HTML

Mi ez?

Zsemledisznó mindenbe beleüti az orrát. Általános blog, hol ilyen, hol olyan tartalommal. Amolyan véleménymondós, de lesz történetmesélés is.
Magpet szerint. Bővebben?

Friss topikok

Linkblog

2012.08.02. 13:22 magpet

Az IKEA-jelenség

20120802_ikea.jpgAkaratán kívül érdekes társadalomtudományi kísérletbe csöppen az, aki betér a neves bútorboltba, és az éttermet is felkeresi. „Ha egy magyar mögötted lép be a forgóajtón, előtted fog kilépni” – tartja a híres (hírhedt?) mondás, amit szokás talpraesettségként is értelmezni, az igazság viszont sajnos inkább a törtetésre és okosbamegoldásra való utalás. Az áruházat megközelítve nulladik akadályként ezt bárki kipróbálhatja: majdnem biztos, hogy a széles forgóajtóban megpróbálnak megelőzni! De lépjünk túl ezen, irány az étterem!

Röviden annak, aki még nem járt itt: klasszikus tálcás-pultnálkikérős-önkiszolgálós kajálda, szerintem tisztességes árakkal és minőséggel. Üdítő is van: a kasszánál elveszel egy erre való poharat, fizetsz 200Ft-ot, majd utána annyiszor töltöd újra, ahányszor akarod. Rögzítsük: 200Ft-ról beszélünk akkor, amikor bármely vendéglátó egységben 3-400Ft alatt nem kapsz egy üdítőt, ami ráadásul csak egyszer 3dl, esetleg 5, de nem utántöltögetős.

Mit csinál erre a talpraesett, igen nagyon életrevaló polgár? Persze hogy mutyizik! Erre két elegáns technika létezik (túl azon, hogy az egész család egy pohárból iszik…).

Az egyik esetben az IKEA Family klubkártyával (szokásos kártya, hogy járj oda sokat, és kapsz ilyen-olyan kedvezményt) kapott ingyen kávé bögréjével somfordál oda a tulok az üdítőkhöz, és töltögeti szorgalmasan. A másik variáció a műanyag pohárka. Mert hogy ezek a derék bútorboltosok ügyelnek a vásárló egészségére, és a sorban állás idejére ellátták a területet műanyag poharas ivóvíz-automatával. Ez persze ingyenes, kis műanyag pohárkába csurgatod a vizet, hogy ne pusztulj bele a szomjúságba, mire sorra kerülsz. De mi-mindenre jó az a kis pohár! Okosan megtartod, és abba töltögeted az üdítőt, arcpirító mennyiségben. Az optimális megoldás persze a család minden tagjának egy-egy műanyag pohárka.

A jelenségre felfigyelt az IKEA is, és megesik, hogy egy biztonsági őr kizárólag az üdítő-automatát őrzi, és finoman kergeti el az unortodox fogyasztókat. Már ha sikerül, mert persze a tudós megmagyarázza, az őr pedig nem fogja hátracsavart karral kivágni az ingatlanból. Rubik-kocka ide, Gyurta Dani fantasztikus aranyérme oda, ilyenkor szoktam szégyellni, hogy itt élek, hogy ilyen figurákkal lakom egy kalap alatt.

Érdekes apróság megfigyelni az okoskodókat. Még véletlenül sem a szakadt csövesek vannak többségben közöttük, hanem azok a normálisan öltözött figurák, akik amúgy simán kajálnak a családdal pár ezer forintért, de ez a 200Ft már nem fér bele. Persze tudjuk, hogy nem a 200Ft a lényeg, hanem a diadal. Őszintén szánom azokat, akiknek csak ennyi örömet tartogat az élet.

A dolog egyszerűen elintézhető lenne azzal, hogy mit foglalkozom vele, az IKEA bebukja. Sőt, be se bukja, mert bele van számolva az árba. No, éppen ez az egyik gondom vele: én kifizetem a 200Ft-ot, ami nyugodtan lehetne 150, ha nem én hívnám meg kólázni ezeket a férgeket. (Pont, mint a nagyon menőnek tartott biztosítási csalók esetében, akik ugye a görény biztosítót szopatják, mekkora jó fejek! Csak hogy az a tétel is az én kötelezőmben van elrejtve…) A másik gondom a jelenséggel, hogy akinél ez az értelmes viselkedés, attól mire számíthatunk az élet egyéb területein? Ha mondjuk adót kell fizetni. Vagy az én munkámat becsülettel kifizetni. Ott nem fog okoskodni, mutyizni, sumákolni? Dehogynem. Mert ettől érzi magát nagyon nagy királynak. Mi, a többi hülye, meg majd összedobjuk.

15 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://zsemlediszno.blog.hu/api/trackback/id/tr534692225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

raven_seldon 2012.08.02. 16:04:27

Ó ez mennyire fájdalmasan igaz...

odamondó 2012.08.02. 21:50:35

"A dolog egyszerűen elintézhető lenne azzal, hogy mit foglalkozom vele"

Igen intézd el ezzel.

"ami nyugodtan lehetne 150, ha nem én hívnám meg kólázni ezeket a férgeket"

Ezzel a mondattal az én szememben semmivel sem lettél minőségibb ember mint aki visszajárogat piálni.

Amúgy a mekiben is ilyen töltögetős dolog van már. Mindenki annyit iszik amennyit akar. Ez a szörpös üdítő nem kerül 10 forintba köbméterenként a kajáldának.

A megoldás pedig az hogy te ne puffogj hanem tanítsd meg a gyerekeid normális viselkedésre és ennyi.

bandika100 2012.08.03. 12:49:06

Csak azért regisztráltam erre a blogra, hogy tudjak hozzászólni én is a dologhoz…. Azt kell mondjam, hogy aki az Ikeába jár enni, az meg is érdemli…. De kezdjük az elején…
Nem tudom, hogy ki mennyire van tisztában vele, hogy az Ikea döntő többségben milyen minőségű termékeket gyárt… Nagyon sok fának kinéző termékében nem más, hulladékpapírból származó préselt anyag van… környezetvédelmi szempontból ez nagyon szép dolog, de a papírhulladékból előállított izéket ne nevezzük már bútornak!!! Ajánlom figyelmébe mindenkinek a Discovery adásait, melyben az egyik műsor pont az Ikea gyártási technológiáiról szól.
Az ár sem egy utolsó szempont. Ezeket a fát sosem látott bútorokat ügyes marketingfogásokkal kicsit drágábban is eladják, mint más bútorboltok a teljesen természetes fa alapanyagú bútorokat. Nem beszélek arról, hogy amiket próbaként már megvásároltam az Ikeában (hiszen engem is vonz az akciós ár, vagy ami csábítóan olcsó) hamar kiderült, hogy a széle kopik, vagy vizes ronggyal nem törölhető, ágynemű 60 fokon nem mosható, stb.… Vajon tudja-e mindenki, hogy az ágyhuzatok döntő többsége sem vízzel nem mosható, sem vegytisztítható??? A tisztítóban csak annyit kérdeztek, hogy Ikeás huzatot szeretnék tisztíttatni? Az igenlő válaszomra szinte elhajtottak, mint a legyet… Ezzel nem foglalkoznak, nem vállalják a felelősséget!!!! Ennyit az Ikea minőségről…
És most térjünk rá az ételre… Tudom, hogy rengeteg ember felháborodását váltom ki, de ha valaki azt állítja, hogy a mindenki által ismert húsgolyónak jó íze van, akkor annak az angol íztelen konyhán kellet nevelkednie… Nem beszélek a tiszta cukorból előállított radioaktív színekben pompázó süteményekről, mert ezek kritikán aluliak…
Nem túl régen afrikai harcsát láttam a plakátjukon és mivel én nagyon szeretem ezt a halfajtát, legyőzve előbbi előítéleteimet betértem, hátha mégis megváltozik a véleményem az Ikea konyhájáról… Sajnos most sem csalódtam… A képen látható szép szelet helyett felismerhetetlen kis panírcsimbókokat toltak a tányéromra. Kérdeztem is, hogy mi ez amit kapok – afrikai harcsa volt a válasz. Áhá.. értem… tehát ez attól afrikai harcsa, hogy nem jut neki étel és kb. csak mogyorószem nagyságúra tud megnőni…
A mellettem álló férfi egy gyümölcsleves szeretett volna enni, de amikor meglátta, hogy az hogy néz ki, csak annyit mondott a feleségének: én gyümölcslevest szeretnék enni. Ez még csak nem is hasonlít rá!!! – ezzel visszatette a tálcáját és kifáradt az önkiszolgáló részről. Azt gondolom, hogy ha egy férfi is felismeri, hogy az nem gyümölcsleves, akkor igen komolyan van azon kifogásolni való.
A 200 Ft-os üdítőről meg az a véleményem, hogy aki ezt megvásárolja, az pénzért mérgezi magát vele (ilyen förtelmeset nagyon ritkán iszik az ember), aki meg ingyen lopja, az még hülyébb, mert azt is rizikózza, hogy pofán vágja egy biztonsági őr ezért a szemétért…
Elnézést azoktól, akik az Ikea konyhánál többet nem engedhetnek meg maguknak, de gondoltam jó tudni mindenkinek, hogy miket eszik. Azoktól külön elnézést kell kérnem, akik folyamatosan az Ikeában táplálkoznak és úgy gondolják, hogy ez finom – nekik további Jó étvágyat kívánok!

RAP7D 2012.08.03. 13:06:17

"...ilyenkor szoktam szégyellni, hogy itt élek, hogy ilyen figurákkal lakom egy kalap alatt."
Sajnálom, hogy egy ilyen pitiáner jelenség képes kizökkenteni Magyarország szeretetéből. De nehogy azt hidd, hogy a nyugati országokban nincsenek olyan suttyó emberek, akik kihasználják az efféle kiskapukat.

lelkecske 2012.08.03. 14:13:22

Az a kávé és az az üdítő, amit az IKEA-ban kapsz, olyan mértékben túlcukrozott/vízízű, hogy egy forintot nem ér. Nem mellesleg a kedves pénztárasok is rengetegszer leszámlázták már nekem azt a bizonyos family kártyával ingyen járó kávét/teát, szóval ha ők csalhatnak, akkor a vevő is. Valahol amúgy az árazás sincs rendben, mitől kerül 50 forinttal többe a műkóla, mint a műkávé?

lelkecske 2012.08.03. 14:30:12

Mindemellett persze nyilvánvaló, hogy ahol ekkora "szabadság" van, mint az IKEA menzáján, ott a magyar mindig megtalálja az "unortodox" utat. :)

Nem Art Decor 2012.08.03. 19:45:04

@odamondó: ettől még a cikkben szereplők gyerekei ugyanúgy hülyék maradnak, és továbbra is tolerálni kell(ene) őket. de miért is ez a jó megoldás?

eleve azt sem értem, hogy egy ilyen kérdésfelvetés miért felesleges. a jelenség, amelyről a cikk szól, sokunk mindennapjait keseríti meg. azt gondolom, igazán itt az ideje foglalkozni vele, sőt, sürgősen eljutni oda, hogy ciki legyen bunkónak lenni. de ehhez egyre többen kellünk. különben az marad még a gyerekeinknek is, hogy tolerálhatják. (Babarczy Veronika)

odamondó 2012.08.03. 20:01:01

@bandika100: IKEAs bútorokat ekézni elég színvonaltalan. Tudod ilyen árért még ha te úgy is gondolod, hogy túl van árazva nem kapsz fityiszt se máshol. Tudod ha több évente le is kell váltani őket még akkor is jobban megéri. Van némi designja. Egy valóban design bútor tudod mennyibe kerül? Mondjuk ikea 300 euró -> márkás: 4000től felfelé.

@RAP7D: ez is nagy igazság. Külföldön is ugyanúgy tolongnak a buszon a repülőn. Arcodba böfögnek szemetelnek stb. Németeknél van valamennyi kivétel pl. reptereken van ingyen kávé ingyen újság és rendesen használja mindenki az újságot meg újra hajtogatják és visszateszik szépen a polcra.

@Nem Art Decor: Miért mit csinálsz toleráció helyett? Elviszed őket koncentrációs táborba? Ciki már régóta bunkónak lenni, ha jó körökben mozogsz. Nem kell becsuknunk a szemünk, de az ilyen emberek akik habzó szájjal okoskodnak, hogy ők mennyivel műveltebbek mint ez a bunkó sem viszi előre a társadalmat.

Nem Art Decor 2012.08.03. 20:31:26

@odamondó: tolerancia - így mondjuk. nem éreztem, hogy habzó szájjal reagáltam volna, Öntől viszont, hűen az "odamondó" elnevezéshez, megkaptam. éljen a demokrácia és az értelmes párbeszéd. csak így tovább!

Meauxniex 2012.08.03. 21:02:54

Itt nem az a lényeg, hogy milyen minöségüek a termékek. Akinek nem tetszik, az ne vásároljon ott. Enni sem kötelezö ott senkinek. És minden cégnek, boltnak joga van olyan árat kérni a termékért, amennyit akar. Nem is ez a lényege a cikknek. Hanem valóban van egy primitiv féle viselkedés ami nagyon ciki és érdemes erröl beszélni és felhivni az emberek a figyelmét erre. Az a baj itt M.O.on hogy az emberek mindent ilyen flegmán elfogadnak. És az hogy más országban is vannak ilyen emberek tényleg rossz kifogás: tényleg le kell süllyedni a legalacsonyabb közös nevezöre és ezzel el van intézve?

odamondó 2012.08.03. 21:17:31

@Nem Art Decor: Bocs, de nem kaptál meg tőlem semmit. Annyit mondtam, hogy legközelebb hagyjad és ne írjál róla egy fél oldalas bejegyzést, mintha ez lenne a világ legnagyobb problémája.

xPetix 2012.08.04. 19:59:34

Sziasztok.

Olvastam regeltem!
Elsőként.Magyar vagyok.Büszke erre.Nagyon szeretem a hazám....De a gyökereket nem!
Azoknak akik elsőre nem értették meg, miről szól az egész:ne írogassatok mert nem értitek!Nem kajáról, nem bútorokról van szó.
Emberekről akik köztünk élnek, csak nem tudom minek?
Hogy ne ragadjunk le a "svédeknél",mindjárt egy két példa:( nem pont idevágó de mégis egy picit).
Megyek a járdán kis család + ismerősük/eik beszélgetnek, elfoglalva az egészet.Nekem le kell mennem az úttestre, hogy tovább haladhassak,pedig látják, hogy arra visz az utam de inkább elfordulnak és beszélgetnek tovább.Ez nincs rendjén.Emberek vagyunk oda kell figyelni a másikra!
Sokat biciklizem.Bicikli út, akár csak az autó, két sávos.Egymás mellet tekerés nem gáz amíg nincs szembe forgalom.Lehúzódunk megyünk tovább.Nó para!Mégis sokan nem figyelnek erre és nekem kell lemennem az erdőbe a rétre a DUNÁBA!Miért?
Nem akarom húzni az időtöket elég ez a 2 példa!
Mondják.ez van szard le!Nem akarom, mert ez gond!
Ha valaki bunkó velem, vagy egy cég "lehúz", legyek én is az, húzzam le én is????Miért is?
Hogy ugyan azt a szintet hozzam?
Gond van a magyar társadalommal!!!!
És nem azért mert szar a politika, nem azért mert kevés a pénz.
Az emberekkel van a gond!Mert szar a gondolkodásuk!Mert az irígység és hatalomvágy elvakítja őket és nem tudnak annyira emberek lenni, hogy az érzéseiket és a saját gyengeségükből fakadó hibáikat le tudják magukkal és magukba rendezni!Inkáb másokat baszogatnak és kezdenek ki, hogy ezzel elmenküljenek saját, önmaguk számára nehezen elviselhető énjük elől!
"Kint" is vannak nehéz emberek.De nálunk nagyon sok van!!!!Emberség, tisztelet, becsület, kölcsönösség, kitartás, hűség és a többi viszont nagyon kevés!
Ő szeret a svédekhez járni, de zavarja a sok pöcs.Igaza van!
Engem is zavarnak!!!!
Leírta a véleményét,de a pár "PÖCS" ebbe is talált kivetni valót, mert való színű ők is ilyenek (max nem ilyennek látják magukat), de a tudat alattijuk működik és sziven találta őket az igazság!
És még mielőtt valaki ebbe kötne bele:soha se ment a helyesírás!
Tréül viselkedni tré!

Tudatlan07 2012.08.06. 00:48:09

Én nem értem a háborgókat...a cikk (amivel tök egyet értek..)...szóval a cikk (legalábbis szerintem) kb. arról szól, hogy próbáljunk már meg jobbak lenni, próbáljunk már meg tisztességesek lenni, Mi Magyarok... másképp nem lesz jobb...de ehhez kell az, hogy normális gondolkodásúak legyünk többet!

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2012.08.15. 12:42:50

@Tudatlan07: igen, erről próbált szólni. Örülök, hogy páran azért sikerrel értelmezték.

De aki ebből annyit fog fel, hogy az IKEA-ban szar a kaja, és megérdemlik, azon nem nagyon lehet segíteni.
Egyébként miért is ne "puffogjak"? Ez itt egy blog, ahol megírom azt,ami az eszembe jut, a kommentelők meg hozzászólnak. Így kerek a világ. Ez a jelenség szerintem igenis káros, tehát szóvá teszem. Lehetne azt is, hogy senki nem tesz szóvá semmit, hanem ha bekattanunk, akkor végigkaszálunk egy hordányi kispoharas okoskodót egy AK-val. Nem gondolom, hogy ez a jó megoldás.

LeslieFrank 2012.08.21. 19:11:12

Ez a blog alapvetően nem szorult volna bizonyításra, de a kommentelők (tisztelet a kivételeknek) azonnal bizonyították annak igazságát. És, sajnos ez nem új jelenség! Biztosíthatom a fiatalabb generációt, hazudik az, aki az ő nyakukba akarja varrni - én már a '70-es években is többször szégyelltem magam, no nem azért mert magyar vagyok, hanem azért, mert magyarokkal voltam! Emlékszem arra, hogy Olaszországban szégyelltem magam, mert amikor mi magyarok elhallgattunk, csend lett. Pedig állítólag az olaszokat jellemzi a temperamentum. Szégyelltem magam, mert minket néztek hülyének magyar kirándulótársaim, amiért Ausztriában délben kis családommal beültem egy kis étterembe ebédelni, és nem egy köztéri padon fogyasztottam el májkrémes kenyeremet. Akkor is szégyelltem magam, amikor Hollandiában nem tettem el vagy tíz darab ingyen elvihető sörnyitót, pedig, több kollégámmal együtt én sem vettem sört. (És ezek mind diplomás tanárok voltak, akik viselkedése állítólag példa - kellene hogy legyen!) És ezek nem most történtek: 30-40 éve! Úgyhogy igen! egyetértek a blog írójával, és én sem értem, miért nem európai emberek laknak Európa közepén? Azt hiszem, európai emberekkel nem lehet azt megcsinálni, amit ma a kormány produkál!
süti beállítások módosítása