HTML

Mi ez?

Zsemledisznó mindenbe beleüti az orrát. Általános blog, hol ilyen, hol olyan tartalommal. Amolyan véleménymondós, de lesz történetmesélés is.
Magpet szerint. Bővebben?

Friss topikok

Linkblog

2015.12.05. 18:34 magpet

Nálam ezért érik a törlés a Facebookon

“A szó veszélyes fegyver” - énekelte az Illés 1972-ben, sok évvel a Facebook előtt. Az állítás nem kopott, sőt egyre erőteljesebben tapasztaljuk elszomorító igazságtartalmát. Főleg, ha a szó hülyék kezébe kerül. Márpedig a Facebookon gyakran kerül.

Lehet köpködni Zuckerberget vagy a háttérhatalmat, azt senki sem tagadhatja, hogy a Facebook információs nagyhatalom. Ami ott megjelenik, az rengeteg emberhez eljut és véleményeket formál vagy próbál formálni, ezért baromi fontos, hogy mi kerül ki az oldalra és mi nem. És erre elsődlegesen nem a Facebooknak, hanem nekünk, felhasználóknak van ráhatásunk.

Időről időre, hullámokban vagy egyéni fellángolások formájában szembejön az oldalon, hogy ki kit fog kitiltani, letiltani, törölni, jelenteni. Az okok széles skálán mozognak: napi aktuálpolitika, egy-egy konkrét esemény véleményezése, prosztó fogalmazás, hülye játékfelkérések, stb. Én eddig kimaradtam a kitiltós hisztiből, mert úgy gondolom, minden információ hasznos. Még az is - sőt talán leginkább az! -, ami az én véleményemmel homlokegyenest ellentétes. Ezért eszembe se jutott tiltani Orbán Viktor vagy Gyurcsány Ferenc híveit/gyűlölőit, az autós vs. kerékpáros állandó viták bármely oldali és bármilyen vérmérsékletű résztvevőit, a profilképüket átszínezőket vagy épp nem színezőket, a stadionkritikusokat vagy a focirajongókat, az eszelős sportolókat vagy a chipszabáló zsírböffencseket.

De az utóbbi időben rezeg a léc, vékonyodik az elvhűség, érik a tiltáshullám. Változatlanul nem a vélemények miatt. Még akkor sem, ha valaki olyan ostobán egyszerű, hogy bármilyen vitára vagy beszélgetésre alkalmatlan. Sőt, akkor sem, ha ő tart engem annyira ostobán egyszerűnek, hogy nem hajlandó velem beszélgetni.

Amiért lassan talán megkezdem a tiltogatást, azok a kibaszott kamu oldalak. Kezdetben néha-néha becsúszott egy-egy értelmetlen baromság a “Nézd ezt a félpucér nőt a kenguruval! Nem hiszed el, mi történt, mikor véletlenül beleöntötte a kelkáposztafőzeléket az erszényébe” műfajból. Legörgettem, nem érdekelt, ment tovább az élet. De mostanra a helyzet radikálisan megváltozott. Iszonyatos mennyiségű kamu oldal ontja a kamu híreket, nagyon sok esetben értelmetlenül sokkoló képekkel. A sok hülye pedig kattintja, osztja. Miért? Az elméletem szerint azért, mert sokkal kényelmesebb a saját véleményükre (többnyire primitív gyűlöletükre) rímelő instant szemetet találni a neten, mint gondolkodni, saját véleményt formálni, logikus érvekkel alátámasztani azt. Ha a neten valahol írták, az már elég, az már akkor úgy van.

Ez a dolog egészen addig nem kártékony, amíg az első hülye megírja a kamut, a második hülye meg elolvassa, mert az első hülye rajongójaként állandóan nézegeti annak írásait. De abban a pillanatban, hogy a valódi tartalomnak álcázott ostobaságokat emberek ezrei kénytelenek nézni nap mint nap, és próbálják a sok szemétből kiszűrni a valós tartalmat, a dolog átvált egy nagyon veszélyes szellemi szennyezésbe. Nem csak kellemetlen a sok fárasztó hülyeséget látni, hanem - ismerve embertársaink jelentős hányadának képességeit és értékítéletét - abban is biztosak lehetünk, hogy ezek a baromságok vadul terjedni kezdenek. A valótlan információ pedig - ha eléri a kritikus rajongói tömeget - akár valóságosként is elkezdhet működni, a példákat nem sorolom.

A tendencia visszaszorításának egyetlen lehetséges módja a felelős Facebook-használat, vagyis magyarán mondva: ha nem osztasz meg ész nélkül minden szart. Ha Te nem osztod, akkor sok emberhez nem jut el, ők se fogják osztani, és ha senki sem látogatja, akkor az oldal nem termel bevételt a kis gazdájának, illetve nem éri el a propagandájával a célközönséget, tehát előbb-utóbb elsüllyed a francba. Ez lenne a cél.

Ha bizonytalan vagy, hogyan kezeled az információk forrását, adok pár tanácsot:

  • Nézd meg az URL-t, vagyis az oldal (cikk) webcímét! Ha ez egy .hu-ra, .com-ra, vagy egyéb ismert és civilizált ország jelölésére vonatkozik (pl. egy német vonatkozású hír egy .de végű oldalon), az jó jel. A kamu oldalak többnyire könnyedén és ingyenesen regisztrálható domainek alatt futnak. Óvakodj azoktól az oldalaktól, amelyek címe hatásvadász (azegyetlenigazsag.net, megmondjukatutit.info, stb.)!
  • Ha egy oldalt megnyitva az azonnal lájkoltatni akarja magát, már csukhatod is be a fenébe! Ott csak az a cél, hogy a Facebookon létrehozzanak maguknak egy minél nagyobb adatbázist minél több követővel. Ehhez izgalmasnak tűnő, beetetés jellegű tartalmat kínálnak, és ha elég hülye vagy, már el is adtad a lelked egy pucér segges videóért.
  • Nézd meg az oldalon található reklámokat! A kamu oldalak rendszerint nem rendelkeznek normális sales háttérrel, vagyis nincsenek hirdetési szakembereik, akik házról házra járva valódi hirdetési felületet értékesítenek valódi partnerek részére. Ezeken az oldalakon nagy mennyiségben láthatod a Google által bedobált hirdetéseket az erre rendszeresített felületen. Ha pl. egy magyar híroldalnak látszó lapon olyan cégek hirdetéseit látod, amiknek működéséről Te is tudsz az országban, az OK. De ha bizonytalan társkereső oldalak vagy online kaszinók reklámja pörög, gyanakodj!
  • Talán a legfontosabb: nézd meg az impresszumot! Ha egy oldal hírekkel, elsődleges tartalom-előállítással foglalkozik, akkor a minimum, hogy legyen ilyenje. Ha egy híroldalnak tűnő valamin nincs tisztességes impresszum, már csukhatod is be.
  • És még egy fontos dolog: a fenti - többé-kevésbé objektív - tételek vizsgálatánál Te magad is próbálj objektív lenni! Vagyis ne légy elnéző akkor sem, ha az adott oldal vagy cikk szépen összecseng azzal, amit Te magad is gondolsz és hallani szeretnél egy témáról, és első ránézésre megerősítheti a véleményedet! Gondolj bele: az OK, hogy rühelled a csokifagyit, és szerinted mindenki hülye, aki szereti. De ha ezt egy olyan oldal beidézésével próbálod közhírré tenni (pl: “Kiderült! A csokifagyi szarból van! Nézd meg ezt a videót!”), amiről messziről lerí, hogy az eperfagyi-kedvelők igénytelen kamu-oldala a csokifagyi lejáratására, az egész világ rajtad fog röhögni. Ennél még az is jobb, ha szépen fogod magad, és saját posztként kiteszed, hogy a csokifagyi szerinted szar, és eperfagyit kell enni, mert az jó.

A lényeg: a Facebookon Te vagy a tartalomszolgáltató, bánj felelősen ezzel a fontos titulussal! Próbáljuk meg visszaszorítani a szennyet, mert a valódi információ nagy érték, a Facebook pedig ehhez egy remek felületet ad. A kamu oldalak áradata pedig éppen ezt az élményt veszi el tőlünk. Én pedig szeretném megtartani az élményt, tehát ha ilyeneket posztolsz, akkor a saját lelki békém, valamint a kamu oldalak visszaszorítása érdekében le foglak tiltani.

Na ezt most megoszthatod.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://zsemlediszno.blog.hu/api/trackback/id/tr638141896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fairy.hu · http://fairy.hu/ 2015.12.05. 22:49:39

"a hülyeségre alapból fogékonyabbak nem egyszerűen kritikátlanabbul gondolkodnak, hanem észre sem veszik sokszor, hogy meg kellene próbálniuk működésbe hozni a kritikai apparátusukat"
index.hu/tudomany/2015/12/03/tudomanyos_breking_az_ezoterikus_eletbolcsessegeket_bekajalok_hulyek/

elstib 2015.12.06. 10:28:00

A mai kommunikációs zűrzavarban, ahol szervezett formában megy a félravezetés, nagyon nehéz "objektív"nek maradni. Miből gondolod (=szerző), hogy te meg tudod különböztetni a valóst az álságostól? De szerintem, amióta világ a világ manipulálják a tömeget az erre alkalmasak.
süti beállítások módosítása