HTML

Mi ez?

Zsemledisznó mindenbe beleüti az orrát. Általános blog, hol ilyen, hol olyan tartalommal. Amolyan véleménymondós, de lesz történetmesélés is.
Magpet szerint. Bővebben?

Friss topikok

Linkblog

2011.07.15. 10:33 magpet

Ki fizeti a büntit?

A Nemzeti Adó és Vámhivatal furcsa pályázatot írt ki gépkocsi-beszerzésre, valahogy mindig az Opel jött ki győztesnek. Ebben semmi fura nincs, az Opel jó autó, Magyarország meg Magyarország. Kaptak is brutális 1 millió forintos büntetést, mert ez így helyes. De gondolkodjunk egy kicsit: kit is büntettek most meg? 

 
Sajnos szemtanúm nincs rá, de a társasági adó előlegemre esküszöm: a hír első felének hallatán - miszerint lemutyizottnak tűnő pályázatról van szó - egyetlen arcizmom se rándult. Megszokott jelenség ez itt keleten, az lenne a fura, ha egy zsíros állami pályázat nem lenne előre lejátszva. Ugorgyunk, ahogy Pósalaki bácsi mondta, több szót ez nem is érdemel.
 
Amitől a történet mókás, az az úgynevezett büntetés. A Nemzeti Adó és Vámhivatal egymillió forintos büntetést köteles fizetni a csúnya pályázat miatt. Valaki magyarázza már el, hogy mi van akkor, ha egy költségvetési intézmény büntetést fizet a költségvetésbe! Ki van megbüntetve? Nekem nagyon úgy tűnik, hogy igazából senki. Egy hivatal, annak neve, esetleg székháza ritkán követ el magában jogsértést, ilyet leginkább az ott dolgozók valamelyike vagy egy csoport szokott csinálni. A versenyszférában kiszabott hasonló büntetést értem, hiszen egy profitért dolgozó cég hasznából vesz el egy kicsit az állam nevelő célzattal. De kinek a zsebébe nyúl az állam akkor, amikor a fizetését a költségvetésből kapó dolgozó a költségvetésből kapott keret terhére intézi a saját kis boltjait, majd ez véletlenül kiderül?
 
Úgy tűnik, ebben a helyzetben az állam fenyegetően áttesz egyik zsebéből a másikba 1 millió forintot, ezzel büntetve az elkövetőket. A pályázat kiírói pedig nyilván jót röhögnek az egészen, és már fogalmazzák az új verziót, amiben nem az autók hossza, hanem az ablakmosó tartály térfogata alapján fog győztesként kijönni a cimbi cége. Miért ne próbálkoznának? Nincs pontrendszer, mint az egyszerű autóvezetőknél, nincs visszaeső bűnelkövetés, nincs semmi. Ha ők ügyeskednek, maximum a munkaadójuk pakolássza ide-oda a saját kis pénzét, őket ez a dolog a legcsekélyebb mértékben sem érinti. Benne vannak a tutiban.
 
Ha a felelősök idő közben sittre kerültek, akkor elnézését, készséggel kérek bocsánatot mindenkitől nagy nyilvánosság előtt. De félek, hogy erre nem kerül sor.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://zsemlediszno.blog.hu/api/trackback/id/tr743069407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása