HTML

Mi ez?

Zsemledisznó mindenbe beleüti az orrát. Általános blog, hol ilyen, hol olyan tartalommal. Amolyan véleménymondós, de lesz történetmesélés is.
Magpet szerint. Bővebben?

Friss topikok

Linkblog

2012.09.04. 09:24 magpet

Basszátok már meg a hiteleket és pályázatokat!!!

Elnézést, ha kicsit vulgáris, de így talán az első mondattól kezdve érthető. Készül a 2013-as költségvetés, megint szó esik a vállalkozások támogatásáról. De semmi újdonság, mindig a régi nóta. Most persze hitel kevésbé, főleg pályázat. Munkahelyteremtés, megőrzés, EU, stb.

Egészen kis vállalkozóként kérdezem: vajon miért van az, hogy sok éve minden kormány csak így képes értelmezni a vállalkozások támogatását? Az miért nem merül fel, hogy ha egy kicsit kevesebbet vesznek el, ha egy kicsit egyszerűsödnek az adminisztrációs terhek, akkor az a szerencsétlen kisvállalkozó talán önjáró is lehetne? Nyilván fontos demonstrálni, hogy a kicsik a kormány oltalma nélkül elpusztulnak, de tisztelettel jelezném: nem kérek ilyen oltalmat! Inkább levegőt.

Természetesen szükség van hitelekre és pályázati lehetőségekre, de nem ez az egyetlen csodafegyver. Ezek a dilettánsok (és most nem a jelenlegi kormányra gondolok, hanem hangsúlyozottan sok éve mindegyikre!) csak úgy tudják elképzelni a „cég”-et vagy „vállalkozás”-t, hogy egy hatalmas irodaházban dolgozik 8 ember, és van melléjük 70 másik, akik HR-esek, pénzügyesek, könyvelők, könyvvizsgálók, jogászok, stb. Ez a hatalmas apparátus pedig rohadtul ráér egész nap, pályázati kiírásokat bújnak, a jól csengő tendereken el is indulnak, különféle hivatalokba papírokért rohangálnak, igazolásokat szereznek be, igazolják az igazolás beszerzését, stb. Tehetik mindezt azért, mert a cég amúgy olyan jól hasít, hogy a 8 dolgozó munkája bőven eltartja az egész kuplerájt, így nekik nincs más dolguk, mint mindig üres vödröt tartani a folyamatosan nyitva lévő pénzcsapok alá.

Legyenek tehát pályázatok egyedi projektekre, értelmesen, tisztességes feltételekkel kiírva! Az is rendben van, hogy egy milliárdos pályázat komolyabb papírmunkát igényeljen, mint egy pár milliós. De hogy az egyszerű napi működéshez is lassan a pályázat az egyetlen megoldás, az azért beteges. Mert ugye most ott tartunk, hogy a cégek sorra csuknak be, küldik el az embereket. Ezek megmentésére pedig sorra születnek a csodálatos pályázati lehetőségek. De könyörgöm: egy döglődő, leépülő cégben éppen erre lesz erőforrás? És dolgozni ki fog?

Próbált már valaki derék törvénylakotóink közül egy-két személyes, apró vállalkozásként egy EU-s vagy akármilyen pályázaton indulni? Mert hiába a jól csengő támogatási összeg, az elképesztő bürokratikus maszturbáció a hazai cégek többségét kizárja a lehetőségekből. Mikor jön el a pillanat, amikor a két alkalmazottal dolgozó zöldségesnek elég lesz a répához érteni, és nem kell otthonosan mozognia a magyar- és nemzetközi jogban ahhoz, hogy tisztességgel megéljen?

Időnként kicsit úgy érzem magam, mint a klasszikus történet vak szereplője, akinek esze ágában sincs átmenni a túloldalra, de erőből átsegítik. Pedig az is bőven elég lenne, ha nem törnék el a fehér botját, nem gáncsolnák el, és nem röhögnék ki. Csak hagynák szépen ballagni a dolgára.

236 komment · 5 trackback


A bejegyzés trackback címe:

https://zsemlediszno.blog.hu/api/trackback/id/tr744754077

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kidobunk az ablakon több 100 milliárd forintot? 2012.09.13. 11:15:50

Erősen megdorgálta a kormánypárti polgármestereket Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz és a KDNP sárvári frakcióülésén, azért mert több százmilliárdnyi uniós forrás „áll beragadva" országszerte. Furcsa, hogy éppen a miniszterelnök hozta fel ezt a szám...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.09.04. 19:20:02

Unortodox gazdaságpolitikusunk soha nem dolgozott a versenyszférában, ám rengeteget igazgatott, elnökölt, kurátorkodott. Hogyan irányíthatja egy ország gazdaságát az, akinek egyetlen nap munkatapasztalata sincs a versenyszférában? Céget nem vezetett, p...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.09.04. 19:18:32

Egy évnyi szociológus szakmai gyakorlata van, 24 éve agresszív, gátlástalan megélhetési politikus, aki 1990 óta ki se tette a lábát a Parlamentből, hogy körbenézzen a magyar valóságban. Szónoki képességei rendkívüliek, a politikai marketing és a tömegm...

Trackback: Vállalkozol vagy pályázol? 2012.09.04. 18:56:54

El kell döntened, mert a kettő együtt nem megy. Lobster nagyon szívesen vállalkozna, de olyan érzésem van, mintha valaki valahol hülye szabályokat hozna, amiket titokban tart, de ettől függetlenül érvényesek rám. Csak arra szolgálnak, hogy valamiért m...

Trackback: Vállalkozol vagy pályázol? 2012.09.04. 18:56:48

El kell döntened, mert a kettő együtt nem megy. Lobster nagyon szívesen vállalkozna, de olyan érzésem van, mintha valaki valahol hülye szabályokat hozna, amiket titokban tart, de ettől függetlenül érvényesek rám. Csak arra szolgálnak, hogy valamiért m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Koseberga 2012.09.04. 18:28:17

Maximálisan egyetértek.

Anti Anyag (törölt) 2012.09.04. 18:29:00

Akik ezeket a döntéseket hozzák, politikusok és életükben nem pályáztak. A mögöttük lévő cég pályázott és nyert. Ezért volt az, hogy az előző rezsimben kutyakozmetika és effélék nyertek EU-s pénzeket, a pályázatokból fejlődhetett a párt infrastruktúra, lsd. Zuhslag, aki Gyurcsányék nélkül egy fillért nem nyert volna.

Nyilván a fideszeseknél is megvan a háttér. Kicsiben és nagyban is.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.09.04. 18:31:12

@Anti Anyag:
"Akik ezeket a döntéseket hozzák, politikusok és életükben nem pályáztak."

És tegyük hozzá, nem is dolgoztak!

Nagyon naiv a poszt szerzője, ha a fent említett embertípustól vár el olyan dolgokat, amikről még csak nem is hallottak. Sajnos...

Denton85 2012.09.04. 18:31:13

a pályázatok zömét a kormányközeli haverok nyerik. ennyi a lényege. semmi több. dolgoztam olyan cégben még az mszp idején akivel több millió Ft-os melót kaptunk meg. nem ért az egész 3-400ezret sem szerintem.

crapman 2012.09.04. 18:33:32

Adószabályok általánosak, nem lehet kivételezni, legalábbis igen rizikós.

Pályázati pénz meg oda folyik, ahol visszafolyik.

Állam-vizsga 2012.09.04. 18:34:30

Szívemből szólt a posztoló!

Velden (törölt) 2012.09.04. 18:34:39

Semmi szükség pályázatokra. Betartható szabályok elegendőek lennének.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.09.04. 18:35:10

Mi is kis cég vagyunk.

Viszont elolvastunk pár pályázati kiirást, és azt gondoltuk, hogy nagy büdös lófac a seggébe a kiirónak (az államnak).
Ha normális is a pályázat (ritka), akkor olyan sok évig tartó teljesithetetlen dolgot irnak elő, hogy nem éri meg az egész.
Vagy a másik kedvencem: utófinanszirozású pályázat. Vegyem meg a milliós berendezést, és reménykedjek benne, hogy utólag (sokszor fél-1 év) valamennyit visszakapok belőle támogatás cimén. Esély erre igen kevés...

Úgyhogy totálisan kizártunk minden ilyen baromságot, és dolgozunk inkább.

panteon 2012.09.04. 18:38:38

Ezen politikusok egyike sem tudna 2 év munkaviszonyt felmutatni. Nézzétek meg a Jobbik "politikusait", pattanásos suhancok, akik rájöttek, hogy lehet nulla munkával sok pénzt keresni...
Szerintem a kormányzás közelébe nem kellene engedni senkit akinek legalább 2 diplomája, 2 felső fokú nyelvvizsgája, és 20 év munkahelyi tapasztalata nincs.
Ameddig csak "haver, sógor, koma" kerülhet a parlamentbe, ilyen megoldások lesznek.
Ezt a mostani kormányzást is bárki meg tudná csinálni: Mindenkitől vegyünk el mindent, csak magunknak adjunk....

Blogger Géza 2012.09.04. 18:38:55

Nem értem ezt a hisztit. Semmi konkrétum nem derül ki belőle, de a leírtak alapján a pályázatozást nem a posztlónak találták ki. (jellemzően tényleg nem a mikrovállalkozások meg a kisvállalkozások világa ez.) Akkor ne azzal foglalkozzon, hanem azzal, ami őt érinti. Tegye elégedettebbé a vevőit, hogy visszajárjanak és másoknak is ajánlják, és ne kapjon agyvérzést pályázatok miatt, ahol labdába se rúghat.

Az EU-s (és belföldi finanszírozású) támogatásokat valahogy el kell juttatni a gazdasági szereplőkhöz, erre a pályázatnál jobb módszert még nem találtak ki.

Amúgy rengeteg pályázatfigyelő és -író társaság van, nem kell ezért neked jogászt, pláne könyvvizsgálót (WTF???) alkalmazni. De ha így állsz ehhez hozzá, akkor nem ajánlom ezt sem. Piti zöldségesként add el a répát Mari néninek, és ne azon dühöngj, hogy nem te lettél a diplomataellátó répaszállítója.

Egyébként a kisebb vállalkozások alvállalkozóként illetve nagyobb vállalatok kiszolgálóiként részesülnek a jóból a világ minden táján.

Lófasz a seggedbe blog.hu 2012.09.04. 18:44:02

Minden támogatást a nagy cégek kapnak. Azok, akiknek már nem is lenne szükségük rá.

Például új nyomdagépre pályázik, támogatással megkapja féláron, közben a kis nyomdacégek haldoklanak (na jó ez túlzás, de fejlődni, beruházni nem tudnak).

Bolthálózat világítását korszerűsíti támogatással, miközben semmi szüksége rá.

Mindez csak azért, hogy az EU-s pénzek el legyenek költve. Csak éppen olyanokra költik, akiket már nem kell támogatni. Ehelyett még segítik is, hogy a kisebb még csak véletlenül se érhesse utol őket.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.09.04. 18:44:08

Maximálisan egyetértek! 3 évig szívtam a pályázatokkal, a megírásukkal, az elszámolásukkal (mert nem csak megnyerni kell a dolgot, meg is kell csinálni, majd el is kell számolni + utókövetés, fenntartás) és közben élvezni a folyton átszerveződő állami apparátus szívatását.

Nevetséges az egész, pláne úgy, h tényleg az van. Aki közel van a húsosfazékhoz akkor is nyer, ha teleírja baromságokkal a pályázatot, aki meg nem, az akkor sem, ha tökéletes anyagot csinál.

Azt már nem is mondom, h Mo.-n a pályázatok átfutási ideje van h 900 nap. Teljesen beteges dolog az egész...

(ja, az előfinanszírozott önerő előteremtése is sok esetben olyan akadály, amit egy kisvállalkozás képtelen előteremteni)

nagy vonalakban 2012.09.04. 18:44:14

Életszerű, betartható törvények kellenének!
Amíg az állam ezt nem ismeri fel, addig szenvedni fognak a kis- és középvállalatok.
Alacsony marad a foglalkoztatottság, mivel ők a legnagyobb munkaadók.

Élni és élni hagyni!
Ennyi kellene csak.

monddazigazatmar 2012.09.04. 18:51:06

Nagyon igaza van a postolónak... Többet vártam a fidesztől én is.

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2012.09.04. 18:53:51

A válasz egyszerű: a politika csak így tud szabályozni: hitelekkel és pályázatok útján.
Ha kimondja, hogy pölö csökkentem a járulékot, akkor azt mindenkinek meg kell adnia. Így meg jöhet a sógor-koma-jóbarát...

monddazigazatmar 2012.09.04. 18:54:12

@Blogger Géza: olvasd el ujra. Épp azt irja, hogy nem kell pályázat, hanem mondjuk ha a vállakozásnál a bruttó bevétel 40% nál több maradna, akkor örülne.

Bakacsin 2012.09.04. 18:55:31

@Blogger Géza: Nem biztos, hogy megértetted a poszt lényegét. Szívesen lesz@rná ő a pályázatokat, ha nem ezekkel akarna a drágalátos kormány segíteni rajta.

Az adminisztratív terhekkel, az idióta bürökráciával van tele a poszt írójának az, ami tele van. S ezzel nagyon nincs egyedül.

A legelkeserítőbb, hogy javulás helyett ezen a téren (is) hosszú évek óta csak romlik a helyzet.

Blogger Géza 2012.09.04. 18:58:55

@Bakacsin: Erre írtam, hogy semmi konkrétumot nem mondott ezzel kapcsolatban. Ha van konkrét ötlete, menjen el a kamarához, az meg majd megy feljebb. Hőzöngeni, azt tud. Mire megy vele? Tipikus magyar mentalitás.

Szerintem amúgy javult a helyzet, okmányirodákban, adóhatóságoknál sokkal jobb a kiszolgálás, mint pár éve.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.09.04. 19:02:29

A pályáztatás gyakorlata az elkerülhetetlen következménye annak a tervhivatali felfogásnak, hogy élénKÍTeni kell a gazdaságot. Sikeressé TENNI valahogy. Satöbbi.

Meg olyan logikusan hangzik, h adjunk pénzt az arra érdemesnek, meg az is, hogy versenyeztessük meg őket, mert azzal ki lehet zárni a korrupciót. Ja.

De amíg a bürokrata nem érdekelt a támogatott projekt sikerében, vagy nem vonják le a fizujából, ha rossz helyre ad, addig sajnos csak abban lesz érdekelt, hogy mindenről beszerezzen ellenjegyzett papírt és hitelesítést, nem pedig a valódi élénkítésben.

Egyetértek. Csak az az út járható, hogy nem oszt senki semmit, cserébe nem is von el annyit és a hivtalnokoknak hátrakötik a kezét, hogy ne tudjanak felesleges extramunkát csinálni a vállalkozásoknak.

Blogger Géza 2012.09.04. 19:02:50

@monddazigazatmar: Ő azt írja, hogy nem kell, pályázat, de ez baromság, leírtam, hogy miért kell pályázat. Ami neki személy szerint nem hoz hasznot, az nem kell - tipikus magyar kisvállalkozói irigykedő hozzáállás.

Az EVA 37%, nála marad 63%, örüljön. Másfelől a társasági adó meg 10% (kedvezmények miatt átlagosan még ennyi se ), ennek is örüljön. Sokan irigylik ezt az adózást Európában.

vénkujon 2012.09.04. 19:05:06

zseniális a kenyérdisznó

niklex 2012.09.04. 19:06:47

A poszt lényegével egyetértek, rengeteg bürokrácia,papírmunka a pályázat elő és utóélete. És az ellenőrzésre még jön a sok ráérő kormányhivatalnok. Ami legalább ilyen szörnyű, hogy időnként a kiíró szerv sem tudja a (állítólag általa) szabályokat, sőt egyenesen olyant szól, hogy bár a kiírásban tényleg így van, de másképp kéri beadni (???!!)
Három hivatalnok meg háromféleképpen értelmezi a szöveget.
Szóval kis cégnek tényleg tortúra.

Golgotai 2012.09.04. 19:06:57

Nem kedvelem a vállalkozókat, én az állami tulajdonú iparban hiszek. De. A posztoló határozottan szimpatikus, és sok igaz dolgot ír. Az alaptalanul oda igért állami, Eu s támogatásokra legjobb példa ami az én sérelmemre történt. Zsidó származású vállalkoói csoport 200 milliós Eu s munkahely teremtő támogatást vett fel a kavicsbányájára, majd engem, aki ott dolgoztam őrként kitettek az útcára, azóta sem sikerült normális, hosszú távú munkát találnom. Köszönet ezért bajnai úr, te balfasz! ( Ő osztotta az eu s pénzéket meg azemberei)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.09.04. 19:08:38

"Az miért nem merül fel, hogy ha egy kicsit kevesebbet vesznek el, ha egy kicsit egyszerűsödnek az adminisztrációs terhek, akkor az a szerencsétlen kisvállalkozó talán önjáró is lehetne?"

Az nem jó, mert abból még az lenne, hogy a mutyicégeken túlnő.

Különben nagyon is egyetértek a felvetéssel.

Egyre több "cég" él csak pályázatokból, egyik napról a másikra.

VLADISZLAV 2012.09.04. 19:08:45

Lépj be a Fideszbe, haverkodjál ottaniakkal, 2-3 hónap múlva nagyon sok megrendelésed lesz! Kom!

huha mi lesz itt 2012.09.04. 19:08:47

@Blogger Géza: "Egyébként a kisebb vállalkozások alvállalkozóként illetve nagyobb vállalatok kiszolgálóiként részesülnek a jóból a világ minden táján."

jah.. aztan veletlenul a teljesites utan megszunik a fovallakozo es baszhatod a munkad, mert elfelejtettek fizetni...

Konrad · http://onlinemarketing.blog.hu 2012.09.04. 19:08:59

@Blogger Géza: "menjen el a kamarához" lol
Nem tetszik az egyik adminisztrációs vízfej, akkor panaszkodjunk a másiknál? Ugyanmár.
Mondott amúgy ötletet, olvasd el: alacsonyabb terhek és kevesebb adminisztráció. Önmagában ez utóbbi is sokat segítene, és még pénzbe se kerülne.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.09.04. 19:09:22

@Blogger Géza:
A jó édes..., azt!

Voltál valaha vállalkozó, te nyomorék?
Ne mond nekem, hogy örüljünk a nálunk maradó "63%"-nak, ami korántsem annyi, ugyanis ennyi az elvonás mértéke inkább.

Elárulom neked, hogy nekünk van angol cégünk is, és az adózás ott könnyebb, jobb, kevesebb, holott a UK nagyon a középmezőnyben van európai szinten. És mi itthon ez alatt vagyunk...

A posztolónak bele kellett volna irnia, hogy csak az kommentelhet, aki vállalkozó... mert sajnos az a nagy büdös igazság, hogy aki sosem volt az, annak fingja sincs az egészről.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.09.04. 19:09:44

Ja, meg hát a csökkentett adóterhek mindenkinek jók a pályázatokat meg annak adják, akinek akarják. A hitel meg üzlet.

Konrad · http://onlinemarketing.blog.hu 2012.09.04. 19:09:53

@Golgotai: "Nem kedvelem a vállalkozókat, én az állami tulajdonú iparban hiszek."
Kommunistának tetszik lenni?

Blogger Géza 2012.09.04. 19:10:52

@Konrad: Ez nem ötlet, hanem üres lózung érdemi tartalom nélkül. Kb 60as IQ kell hozzá, s lehet ismételgetni.

vénkujon 2012.09.04. 19:10:56

@Blogger Géza:
Te is valami szerencsefia lehetsz bazdmeg. Miután megmarad a hatvanhárom, utána még betolja a tb-t, meg a nyugdíjat. Ez nagyságrendileg vagy 40e, utána meg kellene venni ezt meg azt, hogy tovább tudja folytatni a rabszolgamunkát a kretén magyarvállalkozó. Aztán kommunális adó, iparüzési faszom, meg kötelező kamaraifaszomadó. Agytröszt fideszdroid.

lobaszopiatej 2012.09.04. 19:10:59

@Blogger Géza: itt az a gond, hogy pár "haver" tudni fogja hogy kell megírni, illetve "gondoskodni" arról hogy meg is kapja, a többiek meg lehúzhatják a rolót vagy beledögölhetnek a munkába mert versenyelőnyhöz jutott: olcsóbban tudja adni a répát!

nagyon_buta 2012.09.04. 19:11:32

@Blogger Géza: Menj, te a fideszes gazdád picsájába

ugatok 2012.09.04. 19:11:42

@Blogger Géza: Kedves Géza!
Csak egy apró megjegyzés: akkor tahó Ön, hogy kilóg a kapanyél a szájából.

vénkujon 2012.09.04. 19:12:21

...meg várd ki amíg kifizetnek bazdmeg, te mamakedvence. nincs fizetésnap ugyanis.

Blogger Géza 2012.09.04. 19:13:37

@huha mi lesz itt: Ezért igyekeznek a pályázati pénzeket nagyobb, múlttal rendelkező, megbízhatóbb, komolyabb cégeknek csoportsítani. És nem olyanoknak mint a tisztelt posztoló. No persze senki sincs 100%-osan biztosítva bukás ellen.

lobaszopiatej 2012.09.04. 19:13:48

@Golgotai: "Nem kedvelem a vállalkozókat, én az állami tulajdonú iparban hiszek."
A cuclizmusban ez vót. Jó szar is vót.

Golgotai 2012.09.04. 19:13:56

@Konrad: Nem, realista. Gondolkozz ember. A pár embert foglalkoztató vállalkozások akkor tudnak sikeresk lenni, ha veszik a termékeiket. Például TE csinálsz 7 emberrel egy hógömb gyártő kis céget. Mivel nincs nagy állami cég, és abban sok ember fix megélhetéssel, nem lesz egy olyan csoprt ezeken belül, aakinek fel gyűlik egy kis plusz pénze. Amin vesz egy hógömböt. Remélem érted a példát.

Golgotai 2012.09.04. 19:15:19

@lobaszopiatej: Neked is elmondom,az állami tulajdonú opar termeli ki a vásárlókat. És én realista nacionalista vagyok.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.09.04. 19:16:48

@Golgotai: Ja. A szocializmusban is nagyon jól működött.
Ezzel a mutyibandával meg aztán maga lenne a kéjhömpöly.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.09.04. 19:17:37

Egy kís kis trágárság aztán máris mehet az index címlapra.

Blogger Géza 2012.09.04. 19:17:42

@lobaszopiatej: Számtalan pályázatot nyertünk, semmi politikai kapcsolat vagy korrupció nem kellett hozzá. Tettük a dolgunkat, és nem hőbörögtünk, ez a nagy titok.

Golgotai 2012.09.04. 19:18:17

@ColT: Kimondta, hogy a mutyi bandának itt kell maradnia a z országba?

hümhüm 2012.09.04. 19:19:31

Kedves blogíró!
Vagy inkább stílszerűen: bazmeg magpet..
Gondold végig, hogy mi az a minimálisan szükséges adminisztráció, ami egy vállalkozás rendes menetéhez szükséges.
Könyvelés , alkalmazott bejelentése, közterhek bevallása és befizetése, bérszámfejtés, a szükséges szerződésekkel való törődés, a bankkal történő kapcsolat, a beszerzések és egyéb költségek nyilvántartása, figyelemmel kísérése, esetleg gépkocsi üzemeltetés, menetlevél, fuvarlevél... stb.
Figyelj baszki, ennél kevesebb nem lehet, mert az nem vállalkozás, hanem csak alkalmi feketézés. Ha ennyit nem vagy képes a saját érdekedben elvégezni/elvégeztetni, akkor menj a fenébe a vállalkozási területről, és menj el trágyát lapátolni vagy utcát söpörni, vagy bármi olyan alkalmazotti munkát végezni, ahol nem kérnek tőled ilyeneket.
Abban igazad van, hogy bizonyos tevékenységi területeken túlteng a bürokrácia, de ezeken lehet könnyíteni az egyablakos ügyintézésekkel a kormányzati ablakoknál, és ezekkel a bürokratikus dolgokkal az ember nem találkozik nap mint nap.

Igazságos János 2012.09.04. 19:21:38

Az egesz tamogatasi rendszer celtalan, pazarlo, korrupt es felesleges.

A posztolo teved, mikor azt gondolja, hogy a vallalkozok megsegitese a valodi cel. A valodi cel az, hogy minel tobb penzt ellopjanak, kezbol etessek a vallalkot, hatalmukat demonstraljak, fenntartsak a patriarchalis rendszert.

A penzt annal kell hagyni, aki megtermeli. 80%-os adoek helyett maximuym 20-nak szabadna lenni.

Ez segiti az eletkepes vallalkozasokat, a versenykepesseget. A tamogatasok torzitjak a versenyt, az aki penzhez jut fejleszthet, nem az aki a legjobb. Viszont a legjobb konnyen nehez helyzetbe kerulhet a tamogatottak miatt.

Az egesz EU palyazati logikaja hibas, gyilkolja a versenykepesseget, pazarlo, korrupt.

Blogger Géza 2012.09.04. 19:22:41

@vénkujon: Valóban, szerencse fia vagyok, még kommunális adót sem fizettem soha. :) Persze ha a cég beszerzéseit is levonod, meg mindent, amit csak ki kell fizetned, akkor persze hogy nem lesz 40% hasznod. De miért is kéne ekkora haszonkulcs?

lobaszopiatej 2012.09.04. 19:24:00

@Blogger Géza: "Ezért igyekeznek a pályázati pénzeket nagyobb, múlttal rendelkező, megbízhatóbb, komolyabb cégeknek csoportsítani."

És természetesen egy Fidesz által felállított intézmény dönti el melyik az.
Úgy látom a Kádárizmus visszaköszönt.

L2007 2012.09.04. 19:24:46

Pár éve egy velünk hasonló területen dolgozó észak-európai vállalkozóval "bizniszeltünk".
Egy EU-s pályázattal kapcsolatban felmerült, hogy mi miért nem indulunk.
Meséltük, hogy mennyi hatósági, hivatali engedély/igazolás/stb/stb kell ehhez. Egyszerűen nem éri meg.
Ő mesélte, hogy ő reggel a hivatalba menet a kocsiban a piros lámpáknál állva töltötte ki az egy darab A4-es igénylő lapot, hogy le tudja adni. Meg is kapta a támogatást.

Mi meg sem próbáltuk... :-(
Pedig ugyanaz az EU-s pályázat volt.

Ps: kéne még sok hivatalnok ebbe az országba. Ők tuti megölnek mindent, ami esetleg még működni is tudna itt...

nyubocs 2012.09.04. 19:25:02

@Blogger Géza:

A politikai hozzászólásaidra nem szoktam reagálni, mert minek :))) csak visszapötyögöd a körleveleket, oszt jó napot.

De hogy nem érted Te (sem) a mikro- vagy a kisvállalkozói problémákat, arról azért most nagyon meggyőztél.

Mondhatnám, hogy fogalmad sincs róla.

Kamara? Alvállalkozás? Ezen kimondottan jót röhögtem, felvidítottál :)

lobaszopiatej 2012.09.04. 19:28:11

@Blogger Géza: "Számtalan pályázatot nyertünk, semmi politikai kapcsolat vagy korrupció nem kellett hozzá."

Én csak ellenpéldával találkoztam is, kenni kellett ha tervezni akartál.

MarbleC 2012.09.04. 19:29:01

Szerintem a legnagyobb probléma nem a pályázatok megléte vagy nem léte.

Az olcsó (kitermelhető) hitelezés hiánya. A sok mutyi amit a vállalkozók a hitelekkel, leasingekkel eljátszottak jelentősen megnehezítik annak a helyzetét aki most akar beruházni.

A bankoknál hegyekben állnak a visszavett termelő eszközök a piaci árnál 20-30%-kal drágábban.

Ezeken az eszközökön lévő buktát is ki kell annak fizetnie, aki most finanszírozást keres, ha egyáltalán van esélye kapni. Ma már a legtöbb bank még a kockázat felmérés előtt visszadobja az üzletet...

A pályázatoknál az előfinanszírozás szerintem sokat segíthetne, de a feltételek igencsak elrugaszkodottak.

Nonszen, hogy ilyen instabil EUR/HUF árfolyam mellett az EU pénzeket forintban ítélik oda. Ez a kényszerű mutyik melegágya.

Munkahelyteremtés? Bruhaha. Melyik az a kapitalista, aki azért vesz termelőberendezést, hogy versenyképesség helyett még több embert vegyen fel???

A nyomdai példa nagyon jól mutatja a pályázat visszásságait. Valaki megirigyli a szomszéd munkáit kérdés nélkül vesz egy ugyanolyan gépet fél vagy negyed áron (ügyeskedve) és nem a szolgáltatása minőségét növelve hódítja el az ügyfelet, hanem az árral.

Eközben megfeledkezik arról, hogy egyszer véget fog érni a pályazatosdi, az alapanyag árak, energia, bérek, járulékok folyamatosan nőnek és neki a saját maga által letolt nyomott áron kell majd a következő gépét teljes áron megvennie úgy, hogy a hűséges vevő már nem biztos, hogy elfogadja az áremelést.

Ez csináltuk 4-5 évig. Jó reggelt vállalkozók, kormány! Ez el lett kúrva! (nem kicsit,...)

Tisztelt Matelcsi Úr!

A megoldás szerintem egy nagyon komoly törvényi háttér kiépítése a pályázati mutyik kiszűrésére és komoly szankcionálása a trükköknek. Persze ehhez a minimum, hogy EUR-ban lehessen pályázni.

Mivel a pályázati korszaknak lassan vége, ezért még fontosabb a hitelezés beindítása. Hitel nélkül nincs gazdasági növekedés!

Ezt szúrták el az amcsik is a nem bedőlt bankok feltőkésítésénél 2008-ban.

A feltőkésítés fejében kérték őket, hogy ne állítsák le a hitelezést. Mire ők meg emelték a szolgáltatási költségeket, majd ebből szépen lassan visszafizették az állami kölcsönt. (nem ismerős?)

Nálunk is ez megy, csak itt nem volt állami kölcsön, csak elvonás.

Szépen be lettek építve a bankadó költségei a szolgáltatásokba és ha csak nem szuper erős a vállalkozás (elég ingatlan fedezettel, az eszköz már semmit sem ér), ha lehet nem adnak hitelt a bankok.

Egyenes út a recesszió felé!

Ha a bankok elég biztosítékot kapnának, hogy visszakapják a pénzüket újra szóba állnának kis cégekkel is.

Ehhez nem ártana, olyan csőd törvény hozni, hogy a tulajdonos ne tudjon kibújni a felelősség alól és ne tudjon másnap a terheket hátra hagyva (beleértve az adókat is) egy új bankkal, új eszközökkel ugyan azt a vevőkört kiszolgálni!

Ehhez a lépésekhez viszont ismerni kéne a piacot és annak szereplőit.

Tessék kérem pár céghez bekopogni Mátyás király jelmezben és körül nézni mivel szembesülnek nap, mint nap az igazi vállalkozók!

levim 2012.09.04. 19:29:51

@Blogger Géza: hát barátom, te sem vállalkozó vagy, mert nem ismered a számokat.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.09.04. 19:31:34

@Golgotai: Senki, de sajnos a jelenlegi gyakorlat az, hogy mind korrupt.

nyubocs 2012.09.04. 19:33:00

@Kőmíves Kelemen:

Soxor kiakadok, mikor az angliusokkal bótolok.

Néha elfelejtem, hogy az, amit én veszek tőlük, az bizony nulla százalékos áfás náluk. Én hülye meg új partnereknél olykor erőlködöm, hogy EU-s adószám, mert akkor nem kell az áfával foglalkoznunk. Mikor kimondom, akkor meg kérem az elnézést, hogy bocs, nem tájékozatlan vagyok, csak a 27 %-os megszokás!

A mikrovállalkozások szempontjából az angol alanyi áfamentességi határ is megér egy misét.

Persze tudom, ők a haldokló nyugat, mi meg a száguldó gyorsnaszád.

Blogger Géza 2012.09.04. 19:33:23

@lobaszopiatej: Nem igaz ez sem. Vagy szerinted miféle intézményt állított fel erre a Fidesz?

Blogger Géza 2012.09.04. 19:34:26

@lobaszopiatej: Mindig vannak lúzerek, ez a világ rendje.

Blogger Géza 2012.09.04. 19:35:26

@levim: Nem hiszem, szerintem inkább te nem ismered a betűket.

MarbleC 2012.09.04. 19:36:49

@Golgotai:
Ez azért elég fura sztori. ( a burkolatlan zsidózást észre sem veszem, az az indexen sajnos standard )

Munkahely teremtő pályázat megnyerése után lapátra kerültél?

Nem lehet, hogy feketén voltál alkalmazva és a bejelentett fizetéssel már nem lett volna olyan szép az élet?

Blogger Géza 2012.09.04. 19:36:49

@nyubocs: Ezen a hozzászólásodon én is jót röhögtem. :D Miféle körlevelekről zagyválsz itt?

Golgotai 2012.09.04. 19:36:50

@ColT: Majd akkor összehozunk egy új polítikai elitet.

charlottesweb · http://www.charlottesweb.hu 2012.09.04. 19:37:13

Volt munkahelyemen úgy gondoltam, na megnézünk egy kafa kis pályázatot... csak a kitöltési útmutató 96 oldalas volt!!!! no comment.

levim 2012.09.04. 19:37:24

@Blogger Géza: frappáns válasz! attól még látszik, hogy lövésed sincs hogy egy kisvállalkozónak kb. mennyi a bevétele és abból miket kell fizetni.

nyubocs 2012.09.04. 19:41:51

Az összes elvakult FIDESZ-fan ugyanazt szokta szajkózni. Szóról-szóra.

Nemcsak a blogokon meg a fórumokon, mielőtt még felháborodnál.

A sógoromtól, a haveromtól, meg az ismerősöktől (már amelyikkel tudok beszélgetni ilyenről normálisan) egytől egyig ugyanazt a szöveget nyomjátok.

Ezeket kapjátok körlevélben (mint régen az MSZMP pártbizottságok körlevelei)

nyubocs 2012.09.04. 19:42:52

@nyubocs:
Bocs az előző Neked szólt Blogger Géza, csak nem válaszként küldtem.

MarbleC 2012.09.04. 19:43:28

@nyubocs:
Jézusom!

EU-ból (ami nem csak UK-ből áll) behozott árura van áfa, be kell vallani, csak nem kell megfizetned vásárláskor.

Ettől függetlenül a UK-s számlán 0% VAT szerepel, mivel fogalmuk sincs, hogy nálunk éppen ebben a hónapban mennyi az áfa.

Ellenben hiába van EU-s adó számod, magyar vállalkozástól magyarországi teljesítés esetén meg kell fizetni az áfát.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.09.04. 19:43:54

Csak hogy világos legyen egy vállalkozó napi élete:
(nem sajnáltatásképpen kopizom ide, amit régebben irtam, csak érdekességképpen)

Korábban irtam, hogy az egyszemélyes cég rezsiköltsége (járulékok, könyvelés, helyi adók, stb) kb havi 150e Ft, minimálbéres fizu mellett. Tehát minimálbérrel együtt ez 250e Ft/hó.

Ahhoz, hogy ezt kitermelje, a kb 50%-os adók mellett le kell számláznia nettó 500e Ft-ot havonta.
A vállalkozói költségszámlákkal sikerül a fele adót levinni 30-35%-ra, tehát még marad neki kb 100e Ft.
Magyarul havi 100+minimálbért, azaz 200e Ft-ot költhet el rezsire-kajára-gyerekre, stb.

Ez az 500e Ft (+ÁFA) munka minden hónapban ott kell legyen, különben a tartalékok felélése jön.

Tudjátok ez mennyi pénz?
- szobafestőnek 4-5 komplett (100 m2-es) ház festése
- mosógépszerelőnek 40 külön szerelés (hahó! 22 munkanapos hónapban)
- könyvelőnek 20 cég havi könyvelése
- épitésznek 2-3 komplett családi ház engterv

Ha csak a munkanapokat számold, akkor napi szinten ki kell termelned 23e Ft-ot, ami óránként 2875 Ft.
Ezzel kelsz, ezzel fekszel. MINDEN nap.

(Ha alkalmazottad van, akkor ehhez dobj még hozzá fejenként min. 200e Ft-ot)

VV Zeusz 2012.09.04. 19:44:57

Éveket óta EU-s pályázatokkal foglalkozom, így szakmabeliként elmondhatom, hogy a cikk fele nagyjából valóban reális képet fest, de az, hogy egy cégnek tisztességes célra nehéz lenne 10-20 milliót nyerni, az mostanra már pont nem igaz. Az elmúlt egy évben lényegesen leegyszerűsödött a rendszer, jóval kevesebb az adminisztráció és a papírmunka. A KKV-k és a mikrovállalkozások számára elég jó pályázati kiírások vannak, szóval lehet pénzt szerezni, csak ehhez jó ötlet kell, elfogadható vállalati háttér és rendezett céges körülmények.

Aki pedig nem boldogul még ezzel a leegyszerűsített adminisztrációval sem, az keressen egy pályázatíró céget - nyilván ingyen semmit sem adnak.

jog-ász 2012.09.04. 19:45:17

nem, nem ezért van ez a rendszer kedves posztoló. azért van ilyen rendszer mert vannak vállalkozók akik körön belül vannak, tudják majd mire kell pályázni és nyertesek is lesznek majd a pályázatokon, aztán lehet nem is termelnek semmit csak haverok..ezek szerint te nem ezekre szavazták, te körön kivül vagy, te buhatod a pályázatokat ha van időd, de ne fáradj vele, mert ugysem nyernél.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.09.04. 19:48:09

Messzemenően egyetértek.

Olyan ez is, mint a krisnások karácson előtti kunyerálása: adományokat gyűjtenek, hogy azokat majd szétoszthassák a rászorulóknak.

Amúgy, Európa emiatt az idióta, beteges, abnormális, perverz ideológia miatt rohad, amelyet fogadni mernék, hogy minimum az etatisták, de inkább a libsibolsik találtak ki, hogy pénzeket tudjanak lopni az államtól (tőlem, tőled).

Az állam és az EU ne legyenek olyan kibaszottul jószívűek, ne osztogassák azt a pénzt, amit tőlem - adófizetőtől - maffiamódra lenyúltak. Más pénzéből én is tudnék osztogatni!
Csökkentsék az adókat, és hagyják meg a pénzt azoknál, akik megtermelik!

Blogger Géza 2012.09.04. 19:48:23

@nyubocs: Naaa, léci, akkor másolj már be egy ilyen körlevelet, hadd okosodjam, mit "kell" írnom! Soha életemben nem kaptam még semmi segítséget, már itt az ideje, hogy hozzájussak ezekhez a szupertitkos (biztos egymillió címre megy, ugye?) körlevelekhez!

2012.09.04. 19:48:38

ennyi ésszel sajnos 2012-ben zöldésboltot se nagyon lehet vezetni, bizony faszikám. ez van.

az ócó hitellel nincs semmi gond, jobb, mintha csak saját tőkéből finanszíroznád azt a vállalkozást, még akkor is, ha mikrovállalkozásról van szó.

a pályázatokat tudod miért nyomják? mert az EU tolna ide egy rakás lóvét, az elmaradott régióknak, hogy maradjunk itt a seggünkön, ne belső londonban akarjunk mosogatni + családot alapítani.

alakult is egy rakás pályázatíró + tanácsadó cég. sokan közölük még gerilla marketinges fogásokat is bevetnek (email-t is küldenek a vállalkozásod típusát érintő aktuális pályázatokról!), plusz azon kívül, hogy elviszel nekik pár papírt, tuttó komplettó meg is írják. a mikrovállalkozásokkal megcélozható pályázatok meg általában olyanok, hogy szinten mindenkinek odaítélik, aki helyesen pályázott.
persze a feltételeknek meg kell ám felelni, az meg milyen má', mi?

zotyikaa 2012.09.04. 19:49:59

Hát csak hogy valami gyakorlatiast írjak a pályázatról.

Mi pályázni akartunk. Én fényképész vagyok. Külön ki is emelik, hogy támogatják is a fényképezést.
Lehet venni fényképezőgépet, de digitálisat nem. Emberek 2012-ben milyet vegyek, szövet alá bújósat? Mint a század elején?hol vegyem meg, hol hivatom elő? Magyarországon már csak egyetlen helyen hívnak elő síkfilmet.
És mi van még kizárva? Az objektív. Mert ugye mi is kell még a fényképezéshez. Tehát ha a múzeumból veszek egy gépet, objektívet akkor sem vehetek rá. Akkor hogyan fogom használni?

2. feleségem fodrász. Külön is ki van emelve például a hajvágó gép. Tudjátok mint a borotva amivel borostásra lehet vágni a szakállat vagy felnyírni a hajat.
10-30000 forint köztit vettünk. De sajnos pályázatból csak 200.000 forint felettit lehet venni. Tehát a támogatás 90.000 az önrész 110.000. Ilyen drágát nem is lehet kapni, ilyen készüléket. Persze a boltos mondta, hogy a 24.000 forintosat leszámlázza 210.000+Áfa összegért és már jó is, megfelel a pályázatnak. Neki adunk zsebbe 20.000-et és mi kapunk 90.000 támogatást.
Hát nem lehet pályázni csak csalással ebben az országban....

Ennyi a tapasztalatunk.

nyubocs 2012.09.04. 19:51:21

@MarbleC:

Szólits csak egyszerűen nyubocsnak :))))

Feltaláltad nekem a spanyol viaszt :))))

Pontosan tudom, hogy mi mennyi az EU-ban és azt is, hogy nálunk hogy kell bevallani.

Annyira hülyének meg ne nézz már, hogy a magyar áfa szabályokkal se lennék tisztába :(((

Csak tudod az nem mindegy, hogy ha valami kint mondjuk 1000 GPB, akkor olykor rossz reflexből rákérdezek, holott tudom, hogy nem lesz olcsóbb, mert nulla a kinti áfa.

Német partnernél meg nem hülyeség rákérdezni, mert eleve a 7% áfával kevesebbet kell érte a germánnak kifizetnem.

Teccik érteni, hogy mit akartam elmondani?

nyubocs 2012.09.04. 19:52:05

@Blogger Géza:

Akkor gondolom mentálisan terjesztitek az igét :))))

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.09.04. 19:53:13

Miért kaptak az MTVA és az MTI seggnyalói nagy jutalmakat?

Az m1 csak a Forma-1-gyel és az Üvegtigris 2-vel jutott fel a Top50-be, előbbi a fiatalok között a Top16. legnézettebb műsor volt (370 ezer néző), míg teljes népességben a Top46. De az Üvegtigris 2. is a fiatalok közt volt népszerűbb, ott a Top47. helyet szerezte meg a maga 255 ezer nézőjével. Szemmel láthatóan nem tett jót a köztévé közönségarányának, hogy véget ért az olimpia és múlt héten már tűzijáték sem volt, 6,5 százalékról két hete lecsúsztak 5,9-re, míg múlt héten már csak 5,7-et értek el, és ezzel ismét a negyedikek a Cool TV mögött.

csubus 2012.09.04. 19:54:26

Elég régóta foglalkozom pályázatokkal és az a véleményem, hogy 1-2-10-20 milliós pályázatoknak az égvilágon semmi értelme, kb 0 hatása van a gazdaságra,a többsége totál kamu.

Véleményem szerint a kis cégeknek inkább 0% THM-es hitelt kellene adni A4-es papíron igényelve, állami garanciavállalással, csökkentett biztosítékkal. De nem úgy, mint ami most megy, hogy a hitelkérelmek többsége megy a kukába...

vakapad 2012.09.04. 19:56:35

Aha. Megint egy kisvállalkozó, aki nem a piacon akar megélni, hanem az állami pályázatokból.

Martian (törölt) 2012.09.04. 19:58:28

@Golgotai: "Nem kedvelem a vállalkozókat, én az állami tulajdonú iparban hiszek."

És gondolom, a négymillió közmunkás országában...

Nem taggyűlés volt · http://coub.com/view/3zq19 2012.09.04. 19:59:32

A magyar vállalkozó nem vállalkozik, hanem pályázik. Azt hiszem, ezt a Jakab Andor blogon olvastam, aki tavaly írta a miért nem veszek fel 10 embet nettó két kilóért című cikket.
Egyre többször érzem azt, hogy bizonyos körök nem helyzetbe akarják hozni a kkvkat, hanem inkább a víz alatt akarják tartani. Nehogy már túlzottan megerősödjenek, megtollasodjanak. Veszéllyesek lehetnek, ha túlzottan függetlenné válnának az államtól. Persze ez egy ostoba, rövidlátó, önsorsrontó politika.

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2012.09.04. 20:01:37

Örülök, hogy szinte mindenki megértette a poszt lényegét. Egy kis segítség azoknak, akik nem:
-Egy szóval sem írtam, hogy nem kellenek pályázatok.
-Egy szóval sem nyafogtam, hogy én személy szerint (illetve a cégem) több pályázati pénzt akarok.
-A poszt nem a fidesz-kormányt akarja bántani, mivel már előttük is ez volt a helyzet. Más kérdés, hogy örültem volna, ha ebben lépnek valami okosat.
-Azt szeretném, ha a cégek rendes napi működése nem függne a pályázatosditól. Egy extra feladatra extra pénzért nyugodtan, de arra ne kelljen már pályázni, hogy az alkalmazott bérét ki tudjam fizetni! Legyen meg az esélyem, hogy ezt pályázat nélkül megtegyem!

Remélem, tisztult a kép.

lobaszopiatej 2012.09.04. 20:04:42

@VV Zeusz: "Éveket óta EU-s pályázatokkal foglalkozom"

Az EU-s pályázat más tészta, arról is lehetne regélni (pl. kutyaszalon, lekaszált rét mint phenő vagy kilátó, közgép ügyek, stb...).
Én a Széchenyi-terv típusú megoldásokra mondom, ismerősöm is van rá akik tényleg haveri alapon nyertek mondvacsinált vagy rátupírozott megvalósítással.
Ezek jó esetben is csak PR-akciók, de valódi megoldásnak csak szemfényvesztés és adót növel.

nyubocs 2012.09.04. 20:04:58

@MarbleC:
"Ettől függetlenül a UK-s számlán 0% VAT szerepel, mivel fogalmuk sincs, hogy nálunk éppen ebben a hónapban mennyi az áfa."

Bocs, erre nem reagáltam!

Jézusom :)
Az UK-s (vagy bármely EU-s) számlán nem azért 0% a VAT, mert NEKIK nincs fogalmuk róla, hogy NÁLUNK mennyi az áfa.

Ha ennyire megpróbáltál kioktatni az előbb, akkor ez a mondatod ezt eléggé hiteltelenné teszi.

eax_ 2012.09.04. 20:05:08

Igy van, az allami tamogatas lenyege hogy elveszunk az eletkepestol, es odaadjuk az eletkeptelennek.

Nem taggyűlés volt · http://coub.com/view/3zq19 2012.09.04. 20:05:25

Ja, a rövidlátó, ostoba önsorsrontó politikát az elmúlt 22 évre értettem oldaltól függetlenül.

eax_ 2012.09.04. 20:08:54

@Golgotai: "Nem kedvelem a vállalkozókat, én az állami tulajdonú iparban hiszek."

Ja, az utobbi 50 evben is hogy bejott. :)

2012.09.04. 20:09:11

@lobaszopiatej: a Széchenyi-terv az már régóta csak egy marketing fogás. Azok EU-s lóvéből mennek.
ujszechenyiterv.gov.hu/
nézd csak meg ott fent: Uniós kifizetések...

vénkujon 2012.09.04. 20:13:22

@Blogger Géza: látod bazmeg. nem mindenki forgat akkora pénzt, hogy mondjuk a bevétele-akár-10 százalékából is meg tudjon élni. nem mindenki temetkezési vállalkozó bazmeg, hogy gennyesre keresse magát. tényleg kibaszott korlátozott a látóköröd. mamakedvence.:D

lobaszopiatej 2012.09.04. 20:17:11

@ruskyy: "ujszechenyiterv.gov.hu"

Értem, tehát ez az új már az EU-s pályázatok átnevezése. Azzal mondjuk már nics kifogásom.

Ringo Starr 2012.09.04. 20:19:57

@Blogger Géza:
rendszeresen pályázom eu-s vonalon. minden rohadt elszámolást könyvvizsgálóval kell auditáltatni. meg a cég összes éves beszámolóját, akkor is, ha a magyar szabályok miatt amúgy nem kéne.
a poszter pedig épp azt írta le, hogy hitelen, pályázaton kívül más segítsége nincs, ez meg nem neki való. közben meg megy a szájalás, hogy milyen remek támogatási lehetőségek vannak. de a mikro- és kisvállalkozásoknak tényleg nincsenek, holott ott lenne rá tényleg szükség. tök igaz.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.09.04. 20:24:07

A pályáztatás annyi, mint halottnak a puszi. A szocik is nyomatták az EU-s vállalkozás támogató pályázatokat. Egyik ismerősöm kisvállalkozóként vagy fél tucatnyit megcélzott, egyikkel sem nyert. Csődbe ment. Most már nem vállalkozik. :-(
Egyetértek a szerzővel. Jól látja a helyzetet.

Blogger Géza 2012.09.04. 20:29:32

@Ringo Starr: Érdekes, nekünk nem kell, persze az éves beszámolót amúgy is kell. Miért kell "minden elszámolást" auditáltatni? Miféle projekt ez?

Mikro- meg kisvállalkozások inkább Széchenyi kártyával és hasonlókkal próbálkozzanak, nem azoknak valók komoly EU-s pályázatok.

stuffmonger 2012.09.04. 20:30:22

lol, baszki, kibaszott naiv vagy

mára a Mo-i recept igencsak letisztult

1. pont: tönkre kell tenni a hatalomtól független vállalkozásokat, senki se maradjon életben aki nem csókos

2. pont: a multik termelik azt a bevételt - rabszolgabért fizetve közben a népnek- ami úgy-ahogy ellátja az országot, tudjuk fizetni a hiteleket, és ahol dolgozik a sok csicska, bocsánat nem csicska, a tisztelt választópolgár

3. pont: az elit és az ahhoz kötődő csoportok gyönyörűen megélnek az EU pályázati pénzek lenyúlásából

4. pont: az elit kiszolgálóinak és az államigazgatásban dolgozóknak biztosítsál nagyjából tisztességes jövedelmet, így biztosítva sírig tartó hűségüket

ez ilyen egyszerű és nagyszerű, van még kérdés?

ui: vállalkozó vagyok, EU pályázatokból vagyok kénytelen megélni, mert máshogy nem megy, nem hagynak az urak...

Zed is not dead yet 2012.09.04. 20:30:44

@monddazigazatmar: Bocsáss meg, mi az a 40%? Egy nullát véletlen odaírtál? Nem 4% akart lenni? Mondjuk a 4 egy egész picit kevés, de a 40% .... hahahaha. Évről évre kiszámoljuk mennyi az a pénz, amennyit a nettó (nem bruttó) bevételből hazavihetünk és elkölthetünk. Hát az a 40 mostanában inkább 10. Se. Ez a katasztrófa, hogy a politikusok még mindig azt hiszik, hogy 40% vagy akármennyi, amikor már statisztikailag lófasz.

Egyébként a Géza meg nyilván egy hivatalnok-troll jelen esetben, aki azt hiszi, hogy pl. a pályázatíró-cég bevonása nem nettó korrupció és satöbbi. Ehh, lófaszt. A blog egyébként - sajnos - tény és hibátlan.

Kiegészítve még azzal is hogy pl. adott célra igényelhető legkisebb pályázati összeg 50 MFt, 30%-os támogatással. Nade egy ötfős cég mi a faszra költ el (pláne előfinanszírozva) ma magyarországon 50 MFt-t (azaz 150-et, hogy az 50 MFt ugye a 30% lehessen). Tök nevetséges az egész. Az ország is sajnos.

Blogger Géza 2012.09.04. 20:32:08

@vénkujon: Dehogy korlátozott, ezt írtam első hozzászólásomban, az ilyen kispályás azzal foglalkozzon, hogy Mari néninek ő adja el a répát, és ne hatalmas EU-s pénzekről álmodozzon.

Blogger Géza 2012.09.04. 20:34:47

@Zed is not dead yet: Soha életemben nem voltam hivatalnok.

énsemértekhozzá 2012.09.04. 20:36:36

Szent igaz, amit a posztoló ír. Én a cégecskémben nem is tudnék értelmesen elkölteni 15 millát, pedig ez az alsó határa egy átlag pályázati összegnek. Azt gondolom, hogy azért nem lehet 1 millára pályázni, mert abból nincs mit ellopni, lenyúlni a sok közvetítőnek és pályázatírónak és politikusnak. Pedig ez lenne a megoldás: mikropályázat, max 1 milla, de max 2 oldal terjedelem a pályázatra és másik kettő a beszámolóra. Ami így nem fér bele azt ki kell hagyni.
Amerikában divatos a 2 perces üzleti prezentáció. Ha 2 percben nem tudod elmondani, mi az üzleted lényege. akkor az egy rossz üzlet, vagy te vagy akkora hülye, hogy nem érdemes veled üzletelni.

vénkujon 2012.09.04. 20:40:11

@Blogger Géza: én a zseniális "63 százalék megmarad, arcod befogod" üzidre reagáltam

Zed is not dead yet 2012.09.04. 20:40:27

@Blogger Géza: Mondok konkrét példát. Informatikában motorozunk, szoftvert fejlesztünk. Akartunk venni egy új fejlesztő eszközt, értsd programnyelv és a hozzátartozó dolgok. Szumma bruttó nincs a történet 2 MFt, de pont az az érdekes benne, hogy mivel picike cég vagyunk, nagyon kemény manapság valamire elkölteni ennyi pénzt, ami sok év múlva térül meg, ha kurva jól választottunk és ha minden nagyon szerencsésen alakul addig is. A szoftverfejlesztés eleve manu facere, szóval nagyobb rendszerekkel nem lehet pár nap/hét alatt előrukkolni, hosszú ideig csak fejleszted és aztán ha jó, akkor a piac örül neki és megveszi. Na hát ide jól jött volna egy kis állami beszállás. Volt célpályázat, informatikai fejlesztésre, mondtuk mit akarunk, válasz "hurrá, pont erre való ez a pályázat". Hidegzuhany: minimum 50 MFt-os beruházási értékre 20%-os állami támogatással VAGY minimum 100 MFt-s beruházási érték de max. 50 MFt támogatás, ami amúgy 30%. Szóval mondja a minisztériumi ember, hogy hát érdemes lenne kihasználni, de mi az a 150 MFt, hiszen mindig jól jön pénz, hát vattázzuk ki kicsit a beruházást, vegyünk új gépeket, esetleg irodát, autót, mittudjaő. Kérdem tőle, hogy igen? És azt a 100 MFt-os vattát egy bruttó 5 emberből álló mikrocég honnan a pöcsből vegye elő?? Válasz: bankhitel. Na és így tovább. Szóval Géza, fingod nincs a világról, vagy akkora csókos vagy mint három másik.

esmivanhabrucespringsteenkeszitettefel 2012.09.04. 20:50:46

Most mi a bajod?
kisvallalkozasoknal alkalmazott kismamak TB-jenek felet (vagy mennyit) elengednek.

Persze tudom, szivas, igy meg tobb az adminisztracio, mi?

Blogger Géza 2012.09.04. 20:53:37

@vénkujon: Pedig ennyivel kiváltani az áfát, SZJA-t, nyereségadót, osztalékadót szerintem nem rossz alku. Persze vannak, akiknek semmi nem elég, és a létező összes adót akarnák kiváltani eggyel, sőt, még ezért ingyen áramot vagy könyvelőt is szeretnének. :) Vagy pályázás nélkül kapjon csak úgy állami támogatást, mert neki az "jár". Höhö.

Blogger Géza 2012.09.04. 20:56:32

@Zed is not dead yet: Dehogy nincs, csak mondom, ez nem nektek való. Ez olyan mintha reklamálnék, hogy egy Suzuki Swifttel nem engednek a Forma 1 rajtvonalához. Nyilván ahhoz, hogy ésszerű arányokon belül maradjon a pályáztatás költsége, nem célszerű ilyen piti összegekre elpazarolni.

bucbuc 2012.09.04. 20:56:48

"Mikor jön el a pillanat, amikor..."

Pontosan akkor, mikor nem lesz szavazójoga az eltartottaknak.

Addig állandó nyugdíjemelés a jövő generációk terhére és az aktívak ellehetetlenítése fog menni nehogy megszüljék ezeket a generációkat.

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2012.09.04. 21:00:32

@Blogger Géza: Kedves Géza! Sajnálom, hogy nem érted, amit a posztban leírtam, pedig igyekeztem nem bonyolultan fogalmazni.
Hol olvastad, hogy én hatalmas EU-s pénzekről álmodozom?
Továbbá: egy szóval sem állítottam, hogy nem vagyok kispályás, de ezt én nem tartom cikinek. Képzelj el egy világot, ahol mindenki nagypályás! Szerinted működne? A poszt épp arról próbál szólni, hogy a kispályások megmaradhassanak becsületes kispályásoknak, akik a maguk szintjén teszik a dolgukat, és ebből normálisan megélnek. Nem akarok se milliárdos lenni, se miniszter, se akadémikus. És nem vágyom EU-s százmilliókra sem. Szerintem sokan vagyunk így ezzel.

Az a gond a hozzászólásaiddal, hogy az első pillanatban eldöntötted, hogy mit szeretnél kiolvasni a posztból, és ehhez ragaszkodsz, az ott olvasható mondatok pedig nem zavarnak meg.

Zed is not dead yet 2012.09.04. 21:08:28

@Blogger Géza: Milyen költsége? Hát pont ezaz, leírom mire kell, azt móndják "jóvan". EZUTÁN megveszem a cuccost, bemutatom a számlát, eljön 1 ember 1 alkalommal és megnézi, ha akarja mit vettünk és mire használjuk. Mondjuk mindez bruttó 2 héten belül. Ekkor ha nem loptunk és nem csaltunk, adják oda minden mellébeszélés nélkül a pénzt és mehetünk is dolgozni tovább. Szóval milyen költségek? Az az 1 ember aki eljönne ellenőrizni, meg az az 1, aki 10 perc alatt lecsekkolná a számlát oda-vissza MÁR ÚGYIS ÁLLAMI ALKALMAZOTT ÉS OTT BASSZA A FAJTÁJÁT A PÁLYÁZÓS HIVATALBAN. Na jó, a kiszállás benzinköltségét számolhatod, az lesz 10 EFt. Kb. így működne ez egy értelmes helyen. Itt Gyagyarországban meg nem így működik. És 1-2 MFt nem piszlicsáré pénz, amikor több tízezer vállalkozás van ma az országban, akik igyekeznek _valóban_dolgozni_. És nem mellesleg eltartják az egész állami hóbelevancot, meg azokat, akik "nagyban pályáznak". Mondjuk pl. én, mondjuk pl. tégedet. Hát én nem akarolak eltartani se téged, se a hivatalnokokat, ha már az én "méretem" az "piszlicsáré", akkor pláne nem.

Piszlicsáré cégekkel mit szarakodik az állam, nem? Csak költsége van vele. hagyjanak békén, nem kérek támogatást, de ne kérjenek adót se. Ha valamit hivataliügyintéznem kell, akkor szívesen megfizetem az ügyintézés költségét, mondjuk óránként 5 Eft-ot és ennyi.

tarzus 2012.09.04. 21:11:47

Az a magyar kisvállalkozó is bolond,
aki hitelre meg pályázati pénzre akarja építeni a vállalkozását.

Találj ki valamit, amit még mások nem gyártanak, nem szolgáltatnak, oszt ess neki holnaptól!
(Vagy állj be a multi jobbágyának, ha tudsz.)

vittore 2012.09.04. 21:15:06

@Blogger Géza:Sajnos nekem már sem kedvem, sem pedig energiám nincs árnyaltan és intelligensen fogalmazni. Szerintem basszájba' anyádat és miután ezt megtetted, próbálj meg egy kisvállalkozást fenntartani Magyarországon, te fellegekben járó szarházi.. Tudod, én is egy pitiáner "répaárus" vagyok.

binary11 (törölt) 2012.09.04. 21:15:57

Soha nem volt kozom vallakozoi hitelhez, de 10 eves vallakozoi tapasztalatom: palyazat=oltonyos f*szveres, leggusztustalanabb korrupcio, semmu ertelmes munka; hitel=doglott tehen lelegeztetogepen. Tudon tulsagosan leegyszerusitem. Persze. A cim a szivembol szol. Melyen!

Blogger Géza 2012.09.04. 21:18:55

@Zed is not dead yet: És visszatértünk a másik kedvenc ponthoz, valahogy adót istennek sem akarnak fizetni a magyar vállalkozók... Pont elég, ha az ápolónők meg a takarítónők fizetnek, nekik már minek!

vittore 2012.09.04. 21:22:23

Az előző kirohanásom után egy kérdés: kb. mikor fog visszaütni az, hogy az emberek egyre kevesebb része nem végez érdemi munkát, hanem mindenféle pályázatíró, brókeres, lehúzós melót vállal, mert most az a menő?

ratatami 2012.09.04. 21:27:14

@Blogger Géza: Sok butaságot írtál itt össze. Látszik, hogy fogalmad sincs a témáról. Bocsi, cseppet sem szántam sértésnek, csak tárgyilagos megállapítás. Vállalkozó vagyok, közben vezetője egy olyan szervezetnek, amelynél uniós forrásra lehet pályázni mikrovállalkozásoknak. Kívülről, belülről egyaránt látom a rendszert, és teljesen igazat kell adjak a posztolónak. A fejlesztési pénzek ilyetén elosztása még 50%-os hatékonyságot sem produkál. Ez döntően nem Magyarország, hanem az unió miatt van így. Minden egyes elem túlszabályozott, túlbiztosított. A közvetítő és monitoring szervezetek iszonyatos mennyiségű pénzből működnek. Az utófinanszírozás miatt leginkább a bankok gazdagszanak. Sokat tudnék mesélni, de legyen elég annyi, hogy én még nem pályáztam soha, és nem is fogok, míg a rendszer nem változik jelentősen és pozitívan.

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2012.09.04. 21:30:27

@Blogger Géza: most akkor védelmedbe veszed a szegény "kispályás" takarítónőt és ápolónőt? Bezzeg ha ők is nagypályások lennének, és inkább a kajmán-szigetekre bejegyzett cégükön keresztül talicskáznák haza az EU-s pénzeket, mi?
Szerintem Neked alapvető szövegértési problémáid vannak. A szövegértés pedig többnyire nem merül ki az egyes szavak megértésében, ennél néha bonyolultabb. Gyakorolj, menni fog! :)

Blogger Géza 2012.09.04. 21:39:07

@ratatami: Jó, te nem pályáztál, és nem nyertél, én pályáztam, és nyertem. Most ki a béna balfasz kettőnk közül? Nem sértésnek szántam, csak úgy objektíven...

prosequor · http://www.vallalkozas-okosan.blog.hu 2012.09.04. 21:46:02

Bár a posztban leírtak nagy része jogos észrevétel, kicsit fordítsunk a dolgon: tény, nem könnyű ma itthon vállalkozni. Sok, a cégek napi működését cseppet sem megkönnyítő előírást kell betartani, úgy, hogy ezek az előírások, törvények gyakran és sokszor nehezen követhetően változnak.
Azonban: senkinek nem tartanak pisztolyt a fejéhez, hogy márpedig neki vállalkozni kell. Aki mégis belevág, annak ELŐTTE kellene tájékozódni a feltételekről, felmérni, egyáltalán megéri-e csinálni azt, amit akar. Márpedig ezt (tapasztalat) elég kevesen teszik meg, aztán ha kiderül, nem megy a dolog, hibás a négy évszak és a mindenkori kormány. Sokan azt hiszik, azzal, hogy vállalkozók lettek, egyúttal szert tettek a mindentudásra és a tévedhetetlenségre, az önkritika pedig a legkevésbé sem erősségük.

soproni1 2012.09.04. 21:47:22

Hiába nyersz a pályázaton, nem kapsz egy fillért sem. A bloggerel egyetértek abban, hogy nem segíteni kell a vállalkozásokat, hanem békénhagyni! Az adóhivatalt leépíteni, az önkormányzatokat megszűntetni. A nagy feketegazdaság elleni küzdelemben kifehérednek a munkanélküliek is.

komplikato 2012.09.04. 21:47:38

"Az miért nem merül fel, hogy ha egy kicsit kevesebbet vesznek el, ha egy kicsit egyszerűsödnek az adminisztrációs terhek, akkor az a szerencsétlen kisvállalkozó talán önjáró is lehetne?"

Tök egyszerű a válasz, mert sík hülyék hozzá, hogy egy ilyen rendszer eszükbe jusson és/vagy kidolgozzák. Ha volna hozzá elég eszük, máshol dolgoznának egy nullával hosszabb fizetésért. Olyanok mint egy OKJ-s ápoló. Lassan lesz már OKJ-s pénzügyminiszter is, esetleg sebész orvos is ...

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.09.04. 21:50:33

@prosequor:
Azt is tedd hozzá, hogy tavaly kéthetente változtak a jogszabályok, és a könyvelőnk fele haja kihullott, mert annyi szart kapott a nyakába, amiket folyamatosan nyomon kell követni.

Továbbá az állam előhúzta a rendőrkártyát, és "minden vállalkozó lop, csal, hazudik" elven olyan kamu dolgokra tol ránk büntetéseket, hogy kifizetni sem tudjuk.
Pl egyik ismerősöm kapott NAV ellenőrzést. Azért baszták meg fél millára, mert a számlatömbjében a kézzel irt szöveg kilógott a sorvezetőből, és a szövegrész átnyúlt a számadatos részbe.
Totál egyértelmű, hogy pénzbehajtásra megy az egész mostanában, bár eddig sem volt másképp, csak nem volt ennyire erőszakosan nyilvánvaló.

villamos alóli kacaj 2012.09.04. 21:50:43

Halkan kérdezem: egy egy-két személyes társaság, hogy akar EU-s pályázaton indulni?
90 %-ban nem felel meg a támasztott feltételeknek.
Az a 10 % aki indulhat nem teszi fel kérdésként.
Tudom, hogy eretnekség, de akinek van egy IFA W50 teherautója, az ne akarjon vállalkozni, hanem menjen el sofőrnek egy nagy céghez.
El kéne már felejteni a nyögvenyelős "kényszervállalkozásokat", hosszú távon egyébként sem életképesek.

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2012.09.04. 21:53:12

@prosequor: ugyanarról az országról beszélünk? Előre tájékozódni és számolni? Ott, ahol visszamenőleges törvények születnek, illetve hetente változnak az adó-jogszabályok? Hogy számoljam ki, hogy milyen terheim lesznek 2014-ben? A bevételekről nem is beszélve. Persze a vállalkozásban mindig ott a bizonytalanság, ez a nevében is benne van. De ezt a bizonytalanságot mesterségesen gerjeszteni bizony baromság.
Ha pedig nem vagyok vállalkozó, hanem elmegyek alkalmazottnak, akkor az két dolgot jelenthet:
1. Egy másik vállalkozásnál dolgozom.
2. A közigazgatásban/közalkalmazottként dolgozom.

Az utóbbi esetben a fizetésemet ugyancsak a vállalkozások termelik ki. A gazdaság tehát eléggé függ attól, hogy legyenek normálisan működő vállalkozások. Most épp ez van lebontás alatt.

prosequor · http://www.vallalkozas-okosan.blog.hu 2012.09.04. 21:53:35

@Kőmíves Kelemen:
Ha nem is kéthetente, de tény, hogy nagyon sűrűn, és nehezen követhetően. Ezt egyetlen másodpercig sem vitatom.
Talán a legnagyobb probléma, szinte teljesen hiányzik a bizalom az állam és a KKV-szektor résztvevői között. Márpedig hosszú távon nehéz lesz úgy elfogadható módon együttműködni, ha mindkét fél hivatalból ellenségként tekint a másikra.

soproni1 2012.09.04. 21:54:24

@prosequor: Igazad van, de ha valakiben van koncepció, többet akar, mint egy alkalmazott, akkor igenis vállalkozzon! Sokszor tényleg az állam vállalkozás ellenes hozzáállásán bukik el egy szép álom, nem a konkurencia harc miatt. Ma már tőke sem kell egy vállalkozás indításához, de a hatóságok egy pillanat alatt lenullázhatnak. Hozzáteszem, a magyar lakosság vállalkozás ellenes a mult miatt. Ahogy a Demján mondta: az a baj, hogy a magyarok szeretik a lángost, de utálják a lángossütőt.

komplikato 2012.09.04. 21:56:24

Van munkanélkülieknek pályázat, munkahelyteremtésre. Magyarán cég vagy vállalkozás indítására. Lehet kapni "ingyen" kétmilliót. Az ingyen addig terjed, míg a pályázati feltételek be vannak tartva. A dolog szépséghibája, hogy kell 20% önerő, meg egy ingatlan vagy kezes fedezetnek. És még egy apró hiba, hogy a két milliót el kell költeni előbb és csak utána fizetik ki ... Melyik átlag munkanélkülinek van zsebben 2.4 millió? Egy munkanélkülinek ki ad kezességet aki nem zakkant meg? Hogyan csinál valaki 3 éves üzleti tervet előre olyan országban ahol 3 havonta változnak az adózási és munkáltatói szabályok és törvények?

Így minek?

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2012.09.04. 21:56:38

@villamos alóli kacaj: miért nem életképes egy kis vállalkozás, akár1-2 alkalmazottal? A dolog csak a bevállalt feladattól függ. Egy darab egyszerű boltot, gumis műhelyt, stb-t akár egy-két ember is tud korrektül működtetni. Az elméleted szerint neki be kell zárnia, és elmenni polcot pakolni a teszkóba?

vénkujon 2012.09.04. 21:56:40

@Blogger Géza: enber. nem hasonlithatod össze a pályázósat, meg a nem pályázósat a faszfejgrafikonon!
van aki kurvára nem pályázik, mert nem kell neki. nem minden vállalkozó épít halálcsillagot. van aki napi 15 óra melót, plusz hétvégi melót fektet be a vállalkozásba, és baszik a pályázatokra.
te tényleg egy álomvilágban élő, apakedvence lehetsz, akinek még soha nem volt anyagi gondja, és aládtoltak valami családi vállalkozást.gondolom, halálcsillag- építést

prosequor · http://www.vallalkozas-okosan.blog.hu 2012.09.04. 21:59:14

@magpet:
Vállalkozásokat érintő adó-jogszabályok nem változtak visszamenőleg. Egy szóval sem mondtam, hogy jó ez így, ahogy van, nagyon nem jó. Csak annyit, a vállalkozások jelentős része sem tesz meg mindent (illetve szinte semmit), hogy lehetőségeihez képest megpróbáljon előre gondolkozni, és tervezni. Igen, nem tudni, hogy változnak jövőre az adók, akkor megnézem, mi történik akkor, ha a bevételem kevesebb lesz mondjuk 20%-kal, az adóterhelés meg nő mondjuk 10%-kal. Aztán ha az jön ki, így nem éri meg, elgondolkozom, mit csináljak. Ha úgy ugrom fejest egy medencébe, hogy előtte nem néztem meg,van-e benne víz, nem a medence a hibás.

vénkujon 2012.09.04. 21:59:46

@Kőmíves Kelemen: komolyan ezért baszták meg???? apehes gecik.

prosequor · http://www.vallalkozas-okosan.blog.hu 2012.09.04. 22:02:41

@soproni1:
Egyetlen szóval sem mondom, hogy ne vállalkozzon. Csak azt, hogy mérje fel, alkalmas-e a vállalkozósdira. Ha egy vállalkozás koncepciója alapjaiban hibás, az nem az állam sara. Csak ezt elég kevesen látják be.

vittore 2012.09.04. 22:05:35

@Blogger Géza: na jó. az, hogy magad maradtál és küzdesz, dícséretes. Meséld már el, ha ekora hős vagy, alátámasztott tényekkel, hogy saját erődből, nyertél e , és mekkora a vállalkozásod?

komplikato 2012.09.04. 22:06:32

@prosequor: "Csak annyit, a vállalkozások jelentős része sem tesz meg mindent (illetve szinte semmit), hogy lehetőségeihez képest megpróbáljon előre gondolkozni, és tervezni. "

A többiek meg leléptek külföldre ... :P

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2012.09.04. 22:07:52

"Miért van az, hogy sok éve minden kormány csak így képes értelmezni a vállalkozások támogatását?"

Mert ebből lesz pénze a haveroknak. Attól, hogy te kevesebb járulékot fizetsz, nekik nem lesz jobb.

komplikato 2012.09.04. 22:10:31

@prosequor: Nyilván az összes vállalkozás nagyobbik része mind sík hülye, olyan véletlenül sincs, hogy nem szerepel bizonyos emberek bizalmi köreiben és onnantól ha mindent betervez és meggebed sem lesz neki megrendelése?

komplikato 2012.09.04. 22:12:09

@Egyedi nicket kell megadnod: Persze a haverok meg, véletlenül persze, mindenféle egyedi engedményt kapnak, ha véletlenül stikliznek, akkor véletlenül sem vizsgálja ki senki és az is természetes, hogy külföldi cégeken át adóznak, véletlenül sem ide ...

Egy igaz ember 2012.09.04. 22:12:19

Az egyéni vállalkozókat már évek óta minden kormány megsarcolja. Gyurcsány kezdte, Bajnai folytatta és Orbán ugyanúgy jóváhagyta.

Megnézte már valaki, hogy mennyi járulékot kell fizetni egy egyéni vállalkozónak? És azt is, hogy ezért kevesebbet kap, mint aki alkalmazott?

soproni1 2012.09.04. 22:14:56

@prosequor: Egyetértek, de ha tudom, hogy el fogok esni, akkor el sem indulok. Most pl. A bankok úgy álltak bosszút a szivatásukért, hogy folyamatosan nyújtott ( tehát nem új) hiteleket leállítottak. Tehát szinte biztos, hogy a már működő vállalkozásokat és ezzel a gazdaságot vágták haza. Vagy ott van az E-star esete. Milliárdokat beruházott, komplett városokat látott el távhővel vagy gázzal és egyszer csak jött egy buzi, aki azt mondta, hogy nem biztos, hogy jogos a cég követelése. Ameddigre kiderül, hogy jogos volt, már csak a csődbiztos tud követelni. Akik ma kezdenek vállalkozni, azok már tudják, hogy az állammal nem szabad üzletelni, de akik régóta vannak a piacon, azok megszívták. Fönt írta valaki, hogy olyat kell gyártani, amit más nem, akkor tuti a jövő. A mai környezetben a
gyártás költséges, a vevők meg nem fizetnek.

csaba03 2012.09.04. 22:22:58

a posztolónak igaza van

prosequor · http://www.vallalkozas-okosan.blog.hu 2012.09.04. 22:29:57

@komplikato:
Hol írtam olyat, hogy az összes vállalkozás sík hülye? Arra pedig, hogy honnan lesz megrendelése, és várhatóan mennyi, létezik egy eljárás, hogy megpróbálja előre felmérni, üzleti tervezésnek hívják.

@soproni1:
"Egyetértek, de ha tudom, hogy el fogok esni, akkor el sem indulok. " Ezzel nem értek egyet. Akkor is elindulok, csak megpróbálom előre kitalálni, mit csinálok akkor, ha mégis elesek. :)
Tény, hogy sok vállalkozás hitelét (Széchenyi-kártya pl.) még jól fizető adósként sem újították meg, és ezzel szinte biztos, hogy rosszat tesznek a cégeknek és rajtuk keresztül az államnak is. Az E-Star esete létező, de elég egyedi eset, messzemenő következtetéseket nem lehet belőle belőle levonni.

Yoss 2012.09.04. 22:35:22

@hümhüm: Te ennyire egyszerű vagy? Stílusosan: Bazzeg, pont erről van szó!! Ezek mellé még állj neki pályázatokat írni, meg folyamodni, ide-oda.. Dolgozni meg ki a fasz fog??

Valaki2 2012.09.04. 22:38:07

@soproni1: Havernek így dőlt be a cége, sz@ros 1-2 milliós forgótőke hitelét vonta vissza a bank, mire mondta, hogy ember, akkor be fog dőlni a cég. A bankot nem érdekelte, a cég bedőlt, de a végén a bank járt rosszabbul...

monddazigazatmar 2012.09.04. 22:38:53

@Blogger Géza:
Nem érted se a posztolót se engem. Ő azt modja, mint én is, hogy nekem nem kell pályázati pénz, én nem akarok pályázni, hitelt felvenni, meg semmit. Szeretnék adózni, meg megélni a vállakozásomból, és nem könyvelőre, pályázatiróra meg banki ügyletekre elbaszni a bevételt.
AZ EVA lehet, hogy 37%, de nem mindneki EVÁs. Társasági adó 10%. Ja. Meg az összes mindenféle járulék, elvárt adó, iparűzési adó, tököm tudja. Ja, azért nem tudom, mert rábizom a könyvelőre, hogy engem ne is idegesitsen mondja az összeget, hogy mennyit kell utalnom, aztán szentségelek. Ahogy itt valaki hozzászól, lehet, hogy sokat mondtam hogy bruttó 40%a nálam marad. Azt hiszem tényleg kevesebb az.

dobzse.laci 2012.09.04. 22:39:40

@hümhüm: Drága barátom, áruld már el, hogy pl. a menetlevél mi a picsának kötelező? (arról a kis magyar perverzióról nem beszélve, hogy ha te magadnak (magánszemélyként) veszel pl. hobbicélra egy dobozos kis gyöszt, akkor is kell.)
Ha sok az autó, akkor a tulaj úgy is vezettetni fogja, ha kétszemélyes a cég akkor meg csak tudják, ki hova megy.
Elszámolás meg az üzemanyagszámlák alapján történik, tehát sem a rendőrnek, sem az atyaúristennek semmi köze hozzá.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.09.04. 22:43:27

@Golgotai: És akkor mi leszünk korruptak, vagy az új elit :D:D:D:D:D
Bocs, de kurvára nincsenek illúzióim.

Sparti300 2012.09.04. 22:45:12

Komolyan mondom nem nagyon értem, hogy mi a faszt kell vitatkozni olyan dolgokon, ami teljesen nyilvánvaló. Az EU. piacot szerzet csak Magyarországgal és a többi volt szoc. országokkal. Hát majd baszik v. basznak kavicsot adni azért, hogy vissza vegyék az újonnan belépett EU-s tagok a jó kis zaftos piacukat. Nem kéne ennyire hinni az EU-s cóbik bibliájának, mert egy kalap szart sem ér. Persze azok akiket beültettek(gyerekeiket)a minisztériumokba a volt (MŰ) komcsik, csak azok imádják ezt a fajta kódúsbaszta rendszert.

tintamin 2012.09.04. 22:45:56

Egyik kormány szakértőbb, mint a másik. Ez most jobban, mint az előző.

Abból is látszik, hogy milyen jól megy a szekér.

MarbleC 2012.09.04. 22:49:53

@nyubocs:
Most, hogy megengedted nyubocsnak szólítanálak.

Látom érted a humort.

villamos alóli kacaj 2012.09.04. 22:56:04

@magpet:
Ez tiszta dolog!
Én csak azokat a kényszervállalkozásoknak nem látom értelmét akik elavult korszerűtlen eszközökkel próbálnak meg talpon maradni, mert az biztos nem megy.
+ az EU-s pályázatokhoz tartom őket lehetetlennek, kb.. 90:10 arányban.

MarbleC 2012.09.04. 22:56:47

@monddazigazatmar:

Csak egy tipp. A könyvelő a NAV általad fizetett alkalmazottja, ha az alapján fizetsz, amit ő mond, akkor a sűrű ködben vezeted a vállalkozásod pénzügyeit.

Én minden hónapban megsaccolom (árfolyamok miatt) az áfát és egy évben legalább egyszer hibát találok a könyvelő számításába.

Elnézett EUR, USD vagy HUF számla keveredik, kétszer számolva, stb.

Súlyos ezreket spórolok meg vele, plussz tudom, hogy hogy áll a cég most és fél év múlva hogy fogunk állni.

G. Wolf 2012.09.04. 23:00:16

Alapvetően egyet értek a posttal...

Inkább csak annyit hozzátennék, hogy eleve rossz, hogy csomóan kényszervállalkoznak (nyilván nem önként és dalolva...), ami nagyon rossz a vállalkozói morállnak is...

Aki meg akar vállalkozni, olyan közegbe kerül hogy valami hihetetlen: fizetési nem teljesítések, igénytelen áru beszállítás (amiből meg utánna kibaszott nehéz az elvárt minőséget tovább szállítani), és mindezt időre.

Állam kurva sokba kerül - nevetséges, hogy minden piti szar dologért 3-4-5 féle fajta adót kell fizetni, és mindezért cserébe szar/szemét/fos állami "szolgáltatás"... (órák eltöltése a hivatalokban, órák az egészségügyben...)

Maguk a pályázatok sokszor tényleg teljesíthetetlenek...

Saját példa: tavaly előtt, meg azelőtt meg azelőtt.. jó pár évig állandó volt a pályázat kiírása egy bizonyos agrár pályázatnak, úgyhogy tavalyi elmaradt. Mi idén meg készültünk rá. Kb 4M beletettünk hogy a cég teljesen felkészüljön, fasza legyen minden, pályázatíró folyamatosan monitorozta a helyzetet mit hogy csináljunk. Majd pályázat kiírása előtt 2-3 nappal szólt hogy szar van a palcsiba mert idén nagyon megváltoztatják a kiírást (ami jogilag rendben van, hiszen a kiírás számít) egy szó mint száz az lett a vége hogy csomó munkával (és pénzzel!) felkészültünk, majd nem tudtunk elindulni... Pályázat író széttárta a karját és visszaadta a pénzét, hogy így nincs értelme, mert kiszórnak minket... nem rajtunk mult.. (amúgy sokat dolgozott a munkán ő is). És sokakkal ellentétben mi felkészültünk...

Nah mindegy, ez csak egy történet, hogy miért NEM megy a KKV szektor... és még ki tudja hány van aki hasonló cipőben jár...

