HTML

Mi ez?

Zsemledisznó mindenbe beleüti az orrát. Általános blog, hol ilyen, hol olyan tartalommal. Amolyan véleménymondós, de lesz történetmesélés is.
Magpet szerint. Bővebben?

Friss topikok

Linkblog

2013.11.20. 14:38 magpet

Il Ferro, vagyis Sólyom Airways

solyom-ilferro.jpg

Il Ferro jelenség. Így hívtam évek óta azt a dolgot, amit most kénytelen leszek átkeresztelni Sólyomra. Az igazi, hosszú neve pedig: az első pillanattól kezdve egyértelműen átbaszásra hangolt, mégis büntetlenül megúszható szemétség.

Emlékszünk az Il Ferrora? Egy kis regisztrációs díjért matrica az autón, cserébe rengeteg pénz sok éven át. Aztán valahogy mégsem, a cég becsukott, a tulajok leléptek pár milliárd forinttal, a bíróság pedig sírva kért elnézést a zaklatásért, hiszen a papírok rendben voltak.

Eltelt pár év, az ország felejtett, itt volt az ideje a következő hasonló bulinak, ez lett a Sólyom. Ugyanaz a modell: épeszű ember az első pillanattól nem vette komolyan, mégis sokan belegyalogoltak a nagy lehetőségbe. Most pedig a Sólyom sajnos bajban van. Ki hitte volna...

A Sólyom gazdái ügyesek voltak. Két olyan alapelemet használtak fel, ami azonnal meggyőzte a hülyéket:

1. Légitársaság! -> Ez akkora dolog, hogy ilyesmivel senki sem viccel! Az autómatrica egy pitiáner lehúzás, de egy légitársaság?

2. Nemzeti légitársaság! -> Ez persze soha nem lett hivatalosan kimondva, de a színvilág, az elhullott MALÉV helyének átvétele azt üzenték, hogy e mögött a dolog mögött – kimondva-kimondatlanul – a kormány, vagy kormányhoz közeli körök állnak, így a támogatás és a siker garantált.

Hát nem, egyik se jött be. A beszállítóknak legalábbis biztosan nem.

A Zsemledisznó egy jószolgálati blog, így igyekszem segíteni azokon, akik az Il Ferro, a Sólyom és egyéb hasonló „üzleti modellek” után még boldogan szórják pénzüket a különféle szélhámosok elé. Az alábbi táblázatban megtekinthető az Il Ferro/Sólyom típusú akciók ügymenete, a különféle oldalakon álló érintettek szemszögéből: ki mikor hogyan látja a helyzetet?

 

Hogyan látják a helyzet a(z)...

Stáció

1.

...ötletgazdák, tulajdonosok?

2.

...hülyék, akik el akarják hinni a lehetetlent?

3.

...józan polgárok?

4.

...igazság-szolgáltatás érintett szakemberei?

1. Megvan az ötlet, jöhet a díszes bemutatkozás!

Srácok, ez kibaszott nagy kasza lesz! Szerintem simán beszopják! :)

Micsoda nagyszerű lehetőség! Ebből nem szabad kimaradni!

Elég vadul hangzik, de lássuk, mit hoznak ki belőle! Hátradőlök és csendben figyelek.

Nekünk ezzel semmi dolgunk.

2. Kezdődik a pénzgyűjtés!

Megmondtam! Beszopták! :)

Egy kis regisztrációs díj igazán semmiség azokhoz az előnyökhöz képest, amit nyújtani fog ez a dolog!

Na, kezdődik. Kicsit furán indul, még nagyobb távolságot tartok tőle, aztán meglátjuk. Legrosszabb esetben a végén röhögünk.

Nekünk ezzel semmi dolgunk, egyszerű polgárjogi szerződésekről van szó.

3. Akadozik az érdemi indulás, baljós hírek röppennek fel itt-ott, néhányan még a dolog komolyságát is megkérdőjelezik.

Kidumáljuk! Rákenjük a dolgot mindenki másra. A lényeg, hogy mindezt csillogó körülmények között, lehetőleg sokcsillagos szállodákban tegyük, vagy lízingeljünk pár órára egy repülőt! Kurvára nem hiányzott ez a plusz kiadás!

Nyilván nehéz egy ilyen horderejű üzlet beindítása, a hosszú távú stabilitáshoz körültekintő kezdeti lépések szükségesek. Adok még pénzt, ha kell.

Kész, elindult a piramis omlása. Vannak még olyan hülyék, akik ezeknek egy szavát is elhiszik?

Nekünk ezzel semmi dolgunk, egyszerű polgárjogi szerződésekről van szó.

4. Itt a vége, roló! Fizetésképtelenség, csődeljárás és hasonlók.

Na akkor most gyorsan írassuk rá az egész szart valami elérhetetlen cimbire! Ha pereskedés lesz, úgyse találják, ha mégis, akkor majd néz nagy bociszemekkel, hogy ő nem is gondolta, és őszintén hitt a sikerben. Közben valaki fussa át a papírokat, hogy minden rendben legyen, megfelelő kamu számlához megfelelő kamu teljesítés-igazolás, szerződések pecséttel, és hasonlók! Ha valami nincs meg, akkor gyors pótlás!

Bízom benne, hogy csak átmeneti nehézségekről van szó, hiszen egy ilyen vállalkozás, ilyen háttérrel nem lehet szélhámosság! Ha szükséges, szívesen támogatom az indulást további összegek befizetésével.

Nem vagyok meglepve. Kíváncsi leszek, mit tud ebből kihozni a legendás magyar igazság-szolgáltatás! A sok hülyét meg csókoltatom, lassan kezdhetnek spórolni a következő átbaszásra! :)

Nekünk ezzel semmi dolgunk, egyszerű polgárjogi szerződésekről van szó.

5. Oda minden remény, perek indulnak.

Ki nem szarja le? Az egyenleg pozitív, a céghez papíron már rég semmi közünk. A magán-számlánkon pihen a pénz, mindenki bakaphatja. Lassan időszerű lenne egy céges jutalomút a Bahamákon! :)

Az a szerencsétlen, aki pár millióért nevére vette ezt a szeméthalmot, majd magyarázkodik valami sajtótájékoztatón, a bíróság úgyse tud kezdeni vele semmit.

 

Viszont srácok! Volna egy ötletem, szerintem megcsinálható...

Kicsit csalódott vagyok, de ilyen az üzlet, mindenben van kockázat. Ígéretesen indult, de valakik biztosan elkövettek apróbb hibákat, ami miatt meghiúsult. Még nem döntöttünk, hogy perelünk-e a befizetett pénzekért. Lehet, hogy igen, de az is elképzelhető, hogy bízunk egy újabb üzleti lehetőségben.

Perek? Minek? Úgyis nevetve fognak hazasétálni a bíróságról a gengszterek.

A bíróság az összes okiratot rendben találta, szándékosság nem állapítható meg. Őszintén sajnáljuk, hogy egy ilyen szépen induló vállalkozás végül mégsem tudott hosszú távon eredményesen működni.

 

(Bár mindannyian tudjuk, hogy ordas átbaszás volt az egész, nem tehetünk mást: a papírok rendben vannak, a sok hülye meg magától írta alá őket.)

 

A Kedves Olvasó magára ismer valamelyik oszlopban? Segítség az értelmezéshez:

Ha Ön az 1. oszlopban ismerte fel saját reakcióját, akkor a legjobb szándékkal is csak annyit mondhatok: rohadjon meg hirtelen!

A 2. oszlop lakóit sok jóval nem kecsegtethetem, ők valószínűleg a következő hasonló szemétséget is be fogják nyelni. Esetleg kérjenek gyámságot magukra, mert viselkedésük közelíti a cselekvésképtelenség és beszámíthatatlanság határát.

A 3. oszloppal szellemi rokonságot érző olvasókat kérem, hogy próbálják segíteni a 2. oszlopban rekedt embertársaikat, hátha akad közöttük menthető.

A 4. oszlop végrehajtóit egyszerűen sajnálom, hogy ilyen körülményeket teremtettek számukra a jogalkotók. Szomorú lehet nap mint nap a különféle szálhámosok szekerét tolni, de hát legyünk őszinték: a jogalkotóknak is erre van igényük, csak pár nullával hosszabb a végösszeg. Nem várhatjuk el tőlük, hogy magul ellen dolgozzanak! Remélem, a hosszúra nyúlt per nem akadályozta meg Önöket abban, hogy közben börtönbe juttassák a betörőt nem arányos mértékben pofán vágó állampolgárt, vagy ráküldjék a végrehajtót egy parkolási bírsággal tartozó közveszélyes bűnözőre.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://zsemlediszno.blog.hu/api/trackback/id/tr195646007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scagnetti 2013.11.20. 19:03:33

Van egy nagyon hatékony csalási technika mostanában. Találj ki valamit, ami a hozzá nem értő közönségnek eladható, öntsd le bőven nemzeti szósszal, és ha máshol nem is, azok körében biztos sikered lesz, akik pusztán a nemzet vagy a magyar szó hallatán elélveznek a gyönyörtől. Ezeknek még a későbbiekben törvényszerűen felmerülő nehézségeket is simán meg tudod magyarázni azzal, hogy egyesek (ide azt helyettesítenek be, akit akarnak) megpróbálják megakadályozni az ötleted sikerét, mert nem akarják, hogy valami, ami magyar és nemzeti, az sikeres legyen. Amíg a képzelt ellenséget szidják, addig sem gondolkoznak, sőt, utána még jobban támogatnak, hiszen te vagy a hazai, a nemzeti, a magyar (tehát tökmindegy, mit csinálsz, csakis te lehetsz az igaz ember), akit a gaz külföldiek el akarnak lehetetleníteni. (A kurucon pl. még most is a zsidókat szidják a Sólyom miatt. :) )

Nekem már a neve is gyanús volt. Annyira magyar akart lenni, meg nemzeti, meg turul (kerecsensólyom ugye), hogy már pusztán ez bekapcsolhatta volna a riasztócsengőt az emberek fejében. Aztán mikor láttam, hogy tényleg főleg a széljobbos ismerőseim izgultak rá, és vadul támadtak minden kételkedőt (természetesen inkább személyeskedve, és nem a tények cáfolatával), már biztos voltam benne, hogy ismét egy ilyen csalást látok.

Nekem nem annyira az Il Ferro jutott eszembe erről (bár tény, hogy ez is jó példa), hanem inkább az olyan vicces dolgok, mint egyes nagyonmagyar politikusok vagy megmondóemberek "magyar" boltjai, ahol drágán adják a hülyéknek a nemzeti giccset (amit mellesleg nem ritkán Kínából hoznak be fillérekért). Vagy azok a "feltalálók", akik az országot járva koldulnak pénzt a "találmányukra", melyből persze sosem lesz semmi, de arról mindig valaki más tehet. Külföld, vagy a politikusok, vagy ki tudja még ki. (Jellemzően a fizika sosem. :) )

Ez is egy ilyen ügy volt, csak Sólyomék rövidebb idő alatt akartak nagy pénzt szakítani, ezért ők "légitársaság" lettek.

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2013.11.21. 14:15:32

@Scagnetti: hát igen. Az ilyen esetekben a hitetlenekre nem csak a "hitetlen", hanem a "hazaáruló" jelző is ráaggatható. Az ügyes szélhámos pedig - arccal a kassza felé - mindig idomul a környezethez. Ha az agymosott hülyék a lila papírsárkányban hisznek tömegesen, akkor a csalást is erre kell alapozni, azonnal van egy széles támogatói kör, akik vallási révületben kajálják a baromságot.
süti beállítások módosítása