HTML

Mi ez?

Zsemledisznó mindenbe beleüti az orrát. Általános blog, hol ilyen, hol olyan tartalommal. Amolyan véleménymondós, de lesz történetmesélés is.
Magpet szerint. Bővebben?

Friss topikok

Linkblog

2012.09.04. 09:24 magpet

Basszátok már meg a hiteleket és pályázatokat!!!

Elnézést, ha kicsit vulgáris, de így talán az első mondattól kezdve érthető. Készül a 2013-as költségvetés, megint szó esik a vállalkozások támogatásáról. De semmi újdonság, mindig a régi nóta. Most persze hitel kevésbé, főleg pályázat. Munkahelyteremtés, megőrzés, EU, stb.

Egészen kis vállalkozóként kérdezem: vajon miért van az, hogy sok éve minden kormány csak így képes értelmezni a vállalkozások támogatását? Az miért nem merül fel, hogy ha egy kicsit kevesebbet vesznek el, ha egy kicsit egyszerűsödnek az adminisztrációs terhek, akkor az a szerencsétlen kisvállalkozó talán önjáró is lehetne? Nyilván fontos demonstrálni, hogy a kicsik a kormány oltalma nélkül elpusztulnak, de tisztelettel jelezném: nem kérek ilyen oltalmat! Inkább levegőt.

Természetesen szükség van hitelekre és pályázati lehetőségekre, de nem ez az egyetlen csodafegyver. Ezek a dilettánsok (és most nem a jelenlegi kormányra gondolok, hanem hangsúlyozottan sok éve mindegyikre!) csak úgy tudják elképzelni a „cég”-et vagy „vállalkozás”-t, hogy egy hatalmas irodaházban dolgozik 8 ember, és van melléjük 70 másik, akik HR-esek, pénzügyesek, könyvelők, könyvvizsgálók, jogászok, stb. Ez a hatalmas apparátus pedig rohadtul ráér egész nap, pályázati kiírásokat bújnak, a jól csengő tendereken el is indulnak, különféle hivatalokba papírokért rohangálnak, igazolásokat szereznek be, igazolják az igazolás beszerzését, stb. Tehetik mindezt azért, mert a cég amúgy olyan jól hasít, hogy a 8 dolgozó munkája bőven eltartja az egész kuplerájt, így nekik nincs más dolguk, mint mindig üres vödröt tartani a folyamatosan nyitva lévő pénzcsapok alá.

Legyenek tehát pályázatok egyedi projektekre, értelmesen, tisztességes feltételekkel kiírva! Az is rendben van, hogy egy milliárdos pályázat komolyabb papírmunkát igényeljen, mint egy pár milliós. De hogy az egyszerű napi működéshez is lassan a pályázat az egyetlen megoldás, az azért beteges. Mert ugye most ott tartunk, hogy a cégek sorra csuknak be, küldik el az embereket. Ezek megmentésére pedig sorra születnek a csodálatos pályázati lehetőségek. De könyörgöm: egy döglődő, leépülő cégben éppen erre lesz erőforrás? És dolgozni ki fog?

Próbált már valaki derék törvénylakotóink közül egy-két személyes, apró vállalkozásként egy EU-s vagy akármilyen pályázaton indulni? Mert hiába a jól csengő támogatási összeg, az elképesztő bürokratikus maszturbáció a hazai cégek többségét kizárja a lehetőségekből. Mikor jön el a pillanat, amikor a két alkalmazottal dolgozó zöldségesnek elég lesz a répához érteni, és nem kell otthonosan mozognia a magyar- és nemzetközi jogban ahhoz, hogy tisztességgel megéljen?

Időnként kicsit úgy érzem magam, mint a klasszikus történet vak szereplője, akinek esze ágában sincs átmenni a túloldalra, de erőből átsegítik. Pedig az is bőven elég lenne, ha nem törnék el a fehér botját, nem gáncsolnák el, és nem röhögnék ki. Csak hagynák szépen ballagni a dolgára.

236 komment · 5 trackback


A bejegyzés trackback címe:

https://zsemlediszno.blog.hu/api/trackback/id/tr994754077

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kidobunk az ablakon több 100 milliárd forintot? 2012.09.13. 11:15:50

Erősen megdorgálta a kormánypárti polgármestereket Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz és a KDNP sárvári frakcióülésén, azért mert több százmilliárdnyi uniós forrás „áll beragadva" országszerte. Furcsa, hogy éppen a miniszterelnök hozta fel ezt a szám...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.09.04. 19:20:02

Unortodox gazdaságpolitikusunk soha nem dolgozott a versenyszférában, ám rengeteget igazgatott, elnökölt, kurátorkodott. Hogyan irányíthatja egy ország gazdaságát az, akinek egyetlen nap munkatapasztalata sincs a versenyszférában? Céget nem vezetett, p...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.09.04. 19:18:32

Egy évnyi szociológus szakmai gyakorlata van, 24 éve agresszív, gátlástalan megélhetési politikus, aki 1990 óta ki se tette a lábát a Parlamentből, hogy körbenézzen a magyar valóságban. Szónoki képességei rendkívüliek, a politikai marketing és a tömegm...

Trackback: Vállalkozol vagy pályázol? 2012.09.04. 18:56:54

El kell döntened, mert a kettő együtt nem megy. Lobster nagyon szívesen vállalkozna, de olyan érzésem van, mintha valaki valahol hülye szabályokat hozna, amiket titokban tart, de ettől függetlenül érvényesek rám. Csak arra szolgálnak, hogy valamiért m...

Trackback: Vállalkozol vagy pályázol? 2012.09.04. 18:56:48

El kell döntened, mert a kettő együtt nem megy. Lobster nagyon szívesen vállalkozna, de olyan érzésem van, mintha valaki valahol hülye szabályokat hozna, amiket titokban tart, de ettől függetlenül érvényesek rám. Csak arra szolgálnak, hogy valamiért m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2012.09.04. 22:07:52

"Miért van az, hogy sok éve minden kormány csak így képes értelmezni a vállalkozások támogatását?"

Mert ebből lesz pénze a haveroknak. Attól, hogy te kevesebb járulékot fizetsz, nekik nem lesz jobb.

komplikato 2012.09.04. 22:10:31

@prosequor: Nyilván az összes vállalkozás nagyobbik része mind sík hülye, olyan véletlenül sincs, hogy nem szerepel bizonyos emberek bizalmi köreiben és onnantól ha mindent betervez és meggebed sem lesz neki megrendelése?

komplikato 2012.09.04. 22:12:09

@Egyedi nicket kell megadnod: Persze a haverok meg, véletlenül persze, mindenféle egyedi engedményt kapnak, ha véletlenül stikliznek, akkor véletlenül sem vizsgálja ki senki és az is természetes, hogy külföldi cégeken át adóznak, véletlenül sem ide ...

Egy igaz ember 2012.09.04. 22:12:19

Az egyéni vállalkozókat már évek óta minden kormány megsarcolja. Gyurcsány kezdte, Bajnai folytatta és Orbán ugyanúgy jóváhagyta.

Megnézte már valaki, hogy mennyi járulékot kell fizetni egy egyéni vállalkozónak? És azt is, hogy ezért kevesebbet kap, mint aki alkalmazott?

soproni1 2012.09.04. 22:14:56

@prosequor: Egyetértek, de ha tudom, hogy el fogok esni, akkor el sem indulok. Most pl. A bankok úgy álltak bosszút a szivatásukért, hogy folyamatosan nyújtott ( tehát nem új) hiteleket leállítottak. Tehát szinte biztos, hogy a már működő vállalkozásokat és ezzel a gazdaságot vágták haza. Vagy ott van az E-star esete. Milliárdokat beruházott, komplett városokat látott el távhővel vagy gázzal és egyszer csak jött egy buzi, aki azt mondta, hogy nem biztos, hogy jogos a cég követelése. Ameddigre kiderül, hogy jogos volt, már csak a csődbiztos tud követelni. Akik ma kezdenek vállalkozni, azok már tudják, hogy az állammal nem szabad üzletelni, de akik régóta vannak a piacon, azok megszívták. Fönt írta valaki, hogy olyat kell gyártani, amit más nem, akkor tuti a jövő. A mai környezetben a
gyártás költséges, a vevők meg nem fizetnek.

csaba03 2012.09.04. 22:22:58

a posztolónak igaza van

prosequor · http://www.vallalkozas-okosan.blog.hu 2012.09.04. 22:29:57

@komplikato:
Hol írtam olyat, hogy az összes vállalkozás sík hülye? Arra pedig, hogy honnan lesz megrendelése, és várhatóan mennyi, létezik egy eljárás, hogy megpróbálja előre felmérni, üzleti tervezésnek hívják.

