HTML

Mi ez?

Zsemledisznó mindenbe beleüti az orrát. Általános blog, hol ilyen, hol olyan tartalommal. Amolyan véleménymondós, de lesz történetmesélés is.
Magpet szerint. Bővebben?

Friss topikok

Linkblog

2012.08.13. 00:07 magpet

Fenntarthatatlan fejlődés

Talán agyamra ment a magányos úszkálás a Tisza-tóban: nem történik semmi, tökéletes béke, még a vadkacsák is egészen közel engednek magukhoz. Az egyszerű természet közelsége. Ehhez képest nézem az olimpia záróünnepségét, hallgatom a lenyűgöző statisztikákat, és fura gondolataim támadnak. Szerverre vetem őket, még akkor is, ha páran tán nem fogják megérteni, és a hősök fikázását látják majd mögötte. Pedig nem is.

Szóval le a kalappal kiválóan szereplő sportolóink előtt. Ez az írás nem őket akarja bántani. Főként, hogy igazából nem is az olimpiáról szól, ez a kis két hetes show csak az alaposan elszíneződött lakmusz-papír. Kiderült, hogy ez az olimpia természetesen „minden eddiginél”. A költségvetés végén több a nulla, mint valaha. Soha ennyi sportoló, soha ennyi önkéntes segítő, soha ennyi, soha ekkora, soha ilyen csillogó. Már citrom illattal is. Az olimpiát is magával ragadta az emberiség beteges növekedési kényszere. Ahogy a gazdaságban is a növekedés a legfontosabb totem, úgy már egy egyszerű sportverseny is erről szól. Páran edzenek, hogy ők legyenek a gyorsabbak, ők lőjenek több gólt, ők ugorjanak magasabbra. Ez eddig rendben van, ezt hívjuk sportversenynek. Erre most a minden eddiginél grandiózusabb záróbálon Bentley-k tucatjai róják a köröket, a körben villogó fények által elfüstölt energiából Magyarországot 10 évre fényárba lehetne borítani.

Csodálatos, gazdag látvány, nem vitás. De vajon mi jár most a 2016-os olimpia szervezőinek fejében? Szorgalmasan jegyzetelnek, hogy mit mennyivel kell majd felülmúlniuk? Félek, hogy ez történik. Sűrű elnézést kérve, pironkodva írom le: ez az én szememben már sok, már beteges rongyrázás. Amikor a rendező ország költségvetése látványosan megsínyli az olimpiát, amikor csak reménykednek, hogy hosszú távon talán kiheverik a veszteségeket, akkor bennem bizony motoszkál a kérdés: tényleg kell ez a túlhajtott csillogás? Miét nem lehet csak szépen békében lepörgetni a versenyeket? Miért kell kétszer annyi sportolónak megjelenni, mint négy évvel ez előtt? Miért kell hozzáírni két nullát a nyitóünnepség költségvetéséhez?

Nem az olimpiáról írtam. Vannak dolgok, amiknek növekedni kell, de tán nem mindennek. Mert a növekedés nem tarthat örökké, előbb-utóbb pukkad a lufi. Aztán az lesz a vége, hogy marad a magányos úszkálás, és a szerencsések kezdhetnek mindent elölről.

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://zsemlediszno.blog.hu/api/trackback/id/tr64709147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panelburzsuj 2012.09.07. 16:48:26

A következő olimpia idején fordítva lesz: egyedül te fogod nézni a záróbált - és egymilliárd ember fog a vadkacsákkal bratyizni...

Fenntarthatóbb?...
süti beállítások módosítása