak le kell rugdosni a tükrét. A kerékpárnak sehol ne legyen elsőbbsége. Az én adómból épített kerékpárút. Sorolhatnám az ezerszer olvasott és hallott „érveket” egyik vagy másik közlekedési eszköz mellett, vagy épp ellen. Amit a magam egyszerű agyával nem tudok felfogni: tényleg ennyire sok a szűk látókörű, ostoba ember? Vagy ők a trollok? De akkor miért vannak ilyen sokan? A közlekedés pont olyan, mint az élet sok egyéb területe: vannak az együttélésre alkalmas emberpéldányok, és vannak az erre alkalmatlanok. Ha az utóbbi kategória jeles képviselőjét az autóból áttesszük kerékpárra, ugyanúgy kellemetlen pillanatokat fog okozni embertársainak, mintha a helyén hagytuk volna. Nem attól hülye, hogy autózik, vagy bringázik. Magától hülye.

Vajon honnan ered ez a beteges ellenség-keresés? Miért éreznek sokan késztetést arra, hogy ha pl. autóban ülve sérelem érte őket, akkor minden rohadt kerékpáros azonnali halálát követeljék? Időnként úgy érzem, hogy a társadalomban felgyülemlett feszültségek egyik szerencsétlenül kiválasztott leeresztő szelepe a közlekedés. Ez az a hely, ahol a munkahelyén (már ha van neki) sárba döngölt ember végre találhat egy magánál kisebb, gyengébb, védtelenebb szereplőt, akin kitöltheti dühét, aki mellett önmagát kicsit többnek érezheti. Amíg ez a dolog kimerül egy kis dudálásban és anyázásban, addig akár jótékony hatása is lehet a társadalom egészére, mert az őrült megnyugszik, és hazatérve nem veri meg a feleségét. De mi van akkor, ha egy jelentéktelen sérelem az utcán torkollik verekedésbe, balesettel végződő leszorítósdiba? Mégse jó ez így, erre jutottam.

Kommentben jöhet a megoldás vagy - az eredeti témához igazodva - a parttalan, nettó anyázás!

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://zsemlediszno.blog.hu/api/trackback/id/tr962788811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yoss 2011.03.31. 20:45:54

Ezeket a dolgokat én az élet minden területén érzékelem. Valahogy nálunk nemzeti sporttá vált az ellenségkeresés. Rengeteg az olyan ember, aki a saját álláspontjától eltérő véleményt a legkisebb mértékben sem képes/akarja tolerálni ami valószínűleg azt a véleményedet igazolja, hogy ha máshol nem, legalább itt tudjon valamit beleszólni az élet történéseibe, mert más területen erre képtelen/gyenge/hülye hozzá (nem kívánt törlendő)
Nagyon jól nyomon követhető ez a hozzáállás a fórumokon, ahol éppen valami jogszabályt kritizálnak. Ilyen helyeken szinte minden esetben az derül ki, hogy mindenki a saját véleményét akarja törvényre emelni és az együttérzésnek, a más álláspontját legalább meggondolásnak nyoma sincs. Ilyenkor jön az elő, hogy végre valami, amit én elmondhatok, kinyilatkoztathatok és mindenki kapja be. Portás szindróma. Azt hiszem ezt pont tőled hallottam először, de nagyon igaz. Szinte mindenhol fellelhető, ha valaki - az adott feladatra egyébként alkalmatlan - a legkisebb hatalmat kapja, vagy kapni véli, azonnal élni akar vele, akkor is ha annak nincs semmi értelme. Nyomot akar hagyni maga után. Talán így lehet ezt a leginkább leegyszerűsíteni.

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2011.03.31. 21:37:41

Igen, valami ilyesmi lehet a hatterben. A kozlekedes minden bizonnyal csak az egyik ilyen szelep, de mivel minden nap sikerul beleszaladni, mely nyomot hagyott a blogger malacban. :)

voodude01 2011.08.21. 22:44:20

@Yoss: "Rengeteg az olyan ember, aki a saját álláspontjától eltérő véleményt a legkisebb mértékben sem képes/akarja tolerálni ami valószínűleg azt a véleményedet igazolja, hogy ha máshol nem, legalább itt tudjon valamit beleszólni az élet történéseibe, mert más területen erre képtelen/gyenge/hülye hozzá"

Nagyon jól megfogalmaztad. Azt hiszem, az ember kontroll iránti vágya mozgatja a trollokat is. Ha már az életben, közösségben nem tud semmit befolyásolni (hiszen ahhoz alkalmazkodás, együttműködés szükséges), kommentelőként ezt látszólag megteheti, névtelenül, arctalanul, a maga primitív módján. Akkor aztán lehet anyázni, beszólni.
süti beállítások módosítása