@soproni1:
"Egyetértek, de ha tudom, hogy el fogok esni, akkor el sem indulok. " Ezzel nem értek egyet. Akkor is elindulok, csak megpróbálom előre kitalálni, mit csinálok akkor, ha mégis elesek. :)
Tény, hogy sok vállalkozás hitelét (Széchenyi-kártya pl.) még jól fizető adósként sem újították meg, és ezzel szinte biztos, hogy rosszat tesznek a cégeknek és rajtuk keresztül az államnak is. Az E-Star esete létező, de elég egyedi eset, messzemenő következtetéseket nem lehet belőle belőle levonni.

Yoss 2012.09.04. 22:35:22

@hümhüm: Te ennyire egyszerű vagy? Stílusosan: Bazzeg, pont erről van szó!! Ezek mellé még állj neki pályázatokat írni, meg folyamodni, ide-oda.. Dolgozni meg ki a fasz fog??

Valaki2 2012.09.04. 22:38:07

@soproni1: Havernek így dőlt be a cége, sz@ros 1-2 milliós forgótőke hitelét vonta vissza a bank, mire mondta, hogy ember, akkor be fog dőlni a cég. A bankot nem érdekelte, a cég bedőlt, de a végén a bank járt rosszabbul...

monddazigazatmar 2012.09.04. 22:38:53

@Blogger Géza:
Nem érted se a posztolót se engem. Ő azt modja, mint én is, hogy nekem nem kell pályázati pénz, én nem akarok pályázni, hitelt felvenni, meg semmit. Szeretnék adózni, meg megélni a vállakozásomból, és nem könyvelőre, pályázatiróra meg banki ügyletekre elbaszni a bevételt.
AZ EVA lehet, hogy 37%, de nem mindneki EVÁs. Társasági adó 10%. Ja. Meg az összes mindenféle járulék, elvárt adó, iparűzési adó, tököm tudja. Ja, azért nem tudom, mert rábizom a könyvelőre, hogy engem ne is idegesitsen mondja az összeget, hogy mennyit kell utalnom, aztán szentségelek. Ahogy itt valaki hozzászól, lehet, hogy sokat mondtam hogy bruttó 40%a nálam marad. Azt hiszem tényleg kevesebb az.

dobzse.laci 2012.09.04. 22:39:40

@hümhüm: Drága barátom, áruld már el, hogy pl. a menetlevél mi a picsának kötelező? (arról a kis magyar perverzióról nem beszélve, hogy ha te magadnak (magánszemélyként) veszel pl. hobbicélra egy dobozos kis gyöszt, akkor is kell.)
Ha sok az autó, akkor a tulaj úgy is vezettetni fogja, ha kétszemélyes a cég akkor meg csak tudják, ki hova megy.
Elszámolás meg az üzemanyagszámlák alapján történik, tehát sem a rendőrnek, sem az atyaúristennek semmi köze hozzá.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.09.04. 22:43:27

@Golgotai: És akkor mi leszünk korruptak, vagy az új elit :D:D:D:D:D
Bocs, de kurvára nincsenek illúzióim.

Sparti300 2012.09.04. 22:45:12

Komolyan mondom nem nagyon értem, hogy mi a faszt kell vitatkozni olyan dolgokon, ami teljesen nyilvánvaló. Az EU. piacot szerzet csak Magyarországgal és a többi volt szoc. országokkal. Hát majd baszik v. basznak kavicsot adni azért, hogy vissza vegyék az újonnan belépett EU-s tagok a jó kis zaftos piacukat. Nem kéne ennyire hinni az EU-s cóbik bibliájának, mert egy kalap szart sem ér. Persze azok akiket beültettek(gyerekeiket)a minisztériumokba a volt (MŰ) komcsik, csak azok imádják ezt a fajta kódúsbaszta rendszert.

tintamin 2012.09.04. 22:45:56

Egyik kormány szakértőbb, mint a másik. Ez most jobban, mint az előző.

Abból is látszik, hogy milyen jól megy a szekér.

MarbleC 2012.09.04. 22:49:53

@nyubocs:
Most, hogy megengedted nyubocsnak szólítanálak.

Látom érted a humort.

villamos alóli kacaj 2012.09.04. 22:56:04

@magpet:
Ez tiszta dolog!
Én csak azokat a kényszervállalkozásoknak nem látom értelmét akik elavult korszerűtlen eszközökkel próbálnak meg talpon maradni, mert az biztos nem megy.
+ az EU-s pályázatokhoz tartom őket lehetetlennek, kb.. 90:10 arányban.

MarbleC 2012.09.04. 22:56:47

@monddazigazatmar:

Csak egy tipp. A könyvelő a NAV általad fizetett alkalmazottja, ha az alapján fizetsz, amit ő mond, akkor a sűrű ködben vezeted a vállalkozásod pénzügyeit.

Én minden hónapban megsaccolom (árfolyamok miatt) az áfát és egy évben legalább egyszer hibát találok a könyvelő számításába.

Elnézett EUR, USD vagy HUF számla keveredik, kétszer számolva, stb.

Súlyos ezreket spórolok meg vele, plussz tudom, hogy hogy áll a cég most és fél év múlva hogy fogunk állni.

G. Wolf 2012.09.04. 23:00:16

Alapvetően egyet értek a posttal...

Inkább csak annyit hozzátennék, hogy eleve rossz, hogy csomóan kényszervállalkoznak (nyilván nem önként és dalolva...), ami nagyon rossz a vállalkozói morállnak is...

Aki meg akar vállalkozni, olyan közegbe kerül hogy valami hihetetlen: fizetési nem teljesítések, igénytelen áru beszállítás (amiből meg utánna kibaszott nehéz az elvárt minőséget tovább szállítani), és mindezt időre.

Állam kurva sokba kerül - nevetséges, hogy minden piti szar dologért 3-4-5 féle fajta adót kell fizetni, és mindezért cserébe szar/szemét/fos állami "szolgáltatás"... (órák eltöltése a hivatalokban, órák az egészségügyben...)

Maguk a pályázatok sokszor tényleg teljesíthetetlenek...

Saját példa: tavaly előtt, meg azelőtt meg azelőtt.. jó pár évig állandó volt a pályázat kiírása egy bizonyos agrár pályázatnak, úgyhogy tavalyi elmaradt. Mi idén meg készültünk rá. Kb 4M beletettünk hogy a cég teljesen felkészüljön, fasza legyen minden, pályázatíró folyamatosan monitorozta a helyzetet mit hogy csináljunk. Majd pályázat kiírása előtt 2-3 nappal szólt hogy szar van a palcsiba mert idén nagyon megváltoztatják a kiírást (ami jogilag rendben van, hiszen a kiírás számít) egy szó mint száz az lett a vége hogy csomó munkával (és pénzzel!) felkészültünk, majd nem tudtunk elindulni... Pályázat író széttárta a karját és visszaadta a pénzét, hogy így nincs értelme, mert kiszórnak minket... nem rajtunk mult.. (amúgy sokat dolgozott a munkán ő is). És sokakkal ellentétben mi felkészültünk...

Nah mindegy, ez csak egy történet, hogy miért NEM megy a KKV szektor... és még ki tudja hány van aki hasonló cipőben jár...

Aztán ha ez megy sokáig úgyis az lesz hogy Atlasz vállat von... vállalkozói szellem elhúz mosogatni londonba... többiek meg itt maradnak egy kibaszott veszett világban... Jó szórakozást majd hozzá...

ijontichy 2012.09.04. 23:00:59

@hümhüm: "Könyvelés , alkalmazott bejelentése..."
Nem a nyilvántartás elvárása a legnagyobb gond, hanem tartalma, és szapora változásai. Nézzük csak a felsorolás által érintett részleteket, mindjárt élen a remekbebonyolított, adójogszabályokat. Ráadásul gyakrabban változnak, mint a Matolcsy gatyája. És ez igaz más területekre is. Egy ingatlan-nyilv. ügyletre, mire az előadójához kerül (merthogy lassan egy vesszőhibáért visszadobják), megváltoznak a vonatkozó jogszabályok (és ez nem vicc!). Ez az ország belefullad a szabályozásba. Ergo a bloggernek igaza van, elvégre pont a kisvállalkozások szívnak. Annyira tré és bizonytalan a szabályzó környezet, hogy ahol több a lóvé, már megéri "pingpongozni" (határon túli cégek, offshore stb.). A magyar kis-közepes vállalkozásoknak nincs nagyobb ellensége, mint a vízfejű bürokrata magyar állam. Ez rontja a versenyképességet, amin mit sem segítenek az agyonbonyolított pályázatok.

dr. pretender 2012.09.04. 23:02:01

@lobaszopiatej: a széchenyi tervben szerinted milyen pénzeket osztanak ki? elárulom: eu-sakat :))

gyakorlatias 2012.09.04. 23:12:03

Kedves blogtársaim,
mindannyian csak a pályáztatásoknak csak az egyik oldaláról beszéltek. Persze van ott probléma bőven. Lehet szidni - nem is alaptalanul.
De van egy másik is!
Mit gondoltok, miből finanszírozzák a pályázatok előkészítési, bírálati, ellenőrzési, beszámolási feladatokkal kapcsolatos költségeit? És miből a sok irányító hatóságot, közreműködő szervezetet? És miből a Váci úti (és a többi) "pályázati komplexum" megépítését, fenntartást, a benne dolgozók személyi juttatásait? Van fogalmatok arról, hogy ez mibe kerül? Sokba, nagyon sokba. Körülbelül az összes pályázat összes pályázója által az összes megpályázható keret harmadába-felébe!!! Persze a sok hozzá nem értő hivatalnok alkalmazása valamelyest enyhíti a munkanélküliséget - de talán nem ezen a fronton kellene eredményeket felmutatni! A korrupció és az ingyenélés itt kezdődik, a pénzek odaítélésénél csak folytatódik!
És még valami: a trágár szavak használatával csak a felsőbbrendűségeteket tudjátok hangoztatni, azt, hogy nem veszitek komolyan blogtársaitokat. Így azonban csak ellenszenvet ébresztetek - de meggyőzni képtelenek vagytok bárkit is.

deci-feles 2012.09.04. 23:15:36

Üdv
Nem olvastam végig a kommenteket, de könyvelőként sok iparágra rálátok. Ma pályázat nélkül beruházni enyhén szólva felelőtlenség. Egyszerűen képtelenség bármilyen esetében a hitelt kitermelni. Persze csak a magyar árakat nézve. Kicsit nyugatabbra ez már nem gond, csak magyarként nem kapsz olyan árat a szolgáltatásodért. Ha nem hitelből, hanem saját tőkéből csinálod, akkor a bankbetéttel jobban jársz. A pályázat volna a megoldás, de előfinanszírozni csak kevesen tudják. Az elnyerése nem gond, csak bank nincs, aki adja hozzá a pénzt. Azt kell bizonyítanod, hogy pályázat nélkül életképes a terved!!!! Ma egy 15 tonnás kotró 8000 ft-ért dolgozik óránként, holott az új ára 40-45 millió, ki tudja azt bizonyítani, hogy az óradíjból a költségek levonása után ez valaha is megtérül?

komplikato 2012.09.04. 23:17:40

@dr. pretender: "a széchenyi tervben szerinted milyen pénzeket osztanak ki? elárulom: eu-sakat :))"

Azért teljesen tök sötét embereknek segítségül ott van a Széchenyi tervhez kötődő összes médiában egy bazi nagy EU zászló. :D

Kron 2012.09.04. 23:19:40

teljesen korrekt a post. én is évek óta pályázatokkal (főleg uniós) foglalkozom. elsősorban auditorként, néha íróként. kis és mikro vállalkozásnak 1-5 milliós összeget igényelni szinte lehetetlen, 20 milliónál kezdődik (de inkább 50), ahol szóba állnak a vállalkozóval. a "bátrabbak" ezt (a szükséges pénz tízszeresének felvétele) bevállalják, és elmegy a pénz nagy része a semmire: referencia alibik, pályázatírás, fedezőszámlák, közigazgatági, hatósági igazolások beszerzése, "szívességek" kompenzálása stb.

a kevésbé "bátraknak" meg szinte esélyük sincs elnyerni azt az összeget, amire valóban szükségük van. egy 20 milliós pályázat nálunk kb. 2-500 oldalnyi beadandó, és mellé vagy 200 oldal az ellenőrzési, teljesítési papíranyag. a szlovákoknál pontosan ugyan ez a pályázat cakk-pakk 100 oldalnyi anyag (beleértve az auditot is), a szerbeknél meg kb. 30 oldal. (és sem a szerbeknél, sem a szlovákoknál nem hallani több visszaélést és lopást, mint nálunk.)

Köz-Legény 2012.09.04. 23:25:47

A probléma az, hogy egyszerűen nem felhasználhatóak a pénzek.

- új ötletre: minek? van régi, ahhoz értek, beleástam magam, tudnám csinálni, jobban is, mint azok, akik most az én ötletemet nézték ki maguknak, és nyertek hottá 10 millát.
- Bővítésre: hja, ez a tuti. A jelenlegi csökkenő tendencia mellett ruházzak be, majd biztosan ki fogja termelni
- meglévő működésre: ha eddig nem vágtak volna agyon mindenféle adóval, válsággal, nem fizető ügyfelekkel, akkor lenne egy megfelelő cégem. De így tartozok 100 felé, NAV, önkormányzat, stb. Így is adnak támogatást? ja, hogy nem?

prosequor · http://www.vallalkozas-okosan.blog.hu 2012.09.04. 23:27:53

@Köz-Legény:
Szarul működő, veszteséges cégnek lyukakat tömködni a világ egyetlen országában sem adnak se hitelt, se támogatást.

Kron 2012.09.04. 23:33:23

@gyakorlatias: szerintem az itteni kritikákban pont az általad említett intézményekre gondolnak a legtöbben. hiszen pont ezek írják ki az irreális pályázatokat, pont ezek támasztják a kis- és mikrovállalkozások álltal teljesíthetetlen adminisztrációs terheket a pályázók felé és itt születnek a döntések is.
az már csak hab a tortán, hogy ezekben a szervezetekben "rendes" piaci fizetésekért (azaz az átlag hivatalnokok fizetésének és juttatásainak a többszöröséért(!) dolgozik az a több ezer(!) ember.

Köz-Legény 2012.09.04. 23:36:11

@prosequor: Na ja, de talán azért működnek szarul, mert nagy az elvonás mértéke. Ezen kéne inkább segíteni, nem pályázatokkal értelmetlen fejlesztésekbe kényszeríteni a kisvállalkozókat. Ha nem kellene ennyit adminisztrálni, trükközni (amire rengeteg máshol is hasznosítható energia elmegy), 54 felé fizetni, akkor a most rosszul működő kisvállalkozás is tudna nyereséget termelni.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.09.05. 00:10:40

@Kőmíves Kelemen: "Voltál valaha vállalkozó, te nyomorék?"

Blogger Géza kormánypropagandista, ezt minden rutinos indexes kommentelő tudja. innentől kezdve tilos az etetése.

dr. pretender 2012.09.05. 00:10:42

@komplikato: az NGM-ben már régóta dolgoznak egy adimisztrációcsökkentő csomagon, nem tudom, hogy áll a dolog... de legalább eszükbe jutott :D

Phrascarica 2012.09.05. 00:24:37

@dr. pretender: " az NGM-ben már régóta dolgoznak egy adimisztrációcsökkentő csomagon"
...és hová kell beadni az adminisztráció csökkentéshez szükséges bizonylatokat, igazolásokat, számlákat?? :D

Kakimaki0123456789 2012.09.05. 00:25:05

@Kara kán: Érdekes, engem te biztos libsibolsinak sorolnál be (bár egyrészt elég centrumpárti, csupán csak piacbarát vagyok, másrészt a bolsi és a libsi kizárja egymást, harmadrész a bolsi ma a fidesz) de pont én is ezt gondolom: álami pénz újraosztás helyett inkább hagyják a pénzt az embereknél!
Mert az állam egy végtelen pénznyelő, azt csak ígérgeti hogy jól osztja újra a pénzeket, valójában minden felelősség nélkül leginkább a saját pazarló vízfejének a fenntartására és korrupcióra (lsd simicskázás) költi.

Kakimaki0123456789 2012.09.05. 00:27:35

@dr. pretender: Oh azt nem merik melépni mert le kellene építeni pér 10 ezer felesleges bürokratát, és fel kellene adni azt a nagyon kényelmes rendszert ahol az állampolgár úgyse tud semmit elérni az állami bürokrata gépezetben, ergo azt hiszi neki nem is szabad. Még a végén kiderülne hogy az állam az állampolgárokért van és nem fordítva!

Ianas 2012.09.05. 00:47:16

@Blogger Géza: Értem, tehát a kis vállalkozások dögöljenek meg. :D

Hülye?

Súgok. Igen.

Bélabáttya (törölt) 2012.09.05. 01:32:20

@Blogger Géza: Te, az nem a haszonkulcs. Hanem az a kis összeg, ami esetleg a haszonkulcsból megmarad. Ha megmarad...

breki11 2012.09.05. 02:06:04

szegény posztoló nem a megfelelő iskolába, egyetemre járt és rossz szobatársat választott :(
bocsi...

raczandris · http://antennaszerelés.hu 2012.09.05. 03:14:09

Úgy tudnák legjobban támogatni a kisvállalkozókat ha a bevételükkel arányosan állapítanák meg a TB és egyéb terheket.
Pl 2010 ben kb 40 e Ft volt a TB járulék.
Aki csak havi 80-90 e Ft -ot tudott keresni még mindig maradt 40-50 e Ft-ja .
2012 Jan 1 .-től (a csökkenő bevételek ellenére ) megemelték a TB és egyéb járulékot 57 e Ft -ra .
A 80-90 e Ft-ból marad kb 20-30 e Ft-ot .
Ez még a segélynél is kevesebb.
Hogy akkor miért vállalkozóként akar megélni ? Azért mert gyerek, szülő vagy házastárs ápolását csak így tudja megoldani. Alkalmazottként el sem tudna helyezkedni.
Sokan csak azért vállalkozók mert így a munkaidejük kötetlen és nem is akarnak havi 160 órát dolgozni csak pl: a felét.
Miért kell nem létező bevétel után járulékot fizetni a semmiből ?
Ha pl: télen nincs munka miért kell ugyanannyit fizetni mintha dolgozna?

Ha hagynák azt , hogy a kevés bevétellel rendelkező kisvállalkozások is életben maradjanak nem kellene segélyt és helyettük a járulékot fizetni az államnak .

nu pagagyí 2012.09.05. 03:53:32

@prosequor:
"Szarul működő, veszteséges cégnek lyukakat tömködni a világ egyetlen országában sem adnak se hitelt, se támogatást."

Nálunk igen. Mi más lenne a munkahely megörzési támogatás. Támogatás nélkül a dolgozó nyilván többe kerülne, mint amennyit termel.

A cikkírónak igaza. A nyakra-főre osztogatott támogatások helyett stabil és méltányos adózásra, kisebb bürokráciára, az értelmetlen előírások eltörlésére lenne szükség.

Támogatást csak beruházáshoz adnék, az általa generált adótöbblet fejében, amit számon kérnék.

Pic 2012.09.05. 04:35:26

@Ringo Starr:

Egyetértek az előttem szólókkal.

Mi 4-en vagyunk. Van 10 éves múltunk a szakmában.

Voltak faf tulajdonosaink, akik szépen majdnem becsődöltették a céget 2009-ben. Akkor adták át a cégvezetést nekünk. Tavaly (2011!) jöttek rá, hogy gondjaink vannak. Végre megnézték a 2009-es számokat.... Mindezt akkor (!) amikor mi már megháromszoroztuk az árbevételt és a cég nyereséget termelt? Összevesztek, be akartak zárni és elküldeni mindenkit.

Összebeszéltünk, csináltunk egy Kft-t, kifizettük őket és most magunknak dolgozunk.

A nagy DUMA ellenére SEMMILYEN támogatásra nem vagyunk jogosultak, pedig minket a kormányzati kommunikáció szerint kurvára támogatnak!

A normál üzlet nehéz manapság. Az embereknek nincs pénze. A közszféra (iskola, kórház, önkormányzat, stb) megrendelései veszélyesek, sokszor nem fizetnek. A nagyobb ügyfeleket lenyúlják a nagyok...

Naponta kapom a hangzatos leveleket, hogy "támogatnának", de valahogy sose felelünk meg a feltételeknek.

1.
- Nincsen még egy éves a cég? Akkor nem.
- de hát maguk induló vállalkozásokat támogatnak...
- akkor sem.

2.
- Pesti cég?
- Igen. Tudja Magyarországon a kereskedelem 90%-a ott van ezer éve...
- Sajnálom közép-Magyarországra nincs támogatás

3.
- maguk exportálnak is?
- kereskedő cég vagyunk, előfordul.
- akkor nincs támogatás

TELJES mértékben egyetértek a cikkíróval.

Kooppaany 2012.09.05. 04:36:57

Teljesen jó a poszt, valóban így van. A vállalkozók nagy része megélhetési kényszerből az, ami. Nem extra forrásokat akarnak, csak pusztán a vállalkozásból többségük nem tud megélni. Ha már támogatás, legyen célzott - és neki megfelelő. Ha tömeges igény van rá, lehessen akár százezres nagyságrendű is a támogatás. Tételezzük föl, hogy a kormány tényleg segíteni akar. Akkor, kedves Géza, segíts kidolgozni az igényeknek megfelelő intézmény- és feltételrendszert. Garantált lesz a hasznosulás (és a szavazat).

hogyan 2012.09.05. 05:09:41

Ezt a posztot mindenki nyomtassa ki és 2014-ben csak olyan parikajancsi neve mellé tegye az x-et, aki hajlandó számonkérhető ígéretet tenni, hogy e szerint fog képviselni.
Vérszerződéssel megpecsételve, pálinkával leöblítve, hogy a hagyományoknak is tiszteletet adjunk :)

Angliában kezdeti időszakra adót sem kell fizetni, így adva lehetőséget bárkinek kipróbáli, mit tud. Az eszközök mellett a könyvelő bére is visszatéríthető, és egyéb nyalánkságok. Minderről világos kérdezz-felelek kormányzati tájékoztatás és egyszerű adózás, keményen büntetve a csalást.
Nem kell atyáskodni az emberek felett, nem fáj a szabad piac. Erre jön a jó befektetői besorolás, meg az IMF hitel is.
Akik ezt nem támogatják azok buták, vagy túl nagy érdekük van a lehúzásokban, kartellezésekben.

www.hmrc.gov.uk/startingup/

renevol 2012.09.05. 05:17:05

Magyarországon a mindenkori kormányzat célja az osztogatás. Beszedni minél több pénzt és aztán visszaosztani, teljesen mindegy, hogy hogyan, milyen elvek mentén (pontosabban elvek teljes hiányában). Két cél valósul meg így párhuzamosan, egymást erősítve:

1. A borzalmasan hatalmas állami osztogatásból tud csak keletkezni a valóban nagy volumenű korrupció. Minél több a diszkrecionális úton (= nem jogszabály által meghatározott automatizmus, hanem emberek egyedi döntései által meghatározott, pl. pályázati úton) elosztogatható pénz, annál többről dönthetnek úgy, hogy a saját cégeik nyernek. A diszkrecionális újraelosztás a korrupció elsődleges forrása. (Példa. Az újraelosztási módok közül mondjuk a nyugdíj nem igazán alkalmas korrupcióra - ott jogszabály által, automatizmusok mentén történik az újraelosztás. Annál inkább alkalmas rá pl. az autópálya-építés, 4-es metró-építés, stadionépítés, stb - nem jogszabályban lefektetett automatizmusok, hanem emberek egyedi döntései határoznak pénzek kifizetéséről.)

2. Összefüggésben ezzel, az állam, a kormányzatok törekszenek arra, hogy ők tűnjenek az elvek, ideák egyedüli birtokosainak és a gazdasági élet irányítójának, a fejekben is. A totális hatalom megvalósítói szeretnének lenni. Tehát hiába hagytuk úgymond magunk mögött a szocializmust, mégiscsak visszatért a demokrácia legfőbb ellensége, a totális hatalom állami úthengere. Nem Viktorék fordulnak a nép felé, meghallgatva, hogy mi a véleményük egy adott dologról - hanem az emberek alkotnak olyan véleményeket, amiket a Politikus Úréktól, _odaföntről_ hallanak. Nem adót csökkent az állam, hanem beszedi és visszaosztja - "odafönn biztos jobban tudják". Az újságok tele vannak a politikai pártok képviselőinek nyilatkozataival. Lassan már az időjárásról is politikusokat kérdeznek meg - hiszen a Politikus Úr mindent tud. Társadalmunkban a Politikus Úr az űbermens. Hiába volt arról szó, hogy a szocializmus kivégzésével vége a tekintélyelvű kormányzásnak: gyakorlatilag semmi nem változott ez ügyben, és a kormányzatok hatalmas erőfeszítéseket tesznek arra, hogy lehetőleg a GDP 100%-át oszthassák újra, és a mindenhez értő testületként tűnjenek fel az emberek szemében, akik meg is érdemlik a világ összes pénzét. Ahelyett, hogy az embereknél maradna a pénz, a Nagyságos Úrékhoz, a Hatalmas Államhoz kell fohászkodni pályázat formájában, hogy ugyan már, adja vissza az erővel elvett pénzed. Ha kegyes a Hatalmas Állam, akkor akár vissza is ad, és közben úgy tesz, mint aki baromi jó fej, hogy ezt megengedi neked ("gazdaságfejlesztés", "vállalkozások támogatása", "munkahelyvédelem" stb), és úgy tesz, mintha ő teremtette volna azt a pénzt. Mindeközben az állam 0%-os hatékonysággal képes dolgozni ügyeken: az Állami Számvevőszék legutóbb pl. megállapította, hogy az utóbbi években foglalkoztatás növelésére elköltött 1850 milliárd (!!!) forint teljesen feleslegesen lett beszedve és elköltve, mert kimutathatóan nem csak, hogy semmi haszon nem származott belőle, de rossz hatással is volt, kontraproduktív munkát végeztek.

Ezért volt számomra a rendszerváltás óta történt legbrutálisabb reakciós cselekedet a manyup-pénzek Fidesz-kormány általi gyors kisajátítása és felélése. A nagyon kevés valóban kapitalista, valóban demokrata államreform-töredék legkiemelkedőbb zászlóshajóját süllyesztette el a mocskos kommunista Fidesz.

100%-osan visszatértünk a kommunizmusba: az állampolgár a végletekig kiszolgáltatott lett ismét a gazdasági fölényével visszaélő, az elvek, ideológiák monopol birtoklását hirdető állammal szemben. Borzalmasan nem jó ez így.

Ennek a világnak az ellentéte a liberalizmus. Nem véletlenül lett szitokszó a liberalizmus, ugyanis a mindenkori államhatalom mindent magasan felülíró, első számú érdeke, hogy a lehető legkevésbé legyen átlátható a működése, és a lehető legtöbb pénzt vehesse el lázongások nélkül az emberektől. Jusson eszébe mindenkinek, hogy amikor negatív kicsengésű liberálisozást hall, akkor ennek a mocskos rendszernek a hittérítőit hallja, ennek a mocskos rendszernek a katonáival áll szemben. Aki a liberalizmusra fúj, az a vízfejű, elnyomó, kisajátító, osztogató, korrupt kommunista államot élteti. Minden egyes esetben, mindenféle kontextusban. Hiába van ilyen vagy olyan csomagolásban.

hogyan 2012.09.05. 05:21:50

Még egy pár link ötletelni:

www.hmrc.gov.uk/selfemployed/
HM Revenue & Customs - information on setting yourself up for self employed status.

www.businesslink.gov.uk/bdotg/action/layer?topicId=1073875654
Businesslink - how to set yourself up with self employed or sole trader status.

www.shell-livewire.org/
- for 16-30 year olds who want to start and develop their own business.

www.j4bgrants.co.uk/
- information about grants available to help starting a business.

hogyan 2012.09.05. 05:31:03

@renevol:
ja, még a szocializmusban is nagyobb nemzeti öntudat volt az emberekben, mint ebben a masírozós katonásdiban

hogyan 2012.09.05. 05:41:24

@hogyan:
Még annyit tennék hozzá, hogy évek száműzetése közben jön rá az emberfia, hogy a nemzeti öntudatunkat nem pártok osztogatják szimbólumokba csomagolva.
A közös nyelv, a kultúra és a szülőföld alkotja.
Sok skert!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.09.05. 06:47:31

@ijontichy: ""Könyvelés , alkalmazott bejelentése..."
Nem a nyilvántartás elvárása a legnagyobb gond, hanem tartalma, és szapora változásai. "

Meg az a rakás seggfej vállalkozó, aki nem akar fizetni a melósai után - sóherságból, vagy mert nem tudná kitermelni (de akkor meg kb. életképtelen a cég)...

Harmadik... Amíg egy országban jobban megéri becsődöltetni egy céget, mint működtetni, addig ne is várjunk semmit...

nu pagagyí 2012.09.05. 07:01:48

@Kooppaany: A kormány azzal segítene a legjobban, ha az állampolgárok gazdasági aktivitására építene és nem az állami mindenhatóságában hinne. Ehhez persze kellene némi tudati változás a polgárok részéről is, hiszen ők kényszeríthetik ki az állam változását. Milyen is legyen az állam?

- Tekintse értéknek a vállalkozásokat, amik semmiből teremtenek újat. Segítse a versenyszellem, a teljesítmény-elv, alapvető jogi ismeretek terjedését (erre lenne az iskola például, nem pedig állami "üzemanyag" előállítására).
- Vonuljon ki a konkrét gazdaságból (termelés, szolgáltatások), szabadítsa fel a piacokat és koncentráljon a becsületes viszonyok megteremtésére, részrehajlás nélküli gazdasági szabályok kidolgozására.
- Takarékoskodjon a közpénzzel, a közbeszerzéseket ne a holdudvar építgetésére, hanem a legjobb ár/érték arányt nyújtó vállalkozás kiválasztására használja.
- Az állami bürokráciában is érvényesüljön a teljesítmény-elv, a teljesítményt az állampolgárok ügyintézéssel kapcsolatos véleménye jelentse, oldják meg a visszacsatolást.
- Ne hozzanak csak azért újabbnál-újabb szabályokat, hogy duzzasszák az állami bürokráciát, törekedjenek az egyszerűségre és célszerűségre. Példaként említhetném a járási szintű rendszámtáblák tervét, ami egy jól működő rendszer helyére lépne. Nehéz elhessegetni a gyanút, hogy a rendelkezés egyetlen célja, hogy járásonként (170!) újabb 5-6 embert lehessen közpénzből kitartani.
- Minden releváns információt osszanak meg a néppel. Ne sutyiban alkossanak törvényeket, a közpénzek felhasználása átlátható legyen, a pélyázatok nyilvánosak, ne titkosítsák az állami döntések indokait (lásd földbérleti pályázatok körüli botrány).
- Tekintsék felnőttnek az embereket, a döntések kerüljenek a lehető legközelebb hozzájuk. (például az iskolákról a helyi közösségek döntsenek, azok akiknek a gyerekeit érinti). Az állam tisztelje az autonómiákat.
- Tartsa tiszteletben a magántulajdont (MANYUP), tekintse egyenjogúnak az összes tulajdonformát.
- Az állam a polgárok közös műve, nem valami felettük lebegő megfoghatatlan valami, egy állami alkalmazott legyen ezzel tisztában. Nem az aktuális vezetőt kell szolgálnia elsősorban, hanem a polgárokat. A törvények biztosítsák védelmét, ha e miatt konfliktusba keveredne felttesével.

Fentiekhez képest az, hogy az állam mennyi pénzt osztogat vissza az adófizetők pénzéből, mellékes.

230e 2012.09.05. 08:24:48

Nem állítom, hogy pályázni egyszerű, de azért a pályázat kezelők is órákig tudnának mesélni azokról, akik az EU-s támogatást ingyen ajándék pénznek tekintik, amiért semmit sem kell teljesíteni.
Egyebekben pedig ezeknek a döntő többsége utófinanszírozású az EU felé is. Utófinanszírozza a pályázó, ezt kifizeti az állam, és azt majd vmikor az Unió kifizeti az államnak, ha rendben elszámolhatónak találta.
(mondjuk akadálymentesítést amit akkora WC-ben valósítanak meg, ahová tolószékkel nem lehet beférni, és a rámpához murvás út vezet, lehet hogy a mérnök, és a műszaki ellenőr megfelelőnek talált, de bármilyen meglepő nem fognak utólag kifizetni).

drolt 2012.09.05. 08:48:49

Tökéletes, a szívemből és az eszemből szóló poszt, a fene vigye el, hogy a döntéshozók nem olvassák... vagy olvasták, csak nem a kkv-kat akarták/ják támogatni, hanem csókos nagyokat :(

Álsakál · http://www.teamtuning.hu 2012.09.05. 08:58:27

Szerintem pénzszerzés szempontjából az embereket két csoportba lehet sorolni. Az egyikbe azok tartoznak, akik képesek a pénzért megdolgozni, azaz valamilyen ellenértéket előállítani. A másik csoportba pedig azok tartoznak, akik erre képtelenek, akiknek így vagy úgy, de "kapniuk" kell a pénzt valahonnan. Lehet, hogy ők is sokat dolgoznak, ügyeskednek, mire hozzájutnak a pénzhez. A lényeg nem a munka, hanem az ELLENÉRTÉK. Erre képtelenek. És azt gondolom, derék képviselőink között van szép számmal ilyen ember. Ők pedig vajon mit tudnak hathatós segítség gyanánt elképzelni? Nyilván olyasmit, ahol nem kell ellenértéket adni. Ezzel nem azt állítom, hogy a hitel és a pályázat eleve a sátántól való. Egyetértek a cikk írójával abban, hogy a MÉRTÉK a kulcs. Ezek olyan eszközök, amelyek megkönnyíthetik egy vállalkozás működését. De amikor létszükségletté válnak, ott baj van.

Viktus 2012.09.05. 09:08:37

@Blogger Géza:

Te inkább terjeszd az igét máshol főállásban a kormányzati fizuért, mert a magyar valóságról fogalmad sincs. Maga a pályázati rendszer amit kitaláltak olyan, hogy semmi mást nem céloz, mint a cimborák etetését.

Egy mikro vállalkozás, mint a posztoló miből fizessen ki szerinted előre három-négy-ötszáz ezreket pályázatfigyelésre? írásra?

Itt nálunk a körbetartozásból szoktak részesülni.

wildpig 2012.09.05. 09:22:02

magpet! grat a zsemledisznónak az index főoldalért!

Yorgi! 2012.09.05. 09:36:58

Kurvára egyetértek veled! Mindegyik kormány eddig "cég"alatt csak K0yg;p, Strabag,Vegyépszer méretű vállalkozásokat ért. Kell a francnak a szar pályázatuk, ahogy József Attila is írta: "Levegőt!" Mindig azt hajtják, hogy csökkentik a munkabérek terheit. De mindig csak abból indulnak ki, hogy csak az végez munkát, aki munkaviszonyban dolgozik. Ezeknek jár Erzsébet utalvány, SZÉP kártya, üdülési csekk, meg a tököm tudja mi. Kérdezem: aki manikűrös, taxis, fodrász, ügyvéd (tehát nem Közgép méretű vállalkozás) az nem munkával keres pénzt? Azt lehet EVA eltörléssel ijesztgetni, közel 50 %-os adóteherrel nyomorítani, úgy hogy közben lófaszt sem kapnak, nemhogy SZÉP kártyát, nekünk mindent jó magyar forintért adnak! Ja, hogy ezek közül sokan nem adnak számlát, és így a rejtett jövedelmet is bekalkulálta a kormány? Innen üzenem, hogy a hozzám hasonló hülye EVÁsok szinte mindenkinek adnak számlát, ezt még a NAV is elismerte. A "szinte" kategória kivédésére ellenőrizni kell ezeket, nem agyonnyomni adóval helyette!

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.09.05. 09:41:46

Nem jár be félmilliós munkahelyére a fideszes, bóvlista polgármester felesége Mohácson!

"Szekó József javaslatot tesz Szekó Józsefné bérére" - típusmondat egy mohácsi testületi ülésen. A fideszes polgármester felesége a városházán dolgozik és a helyi hőszolgáltatót is vezeti, ahová havi 470 ezerért nem jár be.

Szekó Józsefné a Mohács-Hő Hőszolgáltató Kft. ügyvezetője, egyben városfejlesztési osztályvezető-helyettes a városházán. Férje, Szekó József Mohács fideszes polgármestere.

Idézet egy 2012 januári képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvéből, kommentár nélkül:
"A Mohács-Hő Hőszolgáltató Kft. ügyvezetőjének 2011. évi alapbére, prémiuma Szekó József ismerteti, hogy Szekó Józsefné ügyvezető bérét az előterjesztés szerinti 4,5%-kal javasolja emelni, a prémiumfeladatokat az előterjesztés szerint javasolja meghatározni. Kérdés, hozzászólás nincs, a Képviselő-testület 10 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett a következő határozatot hozza:
61/2011. (IV.29.)Kh. Szekó Józsefné, a Mohács-Hő Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatójának 2011. évi alapbéréről és prémiumfeltételeiről Mohács Város Képviselő-testülete Szekó Józsefné, a Mohács-Hő Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatójának 2011. évi alapbérét és prémiumfeltételeit az alábbiak szerint hagyja jóvá:
A Mohács-Hő Kft. ügyvezető igazgatójának 2011. évi alapbére 470.000 Ft/hó (4,5% emelés).

A 2011. évben maximálisan elérhető prémium összege az éves alapbér 50%-ában kerül meghatározásra..."

A polgármester felesége e mellett tudomásunk szerint osztályvezető-helyettesi fizetését is felveszi a városházán, ennek összege egyelőre nem ismert.

Megpróbáltuk elérni Szekó Józsefnét az általa vezetett hőszolgáltatónál, de a telefont felvevő ügyintéző azt mondta: nincs bent. Majd azt: "Nem szokott bejárni a céghez".

lobaszopiatej 2012.09.05. 10:05:58

@dr. pretender: "a széchenyi tervben szerinted milyen pénzeket osztanak ki? elárulom: eu-sakat :)) "

Mármint az újban, igen.
A régiben biztosan nem, be sem léptünk az EU-ba, ott bizony kormánybizottság osztogatott, rákerestem. Én arra értettem.
Az újról nem volt fogalmam.

vajdasagi 2012.09.05. 10:13:54

@Blogger Géza: Ezt írod: "jó, te nem pályáztál, és nem nyertél, én pályáztam, és nyertem. Most ki a béna balfasz kettőnk közül? Nem sértésnek szántam, csak úgy objektíven... ".

Hát én pályáztam is és nyertem is. És ennek tudatában mondom: nem Neked van igazad ebben a vitában. Amúgy meg, ne azt firtassuk, hogy KAPOTT-e Te céged valamit az EU-tól, vagy Magyarországtól. Az igazi kérdés, hogy teremtettél-e Te valamiféle értéket is azzal a pénzzel, amit kaptál? Vagy csak sorbaálltál egy kis pénzért, tartottad a markod, és most azt hiszed, mindenki, aki nem kapott pénzt, az béna. Hátha csak gerinces...

Amúgy a blog írójával maximálisan egyetértek. Én is beleegyeznék, hogy lecsökkentsék az adómat, leegyszerűsítség az adminisztrációmat, és akár vegyék vissza Tőlem azt a pályázati pénzt, amit nyertem. És legyen tiszta versenyhelyzet, ahol az nyer, aki jobban termel/szolgáltat. De persze akkor a csókos pajtásoknak vége - ezért ez nem valósulhat meg sajnos.

Végül: nemcsak itt, hanem az egyéb helyeken olvasott megszólalásaid alapján: szerintem Te egy gonosz és buta ember vagy. Vagy csak egy troll?

dtk74 2012.09.05. 10:29:06

@Jeff_Lebowski: Menjetek rá a kombinált mikrohitelre, he telephelyre kell a pénz. 10m hitel (kb 8% kamat), hozzá 10 M vissza nem térítendő pénz, + 10 % önerő. A Vállalkozásfejlesztési Alaptványnál keresd. Most megyek, és beadom a sajátomat. Tényleg, pont most. :-)

drolt 2012.09.05. 10:29:43

@vajdasagi:
mázlista :)
mi öt éve próbálkozunk, munkaidőn túl olvassuk, keressük a pályázati lehetőségeket (3 fős kis cég), ezalatt (5 év) egyetlen egyszer volt egyáltalán olyan, amin indulni tudtunk. 20 millióért. Majdnem egy milliót öltünk meg másfél hónapot a pályázat összeállítására (engedélyek, hivatalos pályázat író, stb) és BE SE FOGADTÁK a pályázatunkat. Indoklás nélkül, ugyanis még az se kell. Utána sírtunk egy darabig, mert nagyon hiányzott a befektetett összeg, és még utána átnéztük, hogy ugyanezen a pályázaton kik és mennyit nyertek. És akkor sírtunk igazán.
És azóta? Még mindig keressük a lehetőségeket, de tulajdonképpen örülünk, hogy nincs, mert lehet, hogy megint elcsábulnánk, csak már nincs forrásunk egy új pályázatra. Szóval inkább feladjuk (bezárunk).
Mert ráadásul a kisebb, hétköznapi (pl.munkahelyteremtő /védő) pályázatokon se tudunk indulni, az adminisztrációs meg egyéb előírások miatt.
Ezért írtam, hogy a poszt tökéletes, és aki mást állít, az hülye vagy csaló!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2012.09.05. 10:31:06

@Zed is not dead yet: Blogger Géza egy elvakult Fideszsegg-nyaló faszkalap, nem nagyon érdemes elolvasni se a hülyeségeit.

drolt 2012.09.05. 10:33:04

@Pic: mi öt éve próbálkozunk, munkaidőn túl olvassuk, keressük a pályázati lehetőségeket (3 fős kis cég), ezalatt (5 év) egyetlen egyszer volt egyáltalán olyan, amin indulni tudtunk. 20 millióért. Majdnem egy milliót öltünk meg másfél hónapot a pályázat összeállítására (engedélyek, hivatalos pályázat író, stb) és BE SE FOGADTÁK a pályázatunkat. Indoklás nélkül, ugyanis még az se kell. Utána sírtunk egy darabig, mert nagyon hiányzott a befektetett összeg, és még utána átnéztük, hogy ugyanezen a pályázaton kik és mennyit nyertek. És akkor sírtunk igazán.
És azóta? Még mindig keressük a lehetőségeket, de tulajdonképpen örülünk, hogy nincs, mert lehet, hogy megint elcsábulnánk, csak már nincs forrásunk egy új pályázatra. Szóval inkább feladjuk (bezárunk).
Mert ráadásul a kisebb, hétköznapi (pl.munkahelyteremtő /védő) pályázatokon se tudunk indulni, az adminisztrációs meg egyéb előírások miatt.
Ezért írtam, hogy a poszt tökéletes, és aki mást állít, az hülye vagy csaló!

carrilboy 2012.09.05. 10:39:10

@komplikato:
Nagyon fején találtad a szöget,munkanélküliként nekem is ajánlotta a Hivatal ezt a lehetőséget.Ezekkel a feltételekkel.Tehát munkanélküli vagyok,sem bank,sem ember nem ad nekem kölcsön,senki sem vállal rám kezességet,és ráadásul még legyen 400e Ft-om kápéban.Hogy?

Fuldoklok a Balatonban,kéne hogy valaki kimentsen.A partról integet a "Hivatal",hogy ússzak ki,és akkor majd segít.

Értem én,hogy gőzgép...de mi hajtja?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2012.09.05. 10:39:42

@Kooppaany: bár igazad lenne. De nincs. Ez a nép Kádárista, soha nem fog értelmes kapitalista pártot hatalomrajuttatni. Ha éhenhal, akkor is csak még több Kádárizmust akar majd, pedig az juttatja oda ahova.

kewcheg 2012.09.05. 10:42:00

pályázatírók miből élnének akkor, ez is egy külön szakma.

kewcheg 2012.09.05. 10:45:26

kösszférában dolgozó magasan képzett alacsonyan fizetett lúzer vagyok, pályázaton szeretnék nyerni földet, traktort,telephelyet hogy a gyerekem majd egyetemre járhasson. Dologhoz értek,pénzem nincs. sül,vagy nem sül?

salamander 2012.09.05. 10:54:58

A cikk írójával egyetértek. Különösen azzal a mondataival, hogy "nem csak ez a kormány, hanem az összes..." és "mikor jön már el az az idő, amikor a zöldséges nem elég lesz csak a a répához érteni, s nem kell jártasságot szereznie a hazai és a nemzetközi jogban...ahhoz, hogy egy kicseszett pályázaton indulni tudjon."

Nekem az a véleményem, hogy egyelőre úgy tűnik, hogy soha. Ez a biztosíték arra, hogy a politikai bürokrácia jelenlegi helyzete konzerválódjon, maradjon.
Ahhoz hogy "a zöldséges csak répához értsen" mondat megvalósulhasson valójában az kell, hogy a zöldségesnek ne, vagy csak minimális kapcsolata legyen a politikai elittel.
Ma elképzelhetetlen, hogy ez a politikai építmény - ami igen drága és szinte működésképtelen belássa és feladja jól kiépített uralmi bázisait, melynek része az "Uniós pénzek irányítása".
Lássuk be azt is, hogy a sarki zöldséges vállalkozása egyszerű, és könnyen ellenőrizhető. Ebben az zöldséges üzletformában nem lehetséges a kiosztott pénzek egy részének visszaosztatása.

Egy szó mint száz, ez a vízvejű - országunk méretéhez hatalmas - aktatologató réteg eszméletlen káros és drága. Az sem látható, hogy - belátható időn belül ez megváltozzék, mert mára egy csapdahelyzet állt fel, ugyanis ennek a helyzetnek felszámolására maga a bürokrácia hivatott. Szeretném én látni azt a "szürke" államigazgatáshoz szokott osztályvezetőt, aki javasolni fogja vegyék el az irodáját, luxus autóját, telefonját laptopját, és közel milliós fizetését... majd önként elmegy az üzleti világba, ahol dolgoznia is kell...
A közigazgatás lineáris rendszerű felépítése miatt eleve csak növekedésre képes, azaz újabb feladatokra újabb ágakkal irodákkal emberekkel reagál.

Ezt tényleg a minimálisra kellene csökkenteni, az informatika és más modern technológiák révén. Azonban erre az a válasz: mit kezdenénk a közigazgatásból felszabaduló diplomás, vagy nem diplomás azonban mindenképpen befolyásos tömeggel, aki még kormánybuktató tényező is lehet: lásd a szolidaritás szervezet Árok Kornélját, akit egy ilyen átalakítás hozott felszínre és milyen ádáz ellenféllé vált...

...

tom77 · http://www.facebook.com/profile.php 2012.09.05. 10:56:34

Siralom ami itt megy, de èrdekes a kèrdèsre adhatò vàlasz is: meddig mèg? Ameddig hagyjuk!

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2012.09.05. 11:06:42

A válasz roppant egyszerű. (Nem olvastam végig az összes hsz-t, nyilván más is megírta már.)

Abból nem lehet havaroknak részesedni, ha az embereknél hagyják a pénzt.
Ez nem az fizetést egy halom pályázat elbírálónak, ellenőrnek, stb.

A magyar állam dolga a megfelelő környezet kialakítása lenne, ehelyett azonban a pénzmozgások kontrollálását, és ezek után a sáp lehúzását végzi.
Magyarán összekeveri a szerepét a bankrendszerével. Nem véletlen hogy utóbbival sűrűn akaszt bajszot.

2012.09.05. 11:38:15

Termelő kisvállalkozóként az alábbi témában kell embert alkalmazni vagy külsőst megbízni:
- könyvelő
- adószakértő
- munka és tűzvédelmis
- környezetvédelmis
- jogász
- üzemorvos
- termékdíj szakértő
- ADR szakértő (esetleges)
- pályázatíró

Ezek közül egyik sem növeli a vállalkozás bevételét, csak azért kellenek, hogy a bírságokat mérsékeljék, de meg nem szüntethetik, hiszen a bírság miatt mennek ki a hivatalok, azt muszáj kiszabni.

Kulmar 2012.09.05. 11:48:20

@Blogger Géza: kivéve ha répatermelő, mert akkor az EVA nem kifizetődő. Meg még sok más esetben sem. Alkalmazz pl embert evásan...

komplikato 2012.09.05. 11:49:01

@idelle: "Blogger Géza kormánypropagandista, ..."

Szerintem meg Bayer Zsolt személyesen, nem csak a kormányt, de összes rasszista és náci témát is bevédte mostanában. Beleértve Bayer védhetetlenül szar ideológiai szövegét is a 1.5 millió kilométer 32 év múlva c. műsorban.

salamander 2012.09.05. 12:05:04

@magpet:
Ennyire sok időm nincs, de most átolvastam... hát ezzel is egyetértek.

Hogy nem fejlődünk, az biztos.
Hogy miért? no comment.

...

John Doe3 2012.09.05. 12:08:18

@Blogger Géza: ja. Pl Zuglóban: Weinek alatt 21.30-ig volt ügyfélszolgálat az okmányirodában, ma 16.00-ig (Papcsák). Tényleg sokat javult!

komplikato 2012.09.05. 12:16:30

@John Doe3: Ne fanyalogj! De milyen fasza üdülőt vettek Erdélyben! :D

QM 2012.09.05. 12:23:27

Itt az Indexen a válasz."Óvakodj a csaló pályázatíróktól"
Jogászoknak és élni kell valamiből.
Úgy van kitalálva, hogy átlag fehér ember a közvetlenül a közelébe se férjen. Majd ha már tejeltél a "pályázat írónak"

szürkegém 2012.09.05. 12:58:50

Nagyon jó a cikk. Pont így van ahogy leírtad. És tudjátok mi a probléma? Eleve koncepcionális! Az ellenség, a kisvállalkozó, mert az lop, feketén dolgoztat, feketén vállal munkát! A multi persze nem, főleg meg azok nem, akik nyerik a közbeszerzéseket meg a milliós pályázatokat...mert hát azok nem is tudnának lopni, hát olyan csodás törvényekkel vannak körbebástyázva a pályázatok, hogy "garancia" arra, hogy itt aztán ne legyen mutyi! Persze mit is várjunk el e keselyű politikusoktól és holdudvarától. Sose volt vállalkozásuk...legalább is kicsi nem...csak a nagy a pályázós. Ezeket maguknak gyártják, nem az országnak! Vagy 20 éve! Addig is helikopterrel kell üldözni meg kommandósokkal a napszámos uborkaszedőt! (Szabolcsban ez megtörtént) Mert ezért tart ugye itt az ország, mert ezen adócsalók elbliccelik a közösnek járót. Tegyétek mind ezt, de csak addig, míg egyszer egy kapa, vagy villa nem a föld felé irányul, hanem esetleg a Kossuth teret szántják!

komplikato 2012.09.05. 13:09:05

@szürkegém: Erről a kit üldöznek témáról csak két mondat. Egyik ex főnökömet NEM üldözte a kutya sem, pedig toplistás volt a feketelistán 2 milliárd járulék elcsiribálása okán.

Az elmúlt 23 évben az államadósság sokszorosát off-shore cégeken át külföldre jutttaták a T. magyar "nagybefektetők", de még soha nem akkora szinten mint most, hogy folyik a "pénzcsapok elzárása". Ez egy vicc.

Melee 2012.09.05. 13:12:09

@prosequor: "Azonban: senkinek nem tartanak pisztolyt a fejéhez, hogy márpedig neki vállalkozni kell. Aki mégis belevág, annak ELŐTTE kellene tájékozódni a feltételekről, felmérni, egyáltalán megéri-e csinálni azt, amit akar. Márpedig ezt (tapasztalat) elég kevesen teszik meg, aztán ha kiderül, nem megy a dolog, hibás a négy évszak és a mindenkori kormány."

Te olyan egyszerű vagy, mint a 100-as szög. Abból is a tompábbik. A cikkíró évek óta vállalkozó, amikor belekezdett egészen mások voltak a feltételek. De aki tavalyelőtt kezdte, még az is kb. 20%-ban más feltételekkel szembesült.

tom77 · http://www.facebook.com/profile.php 2012.09.05. 13:15:45

Hej, de règ vàrja màr a jò öreg Kossuth tèr azt a szàntàst, jobb hìjàn egy betàrcsàzàsnak is örülne.

tom77 · http://www.facebook.com/profile.php 2012.09.05. 13:18:19

Nagyon kène màr neki, meg nekünk is..

szürkegém 2012.09.05. 13:47:50

Nem hinném, hogy más országokban is így lenne, mint itthon, mégpedig az, hogy nálunk, egy zöldségesnek, egy kocsmárosnak, bádogosnak, vagy állattartónak komplett eu-s, jogi és könyvelői ismeretekre lenne szüksége! Akár egy 3-5 milliós egyszerű vendégház kialakításához, istállófelújításokhoz, vagy gépbeszerzéshez. A szükséges tudás komolyan egyetemi szintű. Csak el kell olvasni egy pályázat végén lévő hivatkozásokat. Felsorolják a kapcsolódó, a kiíráshoz és a bíráláshoz szükséges jogszabályokat!!!! Fogadjunk hogy ezeket a jogszabályokat, a pályázatokat kiíró huszonéves, gépet állatot, szerszámot még talán tv-ben sem látott hivatalnokok közük egy sem olvasta el!!! Ja és a pályázónak legalább felsőfokú jogi szakmai angol nyelvvizsgával kell rendelkeznie, mert ezek többsége még le sincs fordítva magyarra. Képzeljük el a kőművest jobb kezében féltéglával, a másikban meg szótárral!!!

drolt 2012.09.05. 14:47:35

Magpet:
Mi lenne, ha a címet levennéd és ugyanebből a posztból cikket, űjsághírt gyártanál? Na nem azért, mert az gondolom, hogy az 'illetékesek' közül bárkit is érdekelne, de sok tízezer kkv-st, egyéni vállalkozót érint, és tökéletes összefoglalója a problémának... még mindig hiszek a közösség erejében, de ahhoz több kell mint egy index blog

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2012.09.05. 16:39:51

@drolt: nemes gondolat, és köszönöm, hogy látsz benne ennyit. A gond csak az, hogy egy blogban némileg elvagyok, de hogy lesz valamiből újságcikk? Ha elküldöm a Népszabitól a Heti Válaszig mindenkinek, akkor szerinted lesz, aki lehozza?
A címet egyébként nem szégyellem, és nem engedem bántani. Csak annyira vulgáris/indulatos, amennyire tényleg tele van a tököm a bürokráciával. :)

drolt 2012.09.05. 18:33:07

@magpet:
ja, ha tudnám, hogy kell a HVG véleményrovatban vagy Heti Válasz olvasói oldalon vagy bármelyikbe lehozatni egy cikket, akkor szívesen megtenném, természetesen az engedélyeddel, de szerintem egy levélbe (email) foglalva megérne egy misét....

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2012.09.06. 14:00:52

@drolt: nem nagyon hiszek abban, hogy a "nagy" lapok lehoznának egy ilyet. De gyűjtök egy kis bátorságot, és talán...

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.08. 18:10:33

@vittore: csak egy kérdés: te melyiket választanád?
a havi burttó kétszázas melós munkát, vagy az 5-05%-os jutalékos pályázatírósdit?

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.08. 18:23:02

@raczandris: ezért fogják bevezetni a "kisadó"-t.
főállásban 50ezer, mellékállásban 25ezer az összes adó+járulék.(évi 6milláig)

magam sem hiszem el, olyan szépen hangzik...

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.08. 18:32:29

@kewcheg: földnyerési pályázat nincsen, de földhaszonbérleti van. egy feltétel van: 20 km-en belül legyen a föld, amire pályázol:
www.nfa.hu/hu/palyazatok/palyazatok
(megyénként nézhető)

vittore 2012.09.08. 22:07:20

@Babette_: Jelenleg a melós részét csinálom, viszonylag normálisan élünk belőle.Nem vagyok pályázatírós céges alkat. Normál melós vagyok. Tudod, a kihaló félben lévő... :)

raczandris · http://antennaszerelés.hu 2012.09.08. 22:43:30

@Babette_: az 50 ezres "kisadó" nem a kisvállalkozóknak kedvez. Aki havi 500 e Ft keres annak csak 10 % az adóterhelése.
Aki pedig csak 90-100 e Ft -ot keres annak 50-60% az adóterhelése.
Ezért nem mernek a jelenleg segélyen levők vállalkozni mert hiába keres 90-100 e Ft-ot ebből eleve 50 e Ft-ot elvonnak.
Ezért inkább marad a segély .Pedig ha a bevételből megmaradna legalább 70 e Ft akkor többen mernének vállalkozni.
Akik majd az 50 ezres kisadót választják 80 e Ft -ig kapnak fedezetet a TB-re. 2013.tól az átlagkereset 49 % lesz a nyugdíj vagyis 39 e Ft-ot kapnak nyugdíjként.
Tehát a kisadó nem a kisvállalkozók adója lesz . Aki havi 500 e Ft-ot keres az már nem mondható szegény kisvállalkozónak. Az egy nagyon jó átlagkeresetnek számít .

raczandris · http://antennaszerelés.hu 2012.09.08. 22:55:16

Babette: az a kisnyugdíjas néni aki másodállásban volt vállalkozó és kiegészítette a nyugdíjat 30-40 e Ft-al annak marha nagy kedvezmény a havi 25 e Ft-os kisadó . 40 -25= 15 e Ft .
Ennyiért majd továbbra is marad vállalkozó ?
Nem ! ...inkább visszaadja a vállalkozását.
Miért nem arányos a bevétellel az adóterhelés ???

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.09. 17:08:03

@raczandris: szerintem félreértettél. a kisadó járulékkal ennyi, míg amúgy 60 a járulék, és plusz az adó. ami vagy 37 eva, vagy toszogatod a számlákat.
a kisnyugdíjas néni egyébként mit vállalkozik jellemzően? csak például, mert enkem ez a típus nem ugrik be.

laci0011 2012.09.13. 12:16:15

@Blogger Géza: Kispályásként adod a nagypályást?Ilyenünk már van,hiába erőlködsz,a nagy Ő-t nem tudod überelni,még ha ugyanabból a keltetőből jöttél sem.Simicska üdvözöl...
süti beállítások módosítása