HTML

Mi ez?

Zsemledisznó mindenbe beleüti az orrát. Általános blog, hol ilyen, hol olyan tartalommal. Amolyan véleménymondós, de lesz történetmesélés is.
Magpet szerint. Bővebben?

Friss topikok

Linkblog

2013.08.26. 14:28 magpet

Autópályamatricaország

Egy kedves barátom említette, hogy a napokban kapott két darab 15.000.-Ft-os büntit, mert nem volt autópálya-matricája. Elszámolta a lejárat napját, kicsúszott, felhajtott, büntették. A törvény szerint teljesen jogosan, ő maga sem vitatta a dolgot. Eddig a törvény és a paragrafus, innentől jöjjön a józan ész!

Vajon mi az állam feladata? Hogy szolgáltasson - és a szolgáltatás körül rendet tartson -, vagy hogy minden lehetséges alkalommal a lehető legtöbb pénzt húzza ki a polgár zsebéből? Ha az utóbbi, akkor teljesen jó eljárás a 3.000.-Ft-os matrica elmaradása esetén 15.000.-Ft-os büntetést kiszabni. Sőt, legyen inkább 100.000.-Ft!

De ha egy normális szolgáltató államról fantáziálunk, akkor lenne más megoldás is. Mondjuk az, hogy a matricátlan autósról nem azonnal azt feltételezzük, hogy egy büntetni való rohadék, aki előre megfontolt szándékkal lopja a sztrádát, hanem adunk egy rövid lejáratú esélyt annak, hogy egyszerűen elfelejtette. Manapság, a profin kiépült számítástechnikai rendszerek korában ez nem is lenne olyan komplikált. Vázolom.

Autós matrica nélkül autópályázik, fénykép készül. Megy neki egy levélke:

„Kedves XY! Ön ekkor-és-akkor tévedésből matrica nélkül vette igénybe szolgáltatásunkat. Kérjük, hogy a használati díjat (a mindenkori legrövidebb időtartamra szóló matrica ára) és az 1000Ft-os eljárási díjat (mert azért ezzel a levelezéssel mégiscsak van meló és költség) fizesse be 8 napon belül. Amennyiben jóhiszeműsége ily módon nem nyer igazolást, úgy a fizetendő tétel automatikusan 15.000.-Ft-os, adóként behajtható büntetéssé változik.
Barátsággal az Ön által pénzelt Állam nevében: az ÁAK”

Mert nézzük csak meg, mi történne egy ilyen esetben?

1. A jóhiszemű, feledékeny autós fizeti a díjat, az ÁAK nem bukik. Az autós örömmel nyugtázza, hogy valóban egy szolgáltatást kap, közben megjegyzi, hogy legközelebb kicsit jobban figyeljen.

2. A rosszhiszemű, bliccelni vágyó autós ugyanúgy megkapja méltó büntetését.

Hol is volna tehát egy ilyen polgárbarát rendszer negatív pontja? Sehol. Hacsak ott nem, hogy az egész dolog a bevételek bármi áron történő maximalizálására van kihegyezve, és az ÁAK-nál tulajdonképpen azt szeretnék elérni, hogy senkinek ne legyen matricája, és mindenkit lehessen büntetni. Persze a dupla levelezés állati bonyolult adminisztratív teher, biztosan ezért se lehet ilyet csinálni. Az adminisztráció és a bürokrácia növekedése csak akkor magyarázható, ha abból azonnali bevétel származik.

Az autópálya matrica csak az egyik ilyen jelenség. Vedd észre, hogy a mai magyar jogrend erről szól. Autópálya, parkolás, adók, járulékok, lejáró érvényességi idejű okmányok, akármi. Fizess!

Mert ha szórakozottan fizetés nélkül sétálunk ki egy kávézóból, akkor sem elfogadott megoldás, hogy a pincér utánunk rohan, és kérdés nélkül összever egy bottal. Előtte esetleg jelezheti is, hogy elfelejtettünk fizetni, fizetünk, ő kap borravalót, pár másodpercben együtt derülünk a szórakozottságon, és mindenki boldog, senkit sem ért kár. Nem jobb, mint az azonnali verés?

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://zsemlediszno.blog.hu/api/trackback/id/tr325477810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mi is legyen a címe? 2013.08.26. 19:41:16

Nem olyan régen voltunk hasonló történetben....A meny elment Pestre,de még érvényes matricával,ami még a másnapra is jó volt.Két napra ment,úgy beszéltük meg,mielőtt jön rám szól,hogy vettem-e matricát,mert mindig a az interneten rendezem.Mindegyikünk elfelejtette...Igaz,akkor még nem is jöttünk rá,csak pár nap múlva.Tehát,csak vártuk,mikor érkezik meg a "csomag"!Minden hónapban megvesszük,tehát egyszerű feledékenység volt.Szerintem is túl durva a büntetés elsőre,de hát a sok "léhűtő"akkor miből élne...13.700.-Ft körüli összeg volt,mert az odaútra még érvényes volt!
süti beállítások módosítása