Aztán ha ez megy sokáig úgyis az lesz hogy Atlasz vállat von... vállalkozói szellem elhúz mosogatni londonba... többiek meg itt maradnak egy kibaszott veszett világban... Jó szórakozást majd hozzá...

ijontichy 2012.09.04. 23:00:59

@hümhüm: "Könyvelés , alkalmazott bejelentése..."
Nem a nyilvántartás elvárása a legnagyobb gond, hanem tartalma, és szapora változásai. Nézzük csak a felsorolás által érintett részleteket, mindjárt élen a remekbebonyolított, adójogszabályokat. Ráadásul gyakrabban változnak, mint a Matolcsy gatyája. És ez igaz más területekre is. Egy ingatlan-nyilv. ügyletre, mire az előadójához kerül (merthogy lassan egy vesszőhibáért visszadobják), megváltoznak a vonatkozó jogszabályok (és ez nem vicc!). Ez az ország belefullad a szabályozásba. Ergo a bloggernek igaza van, elvégre pont a kisvállalkozások szívnak. Annyira tré és bizonytalan a szabályzó környezet, hogy ahol több a lóvé, már megéri "pingpongozni" (határon túli cégek, offshore stb.). A magyar kis-közepes vállalkozásoknak nincs nagyobb ellensége, mint a vízfejű bürokrata magyar állam. Ez rontja a versenyképességet, amin mit sem segítenek az agyonbonyolított pályázatok.

dr. pretender 2012.09.04. 23:02:01

@lobaszopiatej: a széchenyi tervben szerinted milyen pénzeket osztanak ki? elárulom: eu-sakat :))

gyakorlatias 2012.09.04. 23:12:03

Kedves blogtársaim,
mindannyian csak a pályáztatásoknak csak az egyik oldaláról beszéltek. Persze van ott probléma bőven. Lehet szidni - nem is alaptalanul.
De van egy másik is!
Mit gondoltok, miből finanszírozzák a pályázatok előkészítési, bírálati, ellenőrzési, beszámolási feladatokkal kapcsolatos költségeit? És miből a sok irányító hatóságot, közreműködő szervezetet? És miből a Váci úti (és a többi) "pályázati komplexum" megépítését, fenntartást, a benne dolgozók személyi juttatásait? Van fogalmatok arról, hogy ez mibe kerül? Sokba, nagyon sokba. Körülbelül az összes pályázat összes pályázója által az összes megpályázható keret harmadába-felébe!!! Persze a sok hozzá nem értő hivatalnok alkalmazása valamelyest enyhíti a munkanélküliséget - de talán nem ezen a fronton kellene eredményeket felmutatni! A korrupció és az ingyenélés itt kezdődik, a pénzek odaítélésénél csak folytatódik!
És még valami: a trágár szavak használatával csak a felsőbbrendűségeteket tudjátok hangoztatni, azt, hogy nem veszitek komolyan blogtársaitokat. Így azonban csak ellenszenvet ébresztetek - de meggyőzni képtelenek vagytok bárkit is.

deci-feles 2012.09.04. 23:15:36

Üdv
Nem olvastam végig a kommenteket, de könyvelőként sok iparágra rálátok. Ma pályázat nélkül beruházni enyhén szólva felelőtlenség. Egyszerűen képtelenség bármilyen esetében a hitelt kitermelni. Persze csak a magyar árakat nézve. Kicsit nyugatabbra ez már nem gond, csak magyarként nem kapsz olyan árat a szolgáltatásodért. Ha nem hitelből, hanem saját tőkéből csinálod, akkor a bankbetéttel jobban jársz. A pályázat volna a megoldás, de előfinanszírozni csak kevesen tudják. Az elnyerése nem gond, csak bank nincs, aki adja hozzá a pénzt. Azt kell bizonyítanod, hogy pályázat nélkül életképes a terved!!!! Ma egy 15 tonnás kotró 8000 ft-ért dolgozik óránként, holott az új ára 40-45 millió, ki tudja azt bizonyítani, hogy az óradíjból a költségek levonása után ez valaha is megtérül?

komplikato 2012.09.04. 23:17:40

@dr. pretender: "a széchenyi tervben szerinted milyen pénzeket osztanak ki? elárulom: eu-sakat :))"

Azért teljesen tök sötét embereknek segítségül ott van a Széchenyi tervhez kötődő összes médiában egy bazi nagy EU zászló. :D

Kron 2012.09.04. 23:19:40

teljesen korrekt a post. én is évek óta pályázatokkal (főleg uniós) foglalkozom. elsősorban auditorként, néha íróként. kis és mikro vállalkozásnak 1-5 milliós összeget igényelni szinte lehetetlen, 20 milliónál kezdődik (de inkább 50), ahol szóba állnak a vállalkozóval. a "bátrabbak" ezt (a szükséges pénz tízszeresének felvétele) bevállalják, és elmegy a pénz nagy része a semmire: referencia alibik, pályázatírás, fedezőszámlák, közigazgatági, hatósági igazolások beszerzése, "szívességek" kompenzálása stb.

a kevésbé "bátraknak" meg szinte esélyük sincs elnyerni azt az összeget, amire valóban szükségük van. egy 20 milliós pályázat nálunk kb. 2-500 oldalnyi beadandó, és mellé vagy 200 oldal az ellenőrzési, teljesítési papíranyag. a szlovákoknál pontosan ugyan ez a pályázat cakk-pakk 100 oldalnyi anyag (beleértve az auditot is), a szerbeknél meg kb. 30 oldal. (és sem a szerbeknél, sem a szlovákoknál nem hallani több visszaélést és lopást, mint nálunk.)

Köz-Legény 2012.09.04. 23:25:47

A probléma az, hogy egyszerűen nem felhasználhatóak a pénzek.

- új ötletre: minek? van régi, ahhoz értek, beleástam magam, tudnám csinálni, jobban is, mint azok, akik most az én ötletemet nézték ki maguknak, és nyertek hottá 10 millát.
- Bővítésre: hja, ez a tuti. A jelenlegi csökkenő tendencia mellett ruházzak be, majd biztosan ki fogja termelni
- meglévő működésre: ha eddig nem vágtak volna agyon mindenféle adóval, válsággal, nem fizető ügyfelekkel, akkor lenne egy megfelelő cégem. De így tartozok 100 felé, NAV, önkormányzat, stb. Így is adnak támogatást? ja, hogy nem?

prosequor · http://www.vallalkozas-okosan.blog.hu 2012.09.04. 23:27:53

@Köz-Legény:
Szarul működő, veszteséges cégnek lyukakat tömködni a világ egyetlen országában sem adnak se hitelt, se támogatást.

Kron 2012.09.04. 23:33:23

@gyakorlatias: szerintem az itteni kritikákban pont az általad említett intézményekre gondolnak a legtöbben. hiszen pont ezek írják ki az irreális pályázatokat, pont ezek támasztják a kis- és mikrovállalkozások álltal teljesíthetetlen adminisztrációs terheket a pályázók felé és itt születnek a döntések is.
az már csak hab a tortán, hogy ezekben a szervezetekben "rendes" piaci fizetésekért (azaz az átlag hivatalnokok fizetésének és juttatásainak a többszöröséért(!) dolgozik az a több ezer(!) ember.

Köz-Legény 2012.09.04. 23:36:11

@prosequor: Na ja, de talán azért működnek szarul, mert nagy az elvonás mértéke. Ezen kéne inkább segíteni, nem pályázatokkal értelmetlen fejlesztésekbe kényszeríteni a kisvállalkozókat. Ha nem kellene ennyit adminisztrálni, trükközni (amire rengeteg máshol is hasznosítható energia elmegy), 54 felé fizetni, akkor a most rosszul működő kisvállalkozás is tudna nyereséget termelni.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.09.05. 00:10:40

@Kőmíves Kelemen: "Voltál valaha vállalkozó, te nyomorék?"

Blogger Géza kormánypropagandista, ezt minden rutinos indexes kommentelő tudja. innentől kezdve tilos az etetése.

dr. pretender 2012.09.05. 00:10:42

@komplikato: az NGM-ben már régóta dolgoznak egy adimisztrációcsökkentő csomagon, nem tudom, hogy áll a dolog... de legalább eszükbe jutott :D

Phrascarica 2012.09.05. 00:24:37

@dr. pretender: " az NGM-ben már régóta dolgoznak egy adimisztrációcsökkentő csomagon"
...és hová kell beadni az adminisztráció csökkentéshez szükséges bizonylatokat, igazolásokat, számlákat?? :D

Kakimaki0123456789 2012.09.05. 00:25:05

@Kara kán: Érdekes, engem te biztos libsibolsinak sorolnál be (bár egyrészt elég centrumpárti, csupán csak piacbarát vagyok, másrészt a bolsi és a libsi kizárja egymást, harmadrész a bolsi ma a fidesz) de pont én is ezt gondolom: álami pénz újraosztás helyett inkább hagyják a pénzt az embereknél!
Mert az állam egy végtelen pénznyelő, azt csak ígérgeti hogy jól osztja újra a pénzeket, valójában minden felelősség nélkül leginkább a saját pazarló vízfejének a fenntartására és korrupcióra (lsd simicskázás) költi.

Kakimaki0123456789 2012.09.05. 00:27:35

@dr. pretender: Oh azt nem merik melépni mert le kellene építeni pér 10 ezer felesleges bürokratát, és fel kellene adni azt a nagyon kényelmes rendszert ahol az állampolgár úgyse tud semmit elérni az állami bürokrata gépezetben, ergo azt hiszi neki nem is szabad. Még a végén kiderülne hogy az állam az állampolgárokért van és nem fordítva!

Ianas 2012.09.05. 00:47:16

@Blogger Géza: Értem, tehát a kis vállalkozások dögöljenek meg. :D

Hülye?

Súgok. Igen.

Bélabáttya (törölt) 2012.09.05. 01:32:20

@Blogger Géza: Te, az nem a haszonkulcs. Hanem az a kis összeg, ami esetleg a haszonkulcsból megmarad. Ha megmarad...

breki11 2012.09.05. 02:06:04

szegény posztoló nem a megfelelő iskolába, egyetemre járt és rossz szobatársat választott :(
bocsi...

raczandris · http://antennaszerelés.hu 2012.09.05. 03:14:09

Úgy tudnák legjobban támogatni a kisvállalkozókat ha a bevételükkel arányosan állapítanák meg a TB és egyéb terheket.
Pl 2010 ben kb 40 e Ft volt a TB járulék.
Aki csak havi 80-90 e Ft -ot tudott keresni még mindig maradt 40-50 e Ft-ja .
2012 Jan 1 .-től (a csökkenő bevételek ellenére ) megemelték a TB és egyéb járulékot 57 e Ft -ra .
A 80-90 e Ft-ból marad kb 20-30 e Ft-ot .
Ez még a segélynél is kevesebb.
Hogy akkor miért vállalkozóként akar megélni ? Azért mert gyerek, szülő vagy házastárs ápolását csak így tudja megoldani. Alkalmazottként el sem tudna helyezkedni.
Sokan csak azért vállalkozók mert így a munkaidejük kötetlen és nem is akarnak havi 160 órát dolgozni csak pl: a felét.
Miért kell nem létező bevétel után járulékot fizetni a semmiből ?
Ha pl: télen nincs munka miért kell ugyanannyit fizetni mintha dolgozna?

Ha hagynák azt , hogy a kevés bevétellel rendelkező kisvállalkozások is életben maradjanak nem kellene segélyt és helyettük a járulékot fizetni az államnak .

nu pagagyí 2012.09.05. 03:53:32

@prosequor:
"Szarul működő, veszteséges cégnek lyukakat tömködni a világ egyetlen országában sem adnak se hitelt, se támogatást."

Nálunk igen. Mi más lenne a munkahely megörzési támogatás. Támogatás nélkül a dolgozó nyilván többe kerülne, mint amennyit termel.

A cikkírónak igaza. A nyakra-főre osztogatott támogatások helyett stabil és méltányos adózásra, kisebb bürokráciára, az értelmetlen előírások eltörlésére lenne szükség.

Támogatást csak beruházáshoz adnék, az általa generált adótöbblet fejében, amit számon kérnék.

Pic 2012.09.05. 04:35:26

@Ringo Starr:

Egyetértek az előttem szólókkal.

Mi 4-en vagyunk. Van 10 éves múltunk a szakmában.

Voltak faf tulajdonosaink, akik szépen majdnem becsődöltették a céget 2009-ben. Akkor adták át a cégvezetést nekünk. Tavaly (2011!) jöttek rá, hogy gondjaink vannak. Végre megnézték a 2009-es számokat.... Mindezt akkor (!) amikor mi már megháromszoroztuk az árbevételt és a cég nyereséget termelt? Összevesztek, be akartak zárni és elküldeni mindenkit.

Összebeszéltünk, csináltunk egy Kft-t, kifizettük őket és most magunknak dolgozunk.

A nagy DUMA ellenére SEMMILYEN támogatásra nem vagyunk jogosultak, pedig minket a kormányzati kommunikáció szerint kurvára támogatnak!

A normál üzlet nehéz manapság. Az embereknek nincs pénze. A közszféra (iskola, kórház, önkormányzat, stb) megrendelései veszélyesek, sokszor nem fizetnek. A nagyobb ügyfeleket lenyúlják a nagyok...

Naponta kapom a hangzatos leveleket, hogy "támogatnának", de valahogy sose felelünk meg a feltételeknek.

1.
- Nincsen még egy éves a cég? Akkor nem.
- de hát maguk induló vállalkozásokat támogatnak...
- akkor sem.

2.
- Pesti cég?
- Igen. Tudja Magyarországon a kereskedelem 90%-a ott van ezer éve...
- Sajnálom közép-Magyarországra nincs támogatás

3.
- maguk exportálnak is?
- kereskedő cég vagyunk, előfordul.
- akkor nincs támogatás

TELJES mértékben egyetértek a cikkíróval.

Kooppaany 2012.09.05. 04:36:57

Teljesen jó a poszt, valóban így van. A vállalkozók nagy része megélhetési kényszerből az, ami. Nem extra forrásokat akarnak, csak pusztán a vállalkozásból többségük nem tud megélni. Ha már támogatás, legyen célzott - és neki megfelelő. Ha tömeges igény van rá, lehessen akár százezres nagyságrendű is a támogatás. Tételezzük föl, hogy a kormány tényleg segíteni akar. Akkor, kedves Géza, segíts kidolgozni az igényeknek megfelelő intézmény- és feltételrendszert. Garantált lesz a hasznosulás (és a szavazat).

hogyan 2012.09.05. 05:09:41

Ezt a posztot mindenki nyomtassa ki és 2014-ben csak olyan parikajancsi neve mellé tegye az x-et, aki hajlandó számonkérhető ígéretet tenni, hogy e szerint fog képviselni.
Vérszerződéssel megpecsételve, pálinkával leöblítve, hogy a hagyományoknak is tiszteletet adjunk :)

Angliában kezdeti időszakra adót sem kell fizetni, így adva lehetőséget bárkinek kipróbáli, mit tud. Az eszközök mellett a könyvelő bére is visszatéríthető, és egyéb nyalánkságok. Minderről világos kérdezz-felelek kormányzati tájékoztatás és egyszerű adózás, keményen büntetve a csalást.
Nem kell atyáskodni az emberek felett, nem fáj a szabad piac. Erre jön a jó befektetői besorolás, meg az IMF hitel is.
Akik ezt nem támogatják azok buták, vagy túl nagy érdekük van a lehúzásokban, kartellezésekben.

www.hmrc.gov.uk/startingup/

renevol 2012.09.05. 05:17:05

Magyarországon a mindenkori kormányzat célja az osztogatás. Beszedni minél több pénzt és aztán visszaosztani, teljesen mindegy, hogy hogyan, milyen elvek mentén (pontosabban elvek teljes hiányában). Két cél valósul meg így párhuzamosan, egymást erősítve:

1. A borzalmasan hatalmas állami osztogatásból tud csak keletkezni a valóban nagy volumenű korrupció. Minél több a diszkrecionális úton (= nem jogszabály által meghatározott automatizmus, hanem emberek egyedi döntései által meghatározott, pl. pályázati úton) elosztogatható pénz, annál többről dönthetnek úgy, hogy a saját cégeik nyernek. A diszkrecionális újraelosztás a korrupció elsődleges forrása. (Példa. Az újraelosztási módok közül mondjuk a nyugdíj nem igazán alkalmas korrupcióra - ott jogszabály által, automatizmusok mentén történik az újraelosztás. Annál inkább alkalmas rá pl. az autópálya-építés, 4-es metró-építés, stadionépítés, stb - nem jogszabályban lefektetett automatizmusok, hanem emberek egyedi döntései határoznak pénzek kifizetéséről.)

2. Összefüggésben ezzel, az állam, a kormányzatok törekszenek arra, hogy ők tűnjenek az elvek, ideák egyedüli birtokosainak és a gazdasági élet irányítójának, a fejekben is. A totális hatalom megvalósítói szeretnének lenni. Tehát hiába hagytuk úgymond magunk mögött a szocializmust, mégiscsak visszatért a demokrácia legfőbb ellensége, a totális hatalom állami úthengere. Nem Viktorék fordulnak a nép felé, meghallgatva, hogy mi a véleményük egy adott dologról - hanem az emberek alkotnak olyan véleményeket, amiket a Politikus Úréktól, _odaföntről_ hallanak. Nem adót csökkent az állam, hanem beszedi és visszaosztja - "odafönn biztos jobban tudják". Az újságok tele vannak a politikai pártok képviselőinek nyilatkozataival. Lassan már az időjárásról is politikusokat kérdeznek meg - hiszen a Politikus Úr mindent tud. Társadalmunkban a Politikus Úr az űbermens. Hiába volt arról szó, hogy a szocializmus kivégzésével vége a tekintélyelvű kormányzásnak: gyakorlatilag semmi nem változott ez ügyben, és a kormányzatok hatalmas erőfeszítéseket tesznek arra, hogy lehetőleg a GDP 100%-át oszthassák újra, és a mindenhez értő testületként tűnjenek fel az emberek szemében, akik meg is érdemlik a világ összes pénzét. Ahelyett, hogy az embereknél maradna a pénz, a Nagyságos Úrékhoz, a Hatalmas Államhoz kell fohászkodni pályázat formájában, hogy ugyan már, adja vissza az erővel elvett pénzed. Ha kegyes a Hatalmas Állam, akkor akár vissza is ad, és közben úgy tesz, mint aki baromi jó fej, hogy ezt megengedi neked ("gazdaságfejlesztés", "vállalkozások támogatása", "munkahelyvédelem" stb), és úgy tesz, mintha ő teremtette volna azt a pénzt. Mindeközben az állam 0%-os hatékonysággal képes dolgozni ügyeken: az Állami Számvevőszék legutóbb pl. megállapította, hogy az utóbbi években foglalkoztatás növelésére elköltött 1850 milliárd (!!!) forint teljesen feleslegesen lett beszedve és elköltve, mert kimutathatóan nem csak, hogy semmi haszon nem származott belőle, de rossz hatással is volt, kontraproduktív munkát végeztek.

Ezért volt számomra a rendszerváltás óta történt legbrutálisabb reakciós cselekedet a manyup-pénzek Fidesz-kormány általi gyors kisajátítása és felélése. A nagyon kevés valóban kapitalista, valóban demokrata államreform-töredék legkiemelkedőbb zászlóshajóját süllyesztette el a mocskos kommunista Fidesz.

100%-osan visszatértünk a kommunizmusba: az állampolgár a végletekig kiszolgáltatott lett ismét a gazdasági fölényével visszaélő, az elvek, ideológiák monopol birtoklását hirdető állammal szemben. Borzalmasan nem jó ez így.

Ennek a világnak az ellentéte a liberalizmus. Nem véletlenül lett szitokszó a liberalizmus, ugyanis a mindenkori államhatalom mindent magasan felülíró, első számú érdeke, hogy a lehető legkevésbé legyen átlátható a működése, és a lehető legtöbb pénzt vehesse el lázongások nélkül az emberektől. Jusson eszébe mindenkinek, hogy amikor negatív kicsengésű liberálisozást hall, akkor ennek a mocskos rendszernek a hittérítőit hallja, ennek a mocskos rendszernek a katonáival áll szemben. Aki a liberalizmusra fúj, az a vízfejű, elnyomó, kisajátító, osztogató, korrupt kommunista államot élteti. Minden egyes esetben, mindenféle kontextusban. Hiába van ilyen vagy olyan csomagolásban.

hogyan 2012.09.05. 05:21:50

Még egy pár link ötletelni:

www.hmrc.gov.uk/selfemployed/
HM Revenue & Customs - information on setting yourself up for self employed status.

www.businesslink.gov.uk/bdotg/action/layer?topicId=1073875654
Businesslink - how to set yourself up with self employed or sole trader status.

www.shell-livewire.org/
- for 16-30 year olds who want to start and develop their own business.

www.j4bgrants.co.uk/
- information about grants available to help starting a business.

hogyan 2012.09.05. 05:31:03

@renevol:
ja, még a szocializmusban is nagyobb nemzeti öntudat volt az emberekben, mint ebben a masírozós katonásdiban

hogyan 2012.09.05. 05:41:24

@hogyan:
Még annyit tennék hozzá, hogy évek száműzetése közben jön rá az emberfia, hogy a nemzeti öntudatunkat nem pártok osztogatják szimbólumokba csomagolva.
A közös nyelv, a kultúra és a szülőföld alkotja.
Sok skert!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.09.05. 06:47:31

@ijontichy: ""Könyvelés , alkalmazott bejelentése..."
Nem a nyilvántartás elvárása a legnagyobb gond, hanem tartalma, és szapora változásai. "

Meg az a rakás seggfej vállalkozó, aki nem akar fizetni a melósai után - sóherságból, vagy mert nem tudná kitermelni (de akkor meg kb. életképtelen a cég)...

Harmadik... Amíg egy országban jobban megéri becsődöltetni egy céget, mint működtetni, addig ne is várjunk semmit...

nu pagagyí 2012.09.05. 07:01:48

@Kooppaany: A kormány azzal segítene a legjobban, ha az állampolgárok gazdasági aktivitására építene és nem az állami mindenhatóságában hinne. Ehhez persze kellene némi tudati változás a polgárok részéről is, hiszen ők kényszeríthetik ki az állam változását. Milyen is legyen az állam?

- Tekintse értéknek a vállalkozásokat, amik semmiből teremtenek újat. Segítse a versenyszellem, a teljesítmény-elv, alapvető jogi ismeretek terjedését (erre lenne az iskola például, nem pedig állami "üzemanyag" előállítására).
- Vonuljon ki a konkrét gazdaságból (termelés, szolgáltatások), szabadítsa fel a piacokat és koncentráljon a becsületes viszonyok megteremtésére, részrehajlás nélküli gazdasági szabályok kidolgozására.
- Takarékoskodjon a közpénzzel, a közbeszerzéseket ne a holdudvar építgetésére, hanem a legjobb ár/érték arányt nyújtó vállalkozás kiválasztására használja.
- Az állami bürokráciában is érvényesüljön a teljesítmény-elv, a teljesítményt az állampolgárok ügyintézéssel kapcsolatos véleménye jelentse, oldják meg a visszacsatolást.
- Ne hozzanak csak azért újabbnál-újabb szabályokat, hogy duzzasszák az állami bürokráciát, törekedjenek az egyszerűségre és célszerűségre. Példaként említhetném a járási szintű rendszámtáblák tervét, ami egy jól működő rendszer helyére lépne. Nehéz elhessegetni a gyanút, hogy a rendelkezés egyetlen célja, hogy járásonként (170!) újabb 5-6 embert lehessen közpénzből kitartani.
- Minden releváns információt osszanak meg a néppel. Ne sutyiban alkossanak törvényeket, a közpénzek felhasználása átlátható legyen, a pélyázatok nyilvánosak, ne titkosítsák az állami döntések indokait (lásd földbérleti pályázatok körüli botrány).
- Tekintsék felnőttnek az embereket, a döntések kerüljenek a lehető legközelebb hozzájuk. (például az iskolákról a helyi közösségek döntsenek, azok akiknek a gyerekeit érinti). Az állam tisztelje az autonómiákat.
- Tartsa tiszteletben a magántulajdont (MANYUP), tekintse egyenjogúnak az összes tulajdonformát.
- Az állam a polgárok közös műve, nem valami felettük lebegő megfoghatatlan valami, egy állami alkalmazott legyen ezzel tisztában. Nem az aktuális vezetőt kell szolgálnia elsősorban, hanem a polgárokat. A törvények biztosítsák védelmét, ha e miatt konfliktusba keveredne felttesével.

Fentiekhez képest az, hogy az állam mennyi pénzt osztogat vissza az adófizetők pénzéből, mellékes.

230e 2012.09.05. 08:24:48

Nem állítom, hogy pályázni egyszerű, de azért a pályázat kezelők is órákig tudnának mesélni azokról, akik az EU-s támogatást ingyen ajándék pénznek tekintik, amiért semmit sem kell teljesíteni.
Egyebekben pedig ezeknek a döntő többsége utófinanszírozású az EU felé is. Utófinanszírozza a pályázó, ezt kifizeti az állam, és azt majd vmikor az Unió kifizeti az államnak, ha rendben elszámolhatónak találta.
(mondjuk akadálymentesítést amit akkora WC-ben valósítanak meg, ahová tolószékkel nem lehet beférni, és a rámpához murvás út vezet, lehet hogy a mérnök, és a műszaki ellenőr megfelelőnek talált, de bármilyen meglepő nem fognak utólag kifizetni).

drolt 2012.09.05. 08:48:49

Tökéletes, a szívemből és az eszemből szóló poszt, a fene vigye el, hogy a döntéshozók nem olvassák... vagy olvasták, csak nem a kkv-kat akarták/ják támogatni, hanem csókos nagyokat :(

Álsakál · http://www.teamtuning.hu 2012.09.05. 08:58:27

Szerintem pénzszerzés szempontjából az embereket két csoportba lehet sorolni. Az egyikbe azok tartoznak, akik képesek a pénzért megdolgozni, azaz valamilyen ellenértéket előállítani. A másik csoportba pedig azok tartoznak, akik erre képtelenek, akiknek így vagy úgy, de "kapniuk" kell a pénzt valahonnan. Lehet, hogy ők is sokat dolgoznak, ügyeskednek, mire hozzájutnak a pénzhez. A lényeg nem a munka, hanem az ELLENÉRTÉK. Erre képtelenek. És azt gondolom, derék képviselőink között van szép számmal ilyen ember. Ők pedig vajon mit tudnak hathatós segítség gyanánt elképzelni? Nyilván olyasmit, ahol nem kell ellenértéket adni. Ezzel nem azt állítom, hogy a hitel és a pályázat eleve a sátántól való. Egyetértek a cikk írójával abban, hogy a MÉRTÉK a kulcs. Ezek olyan eszközök, amelyek megkönnyíthetik egy vállalkozás működését. De amikor létszükségletté válnak, ott baj van.

Viktus 2012.09.05. 09:08:37

@Blogger Géza:

Te inkább terjeszd az igét máshol főállásban a kormányzati fizuért, mert a magyar valóságról fogalmad sincs. Maga a pályázati rendszer amit kitaláltak olyan, hogy semmi mást nem céloz, mint a cimborák etetését.

Egy mikro vállalkozás, mint a posztoló miből fizessen ki szerinted előre három-négy-ötszáz ezreket pályázatfigyelésre? írásra?

Itt nálunk a körbetartozásból szoktak részesülni.

wildpig 2012.09.05. 09:22:02

magpet! grat a zsemledisznónak az index főoldalért!

Yorgi! 2012.09.05. 09:36:58

Kurvára egyetértek veled! Mindegyik kormány eddig "cég"alatt csak K0yg;p, Strabag,Vegyépszer méretű vállalkozásokat ért. Kell a francnak a szar pályázatuk, ahogy József Attila is írta: "Levegőt!" Mindig azt hajtják, hogy csökkentik a munkabérek terheit. De mindig csak abból indulnak ki, hogy csak az végez munkát, aki munkaviszonyban dolgozik. Ezeknek jár Erzsébet utalvány, SZÉP kártya, üdülési csekk, meg a tököm tudja mi. Kérdezem: aki manikűrös, taxis, fodrász, ügyvéd (tehát nem Közgép méretű vállalkozás) az nem munkával keres pénzt? Azt lehet EVA eltörléssel ijesztgetni, közel 50 %-os adóteherrel nyomorítani, úgy hogy közben lófaszt sem kapnak, nemhogy SZÉP kártyát, nekünk mindent jó magyar forintért adnak! Ja, hogy ezek közül sokan nem adnak számlát, és így a rejtett jövedelmet is bekalkulálta a kormány? Innen üzenem, hogy a hozzám hasonló hülye EVÁsok szinte mindenkinek adnak számlát, ezt még a NAV is elismerte. A "szinte" kategória kivédésére ellenőrizni kell ezeket, nem agyonnyomni adóval helyette!

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.09.05. 09:41:46

Nem jár be félmilliós munkahelyére a fideszes, bóvlista polgármester felesége Mohácson!

"Szekó József javaslatot tesz Szekó Józsefné bérére" - típusmondat egy mohácsi testületi ülésen. A fideszes polgármester felesége a városházán dolgozik és a helyi hőszolgáltatót is vezeti, ahová havi 470 ezerért nem jár be.

Szekó Józsefné a Mohács-Hő Hőszolgáltató Kft. ügyvezetője, egyben városfejlesztési osztályvezető-helyettes a városházán. Férje, Szekó József Mohács fideszes polgármestere.

Idézet egy 2012 januári képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvéből, kommentár nélkül:
"A Mohács-Hő Hőszolgáltató Kft. ügyvezetőjének 2011. évi alapbére, prémiuma Szekó József ismerteti, hogy Szekó Józsefné ügyvezető bérét az előterjesztés szerinti 4,5%-kal javasolja emelni, a prémiumfeladatokat az előterjesztés szerint javasolja meghatározni. Kérdés, hozzászólás nincs, a Képviselő-testület 10 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett a következő határozatot hozza:
61/2011. (IV.29.)Kh. Szekó Józsefné, a Mohács-Hő Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatójának 2011. évi alapbéréről és prémiumfeltételeiről Mohács Város Képviselő-testülete Szekó Józsefné, a Mohács-Hő Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatójának 2011. évi alapbérét és prémiumfeltételeit az alábbiak szerint hagyja jóvá:
A Mohács-Hő Kft. ügyvezető igazgatójának 2011. évi alapbére 470.000 Ft/hó (4,5% emelés).

A 2011. évben maximálisan elérhető prémium összege az éves alapbér 50%-ában kerül meghatározásra..."

A polgármester felesége e mellett tudomásunk szerint osztályvezető-helyettesi fizetését is felveszi a városházán, ennek összege egyelőre nem ismert.

Megpróbáltuk elérni Szekó Józsefnét az általa vezetett hőszolgáltatónál, de a telefont felvevő ügyintéző azt mondta: nincs bent. Majd azt: "Nem szokott bejárni a céghez".

lobaszopiatej 2012.09.05. 10:05:58

@dr. pretender: "a széchenyi tervben szerinted milyen pénzeket osztanak ki? elárulom: eu-sakat :)) "

Mármint az újban, igen.
A régiben biztosan nem, be sem léptünk az EU-ba, ott bizony kormánybizottság osztogatott, rákerestem. Én arra értettem.
Az újról nem volt fogalmam.

vajdasagi 2012.09.05. 10:13:54

@Blogger Géza: Ezt írod: "jó, te nem pályáztál, és nem nyertél, én pályáztam, és nyertem. Most ki a béna balfasz kettőnk közül? Nem sértésnek szántam, csak úgy objektíven... ".

Hát én pályáztam is és nyertem is. És ennek tudatában mondom: nem Neked van igazad ebben a vitában. Amúgy meg, ne azt firtassuk, hogy KAPOTT-e Te céged valamit az EU-tól, vagy Magyarországtól. Az igazi kérdés, hogy teremtettél-e Te valamiféle értéket is azzal a pénzzel, amit kaptál? Vagy csak sorbaálltál egy kis pénzért, tartottad a markod, és most azt hiszed, mindenki, aki nem kapott pénzt, az béna. Hátha csak gerinces...

Amúgy a blog írójával maximálisan egyetértek. Én is beleegyeznék, hogy lecsökkentsék az adómat, leegyszerűsítség az adminisztrációmat, és akár vegyék vissza Tőlem azt a pályázati pénzt, amit nyertem. És legyen tiszta versenyhelyzet, ahol az nyer, aki jobban termel/szolgáltat. De persze akkor a csókos pajtásoknak vége - ezért ez nem valósulhat meg sajnos.

Végül: nemcsak itt, hanem az egyéb helyeken olvasott megszólalásaid alapján: szerintem Te egy gonosz és buta ember vagy. Vagy csak egy troll?

dtk74 2012.09.05. 10:29:06

@Jeff_Lebowski: Menjetek rá a kombinált mikrohitelre, he telephelyre kell a pénz. 10m hitel (kb 8% kamat), hozzá 10 M vissza nem térítendő pénz, + 10 % önerő. A Vállalkozásfejlesztési Alaptványnál keresd. Most megyek, és beadom a sajátomat. Tényleg, pont most. :-)

drolt 2012.09.05. 10:29:43

@vajdasagi:
mázlista :)
mi öt éve próbálkozunk, munkaidőn túl olvassuk, keressük a pályázati lehetőségeket (3 fős kis cég), ezalatt (5 év) egyetlen egyszer volt egyáltalán olyan, amin indulni tudtunk. 20 millióért. Majdnem egy milliót öltünk meg másfél hónapot a pályázat összeállítására (engedélyek, hivatalos pályázat író, stb) és BE SE FOGADTÁK a pályázatunkat. Indoklás nélkül, ugyanis még az se kell. Utána sírtunk egy darabig, mert nagyon hiányzott a befektetett összeg, és még utána átnéztük, hogy ugyanezen a pályázaton kik és mennyit nyertek. És akkor sírtunk igazán.
És azóta? Még mindig keressük a lehetőségeket, de tulajdonképpen örülünk, hogy nincs, mert lehet, hogy megint elcsábulnánk, csak már nincs forrásunk egy új pályázatra. Szóval inkább feladjuk (bezárunk).
Mert ráadásul a kisebb, hétköznapi (pl.munkahelyteremtő /védő) pályázatokon se tudunk indulni, az adminisztrációs meg egyéb előírások miatt.
Ezért írtam, hogy a poszt tökéletes, és aki mást állít, az hülye vagy csaló!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2012.09.05. 10:31:06

@Zed is not dead yet: Blogger Géza egy elvakult Fideszsegg-nyaló faszkalap, nem nagyon érdemes elolvasni se a hülyeségeit.

drolt 2012.09.05. 10:33:04

@Pic: mi öt éve próbálkozunk, munkaidőn túl olvassuk, keressük a pályázati lehetőségeket (3 fős kis cég), ezalatt (5 év) egyetlen egyszer volt egyáltalán olyan, amin indulni tudtunk. 20 millióért. Majdnem egy milliót öltünk meg másfél hónapot a pályázat összeállítására (engedélyek, hivatalos pályázat író, stb) és BE SE FOGADTÁK a pályázatunkat. Indoklás nélkül, ugyanis még az se kell. Utána sírtunk egy darabig, mert nagyon hiányzott a befektetett összeg, és még utána átnéztük, hogy ugyanezen a pályázaton kik és mennyit nyertek. És akkor sírtunk igazán.
És azóta? Még mindig keressük a lehetőségeket, de tulajdonképpen örülünk, hogy nincs, mert lehet, hogy megint elcsábulnánk, csak már nincs forrásunk egy új pályázatra. Szóval inkább feladjuk (bezárunk).
Mert ráadásul a kisebb, hétköznapi (pl.munkahelyteremtő /védő) pályázatokon se tudunk indulni, az adminisztrációs meg egyéb előírások miatt.
Ezért írtam, hogy a poszt tökéletes, és aki mást állít, az hülye vagy csaló!

carrilboy 2012.09.05. 10:39:10

@komplikato:
Nagyon fején találtad a szöget,munkanélküliként nekem is ajánlotta a Hivatal ezt a lehetőséget.Ezekkel a feltételekkel.Tehát munkanélküli vagyok,sem bank,sem ember nem ad nekem kölcsön,senki sem vállal rám kezességet,és ráadásul még legyen 400e Ft-om kápéban.Hogy?

Fuldoklok a Balatonban,kéne hogy valaki kimentsen.A partról integet a "Hivatal",hogy ússzak ki,és akkor majd segít.

Értem én,hogy gőzgép...de mi hajtja?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2012.09.05. 10:39:42

@Kooppaany: bár igazad lenne. De nincs. Ez a nép Kádárista, soha nem fog értelmes kapitalista pártot hatalomrajuttatni. Ha éhenhal, akkor is csak még több Kádárizmust akar majd, pedig az juttatja oda ahova.

kewcheg 2012.09.05. 10:42:00

pályázatírók miből élnének akkor, ez is egy külön szakma.

kewcheg 2012.09.05. 10:45:26

kösszférában dolgozó magasan képzett alacsonyan fizetett lúzer vagyok, pályázaton szeretnék nyerni földet, traktort,telephelyet hogy a gyerekem majd egyetemre járhasson. Dologhoz értek,pénzem nincs. sül,vagy nem sül?

salamander 2012.09.05. 10:54:58

A cikk írójával egyetértek. Különösen azzal a mondataival, hogy "nem csak ez a kormány, hanem az összes..." és "mikor jön már el az az idő, amikor a zöldséges nem elég lesz csak a a répához érteni, s nem kell jártasságot szereznie a hazai és a nemzetközi jogban...ahhoz, hogy egy kicseszett pályázaton indulni tudjon."

Nekem az a véleményem, hogy egyelőre úgy tűnik, hogy soha. Ez a biztosíték arra, hogy a politikai bürokrácia jelenlegi helyzete konzerválódjon, maradjon.
Ahhoz hogy "a zöldséges csak répához értsen" mondat megvalósulhasson valójában az kell, hogy a zöldségesnek ne, vagy csak minimális kapcsolata legyen a politikai elittel.
Ma elképzelhetetlen, hogy ez a politikai építmény - ami igen drága és szinte működésképtelen belássa és feladja jól kiépített uralmi bázisait, melynek része az "Uniós pénzek irányítása".
Lássuk be azt is, hogy a sarki zöldséges vállalkozása egyszerű, és könnyen ellenőrizhető. Ebben az zöldséges üzletformában nem lehetséges a kiosztott pénzek egy részének visszaosztatása.

Egy szó mint száz, ez a vízvejű - országunk méretéhez hatalmas - aktatologató réteg eszméletlen káros és drága. Az sem látható, hogy - belátható időn belül ez megváltozzék, mert mára egy csapdahelyzet állt fel, ugyanis ennek a helyzetnek felszámolására maga a bürokrácia hivatott. Szeretném én látni azt a "szürke" államigazgatáshoz szokott osztályvezetőt, aki javasolni fogja vegyék el az irodáját, luxus autóját, telefonját laptopját, és közel milliós fizetését... majd önként elmegy az üzleti világba, ahol dolgoznia is kell...
A közigazgatás lineáris rendszerű felépítése miatt eleve csak növekedésre képes, azaz újabb feladatokra újabb ágakkal irodákkal emberekkel reagál.

Ezt tényleg a minimálisra kellene csökkenteni, az informatika és más modern technológiák révén. Azonban erre az a válasz: mit kezdenénk a közigazgatásból felszabaduló diplomás, vagy nem diplomás azonban mindenképpen befolyásos tömeggel, aki még kormánybuktató tényező is lehet: lásd a szolidaritás szervezet Árok Kornélját, akit egy ilyen átalakítás hozott felszínre és milyen ádáz ellenféllé vált...

...

tom77 · http://www.facebook.com/profile.php 2012.09.05. 10:56:34

Siralom ami itt megy, de èrdekes a kèrdèsre adhatò vàlasz is: meddig mèg? Ameddig hagyjuk!

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2012.09.05. 11:06:42

A válasz roppant egyszerű. (Nem olvastam végig az összes hsz-t, nyilván más is megírta már.)

Abból nem lehet havaroknak részesedni, ha az embereknél hagyják a pénzt.
Ez nem az fizetést egy halom pályázat elbírálónak, ellenőrnek, stb.

A magyar állam dolga a megfelelő környezet kialakítása lenne, ehelyett azonban a pénzmozgások kontrollálását, és ezek után a sáp lehúzását végzi.
Magyarán összekeveri a szerepét a bankrendszerével. Nem véletlen hogy utóbbival sűrűn akaszt bajszot.

2012.09.05. 11:38:15

Termelő kisvállalkozóként az alábbi témában kell embert alkalmazni vagy külsőst megbízni:
- könyvelő
- adószakértő
- munka és tűzvédelmis
- környezetvédelmis
- jogász
- üzemorvos
- termékdíj szakértő
- ADR szakértő (esetleges)
- pályázatíró

Ezek közül egyik sem növeli a vállalkozás bevételét, csak azért kellenek, hogy a bírságokat mérsékeljék, de meg nem szüntethetik, hiszen a bírság miatt mennek ki a hivatalok, azt muszáj kiszabni.

Kulmar 2012.09.05. 11:48:20

@Blogger Géza: kivéve ha répatermelő, mert akkor az EVA nem kifizetődő. Meg még sok más esetben sem. Alkalmazz pl embert evásan...

komplikato 2012.09.05. 11:49:01

@idelle: "Blogger Géza kormánypropagandista, ..."

Szerintem meg Bayer Zsolt személyesen, nem csak a kormányt, de összes rasszista és náci témát is bevédte mostanában. Beleértve Bayer védhetetlenül szar ideológiai szövegét is a 1.5 millió kilométer 32 év múlva c. műsorban.

salamander 2012.09.05. 12:05:04

@magpet:
Ennyire sok időm nincs, de most átolvastam... hát ezzel is egyetértek.

Hogy nem fejlődünk, az biztos.
Hogy miért? no comment.

...

John Doe3 2012.09.05. 12:08:18

@Blogger Géza: ja. Pl Zuglóban: Weinek alatt 21.30-ig volt ügyfélszolgálat az okmányirodában, ma 16.00-ig (Papcsák). Tényleg sokat javult!

komplikato 2012.09.05. 12:16:30

@John Doe3: Ne fanyalogj! De milyen fasza üdülőt vettek Erdélyben! :D

QM 2012.09.05. 12:23:27

Itt az Indexen a válasz."Óvakodj a csaló pályázatíróktól"
Jogászoknak és élni kell valamiből.
Úgy van kitalálva, hogy átlag fehér ember a közvetlenül a közelébe se férjen. Majd ha már tejeltél a "pályázat írónak"

szürkegém 2012.09.05. 12:58:50

Nagyon jó a cikk. Pont így van ahogy leírtad. És tudjátok mi a probléma? Eleve koncepcionális! Az ellenség, a kisvállalkozó, mert az lop, feketén dolgoztat, feketén vállal munkát! A multi persze nem, főleg meg azok nem, akik nyerik a közbeszerzéseket meg a milliós pályázatokat...mert hát azok nem is tudnának lopni, hát olyan csodás törvényekkel vannak körbebástyázva a pályázatok, hogy "garancia" arra, hogy itt aztán ne legyen mutyi! Persze mit is várjunk el e keselyű politikusoktól és holdudvarától. Sose volt vállalkozásuk...legalább is kicsi nem...csak a nagy a pályázós. Ezeket maguknak gyártják, nem az országnak! Vagy 20 éve! Addig is helikopterrel kell üldözni meg kommandósokkal a napszámos uborkaszedőt! (Szabolcsban ez megtörtént) Mert ezért tart ugye itt az ország, mert ezen adócsalók elbliccelik a közösnek járót. Tegyétek mind ezt, de csak addig, míg egyszer egy kapa, vagy villa nem a föld felé irányul, hanem esetleg a Kossuth teret szántják!

komplikato 2012.09.05. 13:09:05

@szürkegém: Erről a kit üldöznek témáról csak két mondat. Egyik ex főnökömet NEM üldözte a kutya sem, pedig toplistás volt a feketelistán 2 milliárd járulék elcsiribálása okán.

Az elmúlt 23 évben az államadósság sokszorosát off-shore cégeken át külföldre jutttaták a T. magyar "nagybefektetők", de még soha nem akkora szinten mint most, hogy folyik a "pénzcsapok elzárása". Ez egy vicc.

Melee 2012.09.05. 13:12:09

@prosequor: "Azonban: senkinek nem tartanak pisztolyt a fejéhez, hogy márpedig neki vállalkozni kell. Aki mégis belevág, annak ELŐTTE kellene tájékozódni a feltételekről, felmérni, egyáltalán megéri-e csinálni azt, amit akar. Márpedig ezt (tapasztalat) elég kevesen teszik meg, aztán ha kiderül, nem megy a dolog, hibás a négy évszak és a mindenkori kormány."

Te olyan egyszerű vagy, mint a 100-as szög. Abból is a tompábbik. A cikkíró évek óta vállalkozó, amikor belekezdett egészen mások voltak a feltételek. De aki tavalyelőtt kezdte, még az is kb. 20%-ban más feltételekkel szembesült.

tom77 · http://www.facebook.com/profile.php 2012.09.05. 13:15:45

Hej, de règ vàrja màr a jò öreg Kossuth tèr azt a szàntàst, jobb hìjàn egy betàrcsàzàsnak is örülne.

tom77 · http://www.facebook.com/profile.php 2012.09.05. 13:18:19

Nagyon kène màr neki, meg nekünk is..

szürkegém 2012.09.05. 13:47:50

Nem hinném, hogy más országokban is így lenne, mint itthon, mégpedig az, hogy nálunk, egy zöldségesnek, egy kocsmárosnak, bádogosnak, vagy állattartónak komplett eu-s, jogi és könyvelői ismeretekre lenne szüksége! Akár egy 3-5 milliós egyszerű vendégház kialakításához, istállófelújításokhoz, vagy gépbeszerzéshez. A szükséges tudás komolyan egyetemi szintű. Csak el kell olvasni egy pályázat végén lévő hivatkozásokat. Felsorolják a kapcsolódó, a kiíráshoz és a bíráláshoz szükséges jogszabályokat!!!! Fogadjunk hogy ezeket a jogszabályokat, a pályázatokat kiíró huszonéves, gépet állatot, szerszámot még talán tv-ben sem látott hivatalnokok közük egy sem olvasta el!!! Ja és a pályázónak legalább felsőfokú jogi szakmai angol nyelvvizsgával kell rendelkeznie, mert ezek többsége még le sincs fordítva magyarra. Képzeljük el a kőművest jobb kezében féltéglával, a másikban meg szótárral!!!

drolt 2012.09.05. 14:47:35

Magpet:
Mi lenne, ha a címet levennéd és ugyanebből a posztból cikket, űjsághírt gyártanál? Na nem azért, mert az gondolom, hogy az 'illetékesek' közül bárkit is érdekelne, de sok tízezer kkv-st, egyéni vállalkozót érint, és tökéletes összefoglalója a problémának... még mindig hiszek a közösség erejében, de ahhoz több kell mint egy index blog

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2012.09.05. 16:39:51

@drolt: nemes gondolat, és köszönöm, hogy látsz benne ennyit. A gond csak az, hogy egy blogban némileg elvagyok, de hogy lesz valamiből újságcikk? Ha elküldöm a Népszabitól a Heti Válaszig mindenkinek, akkor szerinted lesz, aki lehozza?
A címet egyébként nem szégyellem, és nem engedem bántani. Csak annyira vulgáris/indulatos, amennyire tényleg tele van a tököm a bürokráciával. :)

drolt 2012.09.05. 18:33:07

@magpet:
ja, ha tudnám, hogy kell a HVG véleményrovatban vagy Heti Válasz olvasói oldalon vagy bármelyikbe lehozatni egy cikket, akkor szívesen megtenném, természetesen az engedélyeddel, de szerintem egy levélbe (email) foglalva megérne egy misét....

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2012.09.06. 14:00:52

@drolt: nem nagyon hiszek abban, hogy a "nagy" lapok lehoznának egy ilyet. De gyűjtök egy kis bátorságot, és talán...

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.08. 18:10:33

@vittore: csak egy kérdés: te melyiket választanád?
a havi burttó kétszázas melós munkát, vagy az 5-05%-os jutalékos pályázatírósdit?

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.08. 18:23:02

@raczandris: ezért fogják bevezetni a "kisadó"-t.
főállásban 50ezer, mellékállásban 25ezer az összes adó+járulék.(évi 6milláig)

magam sem hiszem el, olyan szépen hangzik...

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.08. 18:32:29

@kewcheg: földnyerési pályázat nincsen, de földhaszonbérleti van. egy feltétel van: 20 km-en belül legyen a föld, amire pályázol:
www.nfa.hu/hu/palyazatok/palyazatok
(megyénként nézhető)

vittore 2012.09.08. 22:07:20

@Babette_: Jelenleg a melós részét csinálom, viszonylag normálisan élünk belőle.Nem vagyok pályázatírós céges alkat. Normál melós vagyok. Tudod, a kihaló félben lévő... :)

raczandris · http://antennaszerelés.hu 2012.09.08. 22:43:30

@Babette_: az 50 ezres "kisadó" nem a kisvállalkozóknak kedvez. Aki havi 500 e Ft keres annak csak 10 % az adóterhelése.
Aki pedig csak 90-100 e Ft -ot keres annak 50-60% az adóterhelése.
Ezért nem mernek a jelenleg segélyen levők vállalkozni mert hiába keres 90-100 e Ft-ot ebből eleve 50 e Ft-ot elvonnak.
Ezért inkább marad a segély .Pedig ha a bevételből megmaradna legalább 70 e Ft akkor többen mernének vállalkozni.
Akik majd az 50 ezres kisadót választják 80 e Ft -ig kapnak fedezetet a TB-re. 2013.tól az átlagkereset 49 % lesz a nyugdíj vagyis 39 e Ft-ot kapnak nyugdíjként.
Tehát a kisadó nem a kisvállalkozók adója lesz . Aki havi 500 e Ft-ot keres az már nem mondható szegény kisvállalkozónak. Az egy nagyon jó átlagkeresetnek számít .

raczandris · http://antennaszerelés.hu 2012.09.08. 22:55:16

Babette: az a kisnyugdíjas néni aki másodállásban volt vállalkozó és kiegészítette a nyugdíjat 30-40 e Ft-al annak marha nagy kedvezmény a havi 25 e Ft-os kisadó . 40 -25= 15 e Ft .
Ennyiért majd továbbra is marad vállalkozó ?
Nem ! ...inkább visszaadja a vállalkozását.
Miért nem arányos a bevétellel az adóterhelés ???

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.09. 17:08:03

@raczandris: szerintem félreértettél. a kisadó járulékkal ennyi, míg amúgy 60 a járulék, és plusz az adó. ami vagy 37 eva, vagy toszogatod a számlákat.
a kisnyugdíjas néni egyébként mit vállalkozik jellemzően? csak például, mert enkem ez a típus nem ugrik be.

laci0011 2012.09.13. 12:16:15

@Blogger Géza: Kispályásként adod a nagypályást?Ilyenünk már van,hiába erőlködsz,a nagy Ő-t nem tudod überelni,még ha ugyanabból a keltetőből jöttél sem.Simicska üdvözöl...
süti beállítások módosítása