HTML

Mi ez?

Zsemledisznó mindenbe beleüti az orrát. Általános blog, hol ilyen, hol olyan tartalommal. Amolyan véleménymondós, de lesz történetmesélés is.
Magpet szerint. Bővebben?

Friss topikok

Linkblog

2012.11.06. 17:33 magpet

A Zsemledisznó gazdaságélénkítő csomagja

Miért ne találhatnék ki én is egy gazdaságélénkítő csomagot? Elvégre nem értek hozzá. De hátha talál szemet a vak tyúk. A józan paraszti vak tyúk.

A Zsemledisznó gazdaságélénkítő csomagjának kulcsszava az egyszerűsítés. Ezen belül az intézkedések lehetnek direkt pénzügyi természetűek (pl. adók), illetve olyan áttételes lépések, amelyek visszahatnak a gazdaságra (pl. adófizetési morál). Mert hitem szerint a gazdaság rendberakása nem a pénztárcák erőszakos ürítésével, hanem a fejekben történő rendrakással kezdődik.


1. Az adórendszer drasztikus egyszerűsítése.

Minden adó megy a kukába, kettő marad: a cégadó és az ÁFA.

A cégadót a cégek fizetik, kiszámítása roppant egyszerű: a bevételekből levonjuk a kiadásokat, marad a nyereség. Ennek meghatározott hányada (mondjuk 30%-ra tenném) fizetendő be adóként. A többivel a cég azt csinál, amit akar. Szétoszthatja munkabérként, fejlesztésre fordíthatja, a tulaj hazaviheti, tökmindegy. Ha jól gazdálkodnak, akkor növekszik a cég, ha eltapsolják a pénzt, akkor villámgyorsan bedől.

Az ÁFA – ahogy a neve is mondja – a forgalmat, vagyis a fogyasztást adóztatja. Ennél igazságosabb adó nincs: aki sokat vásárol, sokat fizet, aki keveset, az pedig keveset.

Mindkét adónemhez szigorú ellenőrzés kapcsolódik. Mivel nem bonyolult a kiszámítás, a bevallás, a hetente változó paragrafusok követése, ez az ellenőrzési folyamat is egyszerűbb, hatékonyabb, jóval kevesebb embert igényel, mint a jelenlegi túltenyésztett, átláthatatlan káosz.

 

2. A bürokrácia, vagyis az értelmetlenül eltartott vízfej drasztikus csökkentése

Az állam ún. „működési költségeinek” jelenős részét teszik ki a bürokratikus kiadások. Azok a pénzek, amiket értelmetlenül nagyra hízlalt hivatalok és állami intézmények fenntartására fordítunk. Rengeteg ember ül hatalmas ingatlanokban, és minden idegszálával arra koncentrál, hogy ma is alkosson egy új szabályt, mert ellenkező esetben még feleslegesnek tűnhet. A szabály mellé ellenőrző hatóság dukál, akiket szintén lehet szabályozni és ellenőrizni. Ezek azok az intézmények, amelyek csak saját fontosságukat próbálják igazolni önmaguk és a társadalom előtt, miközben ritkításuk senkinek sem fájna.

Erre persze szokás rémülten kiakadni, hogy de hát akkor egy csomó munkahely megszűnik. Így van. De gondoljunk bele: ezek a „munkahelyek” (pl. egy teljesen feleslegesen papírokat tologató önkormányzati tisztségviselő) honnan kapják a fizetésüket? A központi kasszából. Egészen pontosan a központi kasszából kapnak fizetést, ami után a központi kasszából fizetik be az adót a központi kasszába. Nyilván szükség van az állami apparátus működésére, de nem hiszem, hogy ennek a rendszernek a zsugorítása hosszú távon rossz lenne. Most többek között a túlméretes bürokrácia miatt szükséges a cégektől és a nép egyszerű gyermekeitől brutális mennyiségű pénzt elvonni. Ha ez változna, akkor az utcára kerülő közalkalmazottak az egészséges környezetben egészségesen növekedő cégeknél megtalálhatnák számításukat.

 

3. Apró, hangulatjavító intézkedések

Mint a bevezetőben írtam, nem feltétlenül úgy rakható rendbe a gazdaság, hogy minden mozdítható pénzt begyűjtünk az emberektől és cégektől. Meg kell teremteni azt a környezetet és hangulatot, hogy maguktól adják oda. Utópisztikus? Lehet. De kicsiben működik, úgy hívják: vásárlás. Megtetszik egy cipő? Van rá pénzed? Bemész a boltba, és megveszed. Ez a metódus kicsit nagyobban is működhetne: egy normális, biztonságos országban szeretnél élni? Beszállsz a költségekbe: adózol, és nem lopsz. Ehhez persze nem árt, ha egyrészt a megfelelő példát látjuk magunk előtt, másrészt pedig nincs kettős mérce érzésünk. Vagyis hogy valakiknek minden lehet, engem pedig annak a tizedéért elvisznek. Változás a fejekben, fent és lent egyaránt.

Pár aprócska példa, amitől az én hangulatom biztosan javulna, és boldogabban adóznék:

-Az állam a (minimalizált!) papírtologatás költségeit oldja meg a befizetett adómból! Személyi, lakcímkártya, jogsi, forgalmi, örökösödési és egyéb illetékek, hasonlók. Lépten-nyomon elvesz tőlünk párezer forintot az a struktúra, amire mi dobjuk össze a pénzt. A végeredmény ugyanaz, mert nyilván ezek a költségek benne lesznek az adómban, de a hangulat akkor is más. Egyszerű hasonlat: ha egy pizzeriában a paradicsomszósz +150Ft, a felszolgálás +10%, a WC 200Ft, a ruhatár 200Ft, a parkolás 800Ft, akkor az az érzésem, hogy mindenért lehúznak.

-Az állami szférában dolgozók viselkedjenek úgy, mint aki kapott egy jó állást, és becsüljék meg magukat. Nem hatalmat kaptak. Munkát. Még akkor is, ha papíron épp saját maguk munkáltatói, és ezért úgy érzik, bármit megtehetnek. Az állami munkahely legyen ugyanolyan munkahely, mint a civileké. Feladat, amiért fizetés jár. A prémium nem alapértelmezés, hanem tényleg csak rendkívüli plusz teljesítményért jár. Nincs minden segg alatt szolgálati autó, mert ha a fodrász be tud menni a munkahelyére busszal, bringával, saját autóval, akkor ezt a minisztériumi dolgozó is meg tudja tenni.

-A NAV és a rendőrség szolgáltasson, ne pénzbehajtóként működjenek! Ha meglátok egy rendőrt az utcán, akkor azt akarom érezni: „de jó, hogy itt vannak, biztonságban vagyok”, és nem azt, hogy „vajon mennyi pénzemet akarja elszedni ez a jóember azért, mert a viccből kitett 30-as tábla mellett 40-nel gurultam el az elhagyott TSZ-úton?”

Hát valami ilyesmi. Tudom, nem egy konkrét költségvetés, de annak mi értelme lenne, hogy teleírom a posztot számokkal, majd hetente átírom az egészet? A konkrét számokkal akkor lesz értelme foglalkozni, akkor bízhatunk valamiféle stabilitásban és kiszámíthatóságban, ha a rendszer átláthatóra egyszerűsödik, és a fejekben elkezdődik némi átrendeződés.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://zsemlediszno.blog.hu/api/trackback/id/tr804893906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása