HTML

Mi ez?

Zsemledisznó mindenbe beleüti az orrát. Általános blog, hol ilyen, hol olyan tartalommal. Amolyan véleménymondós, de lesz történetmesélés is.
Magpet szerint. Bővebben?

Friss topikok

Linkblog

2012.09.09. 19:41 magpet

Egy szó, amelynek léteznie sem volna szabad: adótanácsadás

Belegondoltatok már az „adótanácsadás” szó mélyebb jelentésébe? A Zsemledisznó ismét értelmezőset játszik. Nem először.

Szedjük darabokra a szót!

- Adónak nagyjából azt a pénzt nevezzük, amit különféle szabályok alapján a társadalom tagjai egy közös kalapba dobálnak, hogy ebből a közösen használt infrastruktúrát (most ide értendő a nyugdíjtól az autópálya-építésen át az oktatásig minden ún. „állami kiadás”) fejlessze, illetve karban tartsa egy hozzáértőkből álló csoport.

- Tanácsadás: akkor szokott értelme lenni, ha egy folyamatnak a köztes döntések függvényében több különféle kimenetele lehet. Például milyen autót vegyünk? Kicsit, nagyot, dízelt, benzinest? A kereskedő tanácsot ad, végül döntés születik.

 

Érzed már, hogy hol feszül az ellentmondás az „adótanácsadás” összetett szón belül? Az adó normális esetben egészen konkrétan meghatározható összeg kéne, hogy legyen. Egy cég bevételének X%-a, egy eladott termék értékének Y%-a, egy dolgozó jövedelmének Z%-a, stb. Ha ezzel kapcsolatban létjogosultsága van a tanácsadásnak, akkor az adórendszer nem egyértelmű, sőt: mutyizásrsa, okoskodásra ösztönöz. Hiszen a tanácsok függvényében előfordulhat, hogy ugyanazon struktúrában egy adott ember a 100Ft-jából befizet 70-et, míg a másik csak 52-t, mert a tanácsadója ügyes irányokba terelte őt.

Ma Magyarországon azért virágoznak az adótanácsadással foglalkozó vállalkozások - nem akarok én nekik semmi rosszat, magamnak és sorstársaimnak viszont jót! -, mert az adózással kapcsolatos szabályok olyan betegesen, fraktál-szerűen szerteágazóak, hogy van miért tanácsot adni. Azt se bonyolult belátni, hogy igazán menő, jó hatásfokkal spóroló tanácsadót nem a sarki cipész (van még ilyen?) fog alkalmazni, hogy megspóroljon évi 100eFt-ot (ami neki nagy pénz lenne), hanem az óriáscég sétál be az óriásadótanácsadóhoz, és spórolnak együtt pár milliárdot.

A spórolással elméletben nincs is baj, mert ha a teljes folyamat törvényes, akkor nem is kell többet fizetni. De nem lenne-e kicsit tisztességesebb, ha erre mindenkinek meglenne az esélye? Egyszerű agyammal gondolnék egy olyan tiszta, világos adórendszerre, ahol a tanácsadás szükségessége fel sem merül. Az egyszerű, átlátható adószabályokkal kapcsolatban ez után már csak egy feladat van: be kell őket tartatni. A mostani káosz-alapú, büntetés-centrikus rendszer helyébe léphetne egy mindenki számára felfogható szisztéma, ahol nincs értelme a tanácsadásnak, és az okoskodásnak.

Sírva könyörgöm: egyszerűsítsen már valaki!!!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://zsemlediszno.blog.hu/api/trackback/id/tr294765040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása