HTML

Mi ez?

Zsemledisznó mindenbe beleüti az orrát. Általános blog, hol ilyen, hol olyan tartalommal. Amolyan véleménymondós, de lesz történetmesélés is.
Magpet szerint. Bővebben?

Friss topikok

Linkblog

2013.03.05. 17:27 magpet

A bürokrata pék

Azt ugye már látjuk egy ideje, hogy az állam finom kis szereptévesztéssel elkezdett gazdasági társaságként üzemelni. Közben persze ehhez a kis játékhoz ügyesen kihasználja azt a lehetőséget, hogy a Gazdálkodj Okosan! tábla körül ülve a szabályokat is ő írja, szükség esetén visszamenőleges hatállyal. Ezen játékfelfogástól természetesen nem idegen az sem, hogy a játszótársak működését minden lehetséges eszközzel igyekszik nehezíteni. Ennek kiváló eszköze az általam csak bürokratikus szarakodásnak nevezett tevékenység, ami semmi másról nem szól, mint hogy értelmetlen szabályokra hivatkozva némi további pénzt szedjen be a többiektől a játékvezető.

De vajon mi történne, ha teljes lenne a szerepek káosza, és holnaptól a pék - mint a versenyszféra találomra kiválasztott képviselője - is elkezdene úgy működni, ahogyan most az állam?

-A környéken lakók havi pékdíjat kötelesek fizetni. Ezért még nem jár nekik zsemle, csak a pékség puszta létezésének öröme.

-A befolyó pékdíjból a pék üzemelteti a pékséget, csillogó luxusban. A pékség dolgozói, a rokonok és haverok péksütemény-adagjára is futja ezekből a bevételekből, nekik tehát minden ingyenes.

-Ha Te szeretnél zsemlét vásárolni, akkor azt 30 nappal előre kell jelezned a péknek. Természetesen írásban, amihez az űrlap a pékségben szerezhető be némi készpénz befizetésével, kis sorban állás után.

-A 30 nap leteltével behaladsz a pékségbe. Elképzelhető, hogy a zsemléd még nincs kész, ekkor kuss, mehetsz haza. Esetleg kitölthetsz még egy űrlapot, ha van kedved.

-A 30 napos várakozás alatt a pék kedve szerint módosíthat a szabályozáson. Előírhat például egy új típusú zsemle-igénylő űrlapot, így mikor a régi lapoddal mész átvenni a portékát, simán elzavar.

-Ha a megfelelő várakozás után papírjaid mégis rendben vannak, akkor a pék átadja a zsemle vételáráról szóló csekket. Ezzel elsétálsz a postára, befizeted, majd a befizetést igazoló szelvénnyel visszatérsz a pékségbe, és átveszed a zsemlédet.

Fura lenne? Persze. Most arra gondolsz, hogy egy ilyen pék azonnal tönkremenne? Persze. EGY ilyen pék biztosan. De ha csak ilyen pékek léteznek, és mögöttük áll a pékszövetség valamint a pékmenet, akkor miért menne tönkre közülük akár egy is?

Ha kicsit körbepillantasz a magyar közigazgatásban, akkor bizony látható: így működik a rendszer. Hiába tiszták a szándékaid, hiába akarsz becsülettel kifizetni és megenni egy zsemlét, a bürokratikus akadálypálya minden centimétere azon mesterkedik, hogy ne tehesd meg. Vajon miért? Kinek ártanál vele? Félek, hogy ez csak egy dologról szól: tudd a helyed!

Próbáltál már ingatlant, autót, akármit eladni vagy venni? Esetleg vállalkozást indítani, boltot nyitni? Vagy csak pótolni egy ellopott igazolvány-köteget? Hogy mondjuk egy céges pályázatról már ne is beszéljek. Mindegyik akció tucatnyi különféle papírt igényel. Egyik papír feltétele a másik papírnak. Neked mindent azonnal be kell mutatnod, de a hivatalnak mindenre 30 napja van, amiből nyugodtan ki is csúszhat. Akkor is, ha a másik hivatal Tőled 8 napon belül követeli, hogy az egyik hivatal által kiállított papírt bemutasd. Persze a Te kötelességed az is, hogy az összes – hetente változó – szabállyal kapcsolatban képben legyél, és mindenhova a megfelelő papírokkal érkezz. Ismerős?

Na most akkor gondolkodjunk el együtt ennek az értelmén! Mennyi pénzt és erőforrást zabálnak fel teljesen feleslegesen ezek a tevékenységek? Mennyi energia és befektethető pénz maradhatna a cégeknél, ha megspórolhatnák ezeket a köröket? Ha valaki itt komolyan gondolja a tündérmesét, akkor attól nagyjából ezen beteg folyamatok radikális egyszerűsítését várnám el.

Ha az állam találja ki nekem a programot (pl. közterületek átnevezgetésével, a már ismert adataim újra bekérésével akár magánemberként, akár cégként) akkor az nekem legyen ingyenes, és fáradság-mentes: küldjék ki az új személyimet, aztán felejtsenek el!

Ha boltot, vállalkozást szeretnék indítani, akkor létezzen egy darab hivatal, ahol előadom a dolgot, befizetem a tisztességes eljárási díjat (mert ez ugye mégiscsak extra, nem állampolgári alapjog), majd ez a hivatal elintéz nekem mindent egyben: tűzoltóság, önkormányzat, különféle vizsgálatok és engedélyek, stb. Elvégre ha a vállalkozásom elindul, akkor adót fogok fizetni, ami az állam fenntartásához is elengedhetetlen. A kör bezárul.

Most úgy állunk, hogy az államnak nincs kedve szolgáltatni, csak szeretne pénzt szedni. Bevételi oldalon gazdasági vállalkozás, kiadási oldalon állam: semmi sincs ingyen! Hosszú távon pénzt szedni viszont csak működő gazdasági környezetben lehetséges. Ha mindenki menekül, a cégek sorra zárnak be, senki nem áll neki a rettenetes bürokratikus szopatósoron végigbukdácsolni, akkor abból nincs bevétel. Egy darabig még sarcolhatók a meglévő források, a még talpon lévő cégek, a még Magyarországon lakó polgárok, de egyszer a lista végére érünk, a polcok kiürülnek, és ott fog nyüszíteni a sok éhes hivatalnok-száj.

Tényleg bele kell döglenünk a bürokráciába, vagy valaki összetákol itt egy működőképes rendszert?

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://zsemlediszno.blog.hu/api/trackback/id/tr795118324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